Audi accepterer kæmpebøde for dieselfusk

Seks mia. kroner skal Audi betale til de tyske myndigheder for at have snydt med V6- og V8-dieselmotorer. Det er en del af den store Volkswagen-sag, der hermed afsluttes. Efter lang tid i fængsel er Audis chef ny fyret.

Audi V6 TDI-motor
Nyt om biler

En bøde på seks milliarder kroner må Audi AG nu sluge som en del af Volkswagens dieselskandale, der blev offentlig kendt i efteråret 2015.

Det oplyser Audi selv i en juridisk tung pressemeddelelse, hvor man henviser til en afgørelse fra den offentlige anklager i München.

’Audi AG accepterer bøden og dermed sit ansvar’ skriver selskabet.

Se FDMs særlige sektion om Volkswagens dieselsnyd

Bøden gives for ’afvigelser fra myndighedskrav i forbindelse med visse V6- og V8-dieselmotorer fremstillet eller distribueret af Audi AG.’

Med andre ord: Det er bevist, at Audi brugte ulovlig software i disse motorers rensesystem.

Allerede i efteråret 2015 indrømmede Audi – efter først at have benægtet - ulovligheder med 3.0-dieselmotoren, der også bruges af Porsche og VW. Men på det tidspunkt hed det, at ulovlighederne kun gjaldt USA.

Se mere: Volkswagen-snyd breder sig til V6-diesel

Bøden gives også for, at Audi ikke tjekkede, at mærket solgte en firecylindret dieselmotor i USA med ligeledes ulovlig software. Det er den berygtede EA 189-dieselmotor fremstillet af VW-mærket, som var hovedskurken i Volkswagen-skandalen.

Dommen nævner dog også, at den nyere EA 288-dieselmotor også indeholdt ikke-godkendt software, men kun i Nordamerika.

Fængslet Audi-chef er nu afskediget

Den særdeles store bøde var åbenbart ikke forudset. I hvert fald konstaterer Audi nøgternt, at ’med disse ekstraordinære poster vil Audi Group komme signifikant under væsentlige finansielle mål for regnskabsåret 2018.

Bøden - og indrømmelsen - kommer kort efter, at Audi-chef Rupert Stadler blev afskediget 2. oktober. Det skete, efter at han siden juni havde siddet varetægtsfængslet i Tyskland for mistanke om påvirkning af vidner og i 2015 at have været med til at give en falsk præsentation om dieselsnyderiet.

Se mere: Audi indrømmer dieselfusk