Totaløkonomi for din bil

På FDM biler.dk kan du se, hvad du kan forvente at have af udgifter om året, når du køber eller leaser en bil. Se her, hvordan vi er nået frem til beløbene.

Se, hvilke beregninger og forudsætninger, som bilbudgettet på biler.dk er baseret på.
Fotograf:

Foto

FDM
Viden

Kan det betale sig at købe eller lease en bil? Hvor meget skal jeg forvente at betale om året for at have bil? Disse spørgsmål bliver ofte stillet, når man overvejer at anskaffe sig en ny bil.

 

Sammenlign udgifterne til bilerne

FDM biler.dk har vi opstillet bilens totaløkonomi, sådan at du nu har mulighed for at sammenligne udgifterne til de enkelte biler. Det betyder, at du ikke kun sammenligner bilerne ud fra den pris, du skal betale hos forhandleren, men også den pris, det koster at eje den.

Det er muligt, fordi vi medtager de udgifter, du løbende skal betale til fx brændstof, ejerafgift og dæk.

Totaløkonomien gør det også muligt for dig at sammenligne den månedlige udgift til at lease kontra købe den samme bil. 

Vejledende beløb

Totaløkonomien er dog kun vejledende, da den er baseret på nogle faste forudsætninger  - fx hvor langt du kører på et år, hvor langt tid du beholder bilen, og hvor meget du skal betale i forsikring. 

Det betyder, at du ikke kun sammenligner bilerne ud fra den pris, du skal betaler hos forhandleren, men også den pris, det koster at eje den

Ligeledes er bilens værditab baseret på en gennemsnitsberegning. Afskrivningerne kan variere fra bilmodel til bilmodel. Der er også mange andre faktorer, som kan påvirke afskrivningerne - såsom rabatter, ekstraudstyr skader og slitage. Desuden kan den have betydning, om du sidenhen sælger bilen til forhandler eller en privatperson.

Med andre ord kan du ikke forvente, at totalbeløbet er lige med det beløb, du kommer til at betale om måneden, når du har anskaffet dig bilen. Men det er en god indikator og et godt redskab til at sammenligne udgifterne til bilerne. 

Sådan er vi kommet frem til tallene

Forudsætninger: 20.000 km pr. år i fem år.

Brændstofpris: Udregnes med en konstant værdi defineret i FDMs bilbudget hver januar.

Dæk: Der tages udgangspunkt i et dæk med levetid på 35.000 km Dækpriserne er et gennemsnit af standardpriser pr. dækstørrelse.

Vedligeholdelse: Udgangspunktet er servicekontrakter tillagt en merpris for efterfyldning af olie, sprinklervæske, bilplejemidler samt rustbeskyttelse. Beregnet ud fra en vedligeholdelseskonstant i forhold til bilens købspris.

Forsikring: FDM Forsikring (elitebilist) med selvrisiko på 2.905 kr. Alder 40 år, postnr. 3400.

Afgifter: Baseret på de aktuelle takster. Se de præcise tal her

Værditabet er en gennemsnitsberegning baseret på tallene fra FDMs bilbudget. Konstanten er beregnet på baggrund af værditabet på tre års testede biler i Motor (276 biler i alle klasser), samt 5 års nedskrivning

Rentebyrde: 3,00 % netto.

Regneeksempel

Nedenstående eksempel er udregnet med en Suzuki Baleno, 1.2 Dualjet.

Vejl. pris inklusiv levering: 143.970 kr.

Udgifter pr år, som afhænger af hvor mange kilometre du kører: 

Brændstof 12.564 kr.
Dæk 2.424 kr.
Vedligeholdelse 5.880 kr.


 Faste udgifter pr. år

Forsikring 3.756 kr. 
Ejerafgift 624 kr.
Diverse (FDM-medlemskab, vask mm.) 4.416 kr. 


Kapitalomkostninger pr. år

Værditab 16.644 kr. 
Rentebyrde 3.072 kr.


Totale udgifter pr år

Samlet beløb 49.380 kr.
Samlet beløb i kr. pr. km 2,47 kr. 

 

Beregn dit budget