Skoda tager skridt op ad stigen: Scala

En helt ny model fra Skoda ankommer næste år. Den får navnet Scala og bliver afløseren for Rapid. Med Scala vil Skoda konkurrere direkte mod f.eks. Hyundai i30, Ford Focus – og familiemedlemmet VW Golf.

Skoda Scala forfra.
Nyt om biler

Scala er et nyt bilnavn, vi skal vænne os til. Skoda fortæller nu, at mærkets næste kompaktmodel får det navn, som er latinsk og kan betyde stige eller trappe.

Skoda siger det ikke direkte, men der er tale om en afløser for Rapid.

Skoda viser endnu ikke selve bilen. Og dog. En konceptudgave har netop stået på Paris-udstillingen under navnet Vision RS. Den færdige bil, Scala, bliver stort set magen til. Kun detaljer skal trækkes fra.

Bilen her hedder strengt taget RS Vision. Men det er reelt Skoda Scala, vi ser - dog lettere pyntet.
Bilen her er strengt taget Vision RS, men reelt er det Skoda Scala, blot i pyntet udgave. Fotos: Torben Arent

Dermed har vi konturerne af en helt anderledes chik bil end hidtil, særligt når det gælder proportionerne. Også når det gælder kvalitet og teknologi, lægges der op til et stort skridt opad.

Se mere: Skoda gør Rapid til Golf-konkurrent

Scala klemmer sig ind mellem Fabia og Octavia.

Scala klemmer sig ind mellem Fabia og Octavia. Det har Rapid også gjort, men den har samtidig placeret sig ude i den ene side – i det billige hjørne.

Skoda Scala ret bag fra.
Skoda Scala - her som konceptbilen Vision RS - har et markant design. Den store rude med det sorte glasparti ser ud til at være inspireret af Rapid Spaceback - og visse Volvoer. 

Og selv om det kunne lyde oplagt, at Skoda kunne gøre sig godt i den billige afdeling, hvor der ikke findes mange konkurrenter (Dacia især samt Rapids søstermodel Seat Toledo), går mærket nu efter en langt højere kvalitet.

Konceptbilen er en opladningshybrid. Den kombinerer den kendte 1.5 benzinmotor på 150 hk med en 102 hk elmotor. 0-100 km/t. klares på  7,1 sekunder. Batteriet indeholder 13 kWh energi, nok til 70 km's kørsel kun på strøm.

Der er god grund til at tro, at netop denne motorkombination bliver til realiteter.

Se mere: Skoda Karoq - høj bil med udsigt

Skoda går over til at have mærke-navnet skrevet med store, stolte bogstaver i stedet for logo'et.
Skoda går over til at have mærke-navnet skrevet med store, stolte bogstaver i stedet for logo'et. Billedet viser den rigtige bil. Foto: Skoda

Ikke-historisk navn

Motor mener

Scala er øjensynligt en særdeles vigtig bil for Skoda - mærket skamrider i hvert fald modellen i sin pr-kampagne. Først en skitse af konceptbilen, så lige før Paris-udstillingen billeder af konceptbilen, og nu ugen efter detaljebilleder af den rigtige bil. Der er basis for adskillige pressemeddelelser endnu ...

Skoda har stærk tradition for at genbruge historiske navne, men Scala er helt nyt. Derimod har Scala-navnet været anvendt i hvert fald indtil 2017 af Renault/Nissan på modeller i Asien og Sydamerika. Det er en bil, der er identisk med Samsung SM3.

Navnet.
Scala er et nyt navn for Skoda. Sådan ser modelnavnet ud.

Billeder af den færdige bil vil Skoda vise inden årets udgang. Den er formentlig klar til salg til efteråret.

Se alle Paris-nyhederne