Dækker din forsikring med en 17-årig bag rattet?

Siden januar 2017 har 17-årige måtte tage kørekort. Men dækker din forsikring, hvis en 17-årig kører din bil? Få svaret her.

Fra 1. januar 2017 er det blevet lovligt for 17-årige at tage kørekort, så længe de kører med en ledsager i bilen, indtil de fylder 18 år.
Viden

Siden 1. januar 2017 har det været muligt for 17-årige at tage kørekort, så længe de kører med en ledsager i bilen, indtil de fylder 18 år. Men hvordan dækker din forsikring, hvis der sker skader på din bil, når en 17-årig sidder bag rattet?

Tjek kørekortet

Når du låner din bil til andre, er det dit ansvar at sikre dig, at den, du låner bilen til, har et gyldigt kørekort. Du skal altså sikre dig, hvis en 17-årig låner din bil, at han eller hun har et gyldigt kørekort.

Det er ifølge færdselsloven den 17-årige selv, der har ansvaret for at finde en ledsager, og at denne opfylder betingelserne for at ledsage den 17-årige fører. Kører den 17-årige uden en ledsager, kan de forsikringsmæssige konsekvenser være, at der ikke er dækning, da det svarer til, at køre uden kørekort. Sørg derfor inden du låner din bil ud for, at ledsageren overholder færdselslovens krav.

Få tilbud på FDM Bilforsikring

Hvis du skal køre med i bilen som ledsager, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilke krav der stilles til en ledsager. Kravene kan du læse mere om her.

Ved udlån af bilen til en 17-årig gælder de samme regler som for generel udlån af bilen. Det er bilens forsikringer, der dækker skader på bilen, uanset om det er dig eller den 17-årige, der laver en skade. Du skal dog være opmærksom på, at mange forsikringsselskaber har en forhøjet selvrisiko, hvis en ung under 26 år fører bilen. Dette gælder også for 17-årige bilister.

Lav derfor på forhånd en klar aftale om, hvem der dækker en evt. selvrisiko, hvis der skulle ske en skade.

FDM anbefaler

  • Sæt dig ind i, hvordan du er en god ledsager
  • Aftal vilkårene for lån af bilen med den 17-årig
  • Undersøg dine forsikringsbetingelser inden den 17-årige sætter sig bag rattet

Læs også: Kan det betale sig at anmelde en skade?

Kontakt din forsikring

Forsikringer er individuelle og kan variere meget på både betingelser og priser. Kontakt derfor dit forsikringsselskab og undersøg, hvordan reglerne er for din forsikring særligt i forhold til forhøjelsen af selvrisikoen.

Læs også: Kørekort til 17-årige 

Hvis den 17-årige er medlem af husstanden og fast er bruger af bilen, så kan dette ændre dine forsikringsvilkår og priser. Kontakt din forsikring og gør dem opmærksomme på dette. Hvis prisen og vilkår ændres, så er det en god ide at indhente andre tilbud. Du kan altid med fordel lave løbende forsikringstjek, så du sikrer dig, at du er bedst stillet.

Læs også: FDM Bilforsikring kåret til Bedst i test