Opel opgiver tre biler

Det er snart slut for Opel Adam, Karl og Cascada. De udgår næste år og får ingen afløser. Årsagen er PSAs opkøb af Opel, og Opels fokusering på elbiler og crossovers. På kort sigt kan det forstærke Opels salgsnedgang.

Adam udgår i 2019.
Nyt om biler

Tre Opel-modeller forsvinder. Mærket bekræfter, at mikrobilen Karl, den lige så lille livsstilbil Adam samt cabrioleten Cascada udgår. De tre modeller vil kunne købes gennem det meste af 2019.

Karl når kun at blive fire år, mens de to andre får lov at dø af alderdom. Adam er fra 2012 og Cascada fra 2013. Men i alle tilfælde får bilerne ingen afløser.

Opel henviser til, at det sker for at nedbringe CO2-udslippet fra modelmikset og for at fokusere på segmenter med høj volumen. Med det sidste mener Opel især SUV/crossovers, som forventes at udgøre 40 procent af Opels salg i 2021, foruden den snarlige fornyelse af den vigtige Corsa.

Find Opel-modeller på det danske marked

Farvel til General Motors

Men det spiller også ind, at alle tre nedlagte modeller er baseret på General Motors-teknologi, og at PSA, Opels nye ejer, skal betale licenser til GM for at fremstille disse biler. Og skulle der have været planlagt afløsere for Adam og Cascada, ville det også være på GM-basis.

Opel Karl er snart fortid.
Når Karl udgår i 2019, siger Opel helt farvel til mikroklassen. Fotos: Opel

General Motors solgte Opel (og Vauxhall) til PSA i 2017. PSA står også bag Peugeot, Citroën og DS Automobiles.

Se mere: Opels fremtid: elektrisk, stadig tysk, mere global

Et fjerde offer for GMs salg af Opel er elbilen Ampera-e.

Et fjerde offer for GMs salg af Opel er elbilen Ampera-e. Den bygges af GM i Nordamerika og sælges kun i meget få lande. Flere lande kommer ikke til, og Ampera-e kunne udgå snart, formentlig senest når en elektrisk Corsa er klar.

Opel Cascada.
Cabrioleten Cascada tilhører en meget sjælen race. Stor set ingen andre volumen-mærker tilbyder længere den slags biler. Og Opel solgte kun 1.600 styks i årets første otte måneder.

Crossovers og elektriske biler

Motor mener

Det er meget lidt overraskende, at de tre modeller udgår. De blev solgt i meget små styktak, men dog kan Karls fravær forstærke Opels salgsnedgang. Interessant er, om nogen af de to mikrobiler genopstår om et par år med PSA-teknik.  

Ud over crossovers vil Opel fokusere på nye elektriske biler. Sidst i 2019 gælder det Grandland X som opladningshybrid og kort efter den næste Corsa som ren elbil.

Den nye Corsa med forbrændingsmotor kommer i anden halvdel af 2019, og i 2020 gælder det en ny Mokka X. En tidligere annonceret SUV større end Grandland X, en fætter til Peugeot 5008, er derimod udskudt. Den kommer ikke inden for de næste to år, siger Opel.

Se mere: Opel dropper sikkerhedstjeneste