Hvornår skal du tegne kaskoforsikring?

En kaskoforsikring kan være god at have, hvis uheldet er ude. Det er dog ikke altid, den kan betale sig.

Hvornår skal du tegne kaskoforsikring?
Viden

Som bilejer kan det være dyrt, hvis uheldet er ude, og bilen bliver skadet eller stjålet. Derfor kan det være en god idé at tegne en kaskoforsikring, der er den mest almindelige tillægsforsikring og dækker flere ting som:

  • Selvforskyldte uheld og skader (dog ikke ved grov uagtsomhed)
  • Tyveri
  • Brand
  • Hærværk

Selvom kaskoforsikringen er en tillægsforsikring, der som udgangspunkt er frivillig, kan det dog være et krav, at du tegner en, hvis du har finansieret bilen igennem lån. Som tommelfingerregel er det desuden en god ide at tegne en kaskoforsikring, hvis bilen er ny eller nyere eller dyr.

Læs mere: Hvilke forsikringer skal du have til bilen

Er der forskel på kaskoforsikringer?

Selvom kaskoforsikringer indeholder den samme grunddækning, er der også forskel på forsikringerne selskaberne imellem. Hos nogle forsikringsselskaber er en lånebil med i dækningen. Andre har en såkaldt friskadedækning, der betyder, at du ikke skal betale selvrisiko, selvom du får en skade. Har du forsikring uden bonustab eller med fast præmie betyder det, at du ikke stiger i præmie, selvom du får en skade.

Har du eftermonteret ekstraudstyr, skal du være opmærksom på, at der kan være en beløbsgrænse for, hvor meget af det, kaskoforsikringen dækker. I så fald kan du tegne en udvidet dækning.

Læs mere: Hvem er dækket af din bilforsikring?

Hvad koster en kaskoforsikring?

Præmien – den pris du betaler for kaskoforsikringen – fastsættes ud det, som også kaldes din risikoprofil. Den udgøres blandt andet af:

  • Alder
  • Bopæl
  • Bil – nogle forsikringsselskaber vil ikke forsikre alle typer biler
  • Tidligere skader
  • Hvor mange kilometer, du kører om året
  • Om du har andre forsikringer i samme selskab

Prisen på kaskoforsikringer varierer fra selskab til selskab. Som med andre forsikringer kan det derfor betale sig at undersøge markedet. Du skal heller ikke kun fokusere på prisen, men også selvrisikoens størrelse, om præmien eller selvrisikoen stiger ved en eller flere skader, og om der er en bonus.

Læs mere: Tjekliste når du køber forsikring

Skal du altid tegne en kaskoforsikring?

Nej. Selvom en kaskoforsikring kan være rar at have, er det ikke altid, den kan betale sig. Særligt, hvis du er ung, eller det er din første bil, vil du typisk betale en højere præmie, end hvis du har kørt skadesfri i flere år. Derfor skal du holde den årlige præmie op mod bilens værdi, som er det maksimale, du kan få i forsikring. Dog skal du være opmærksom på, at har du ikke kaskoforsikring på din bil, så er det dit ansvar at rejse et erstatningskrav, hvis der kommer skade på din bil forårsaget af andre.

Læs mere: Forsikring dækker ikke alt

Du kan også vælge at købe en ældre, men stadig sikker bil til en lavere pris, hvor du kan leve med ikke at være dækket i tilfælde af tyveri, hærværk eller skader.

Selvom du i første omgang fravælger en kaskoforsikring, kan du senere anmode om at tegne den hos det forsikringsselskab, hvor du også har tegnet din ansvarsforsikring. Dog har forsikringsselskaberne ikke forpligtelse til at kaskoforsikre dig, så det bør du undersøge på forhånd.

Husk også, at en ansvarsforsikring er lovpligtig, hvis du har en bil. Har du ikke ansvarsforsikring, skal du betale dagsgebyr på 250 kr. pr. dag.

Få tilbud på FDM Bilforsikring