Sid rigtigt i bilen

Brug lidt tid, inden du kører på at indstille udstyret i bilen til dig. Det giver dig både mere komfort og en langt mere sikker tur.

Brug lidt tid, inden du kører, på at indstille udstyret i bilen til dig
Fotograf:

Foto

FDM
Viden

Lige meget om du skal køre langt, køre på ferie eller bare køre en kort tur ned til købmanden, er det vigtigt at indstille bilens sæde, rat, spejle og sele, så du sidder rigtigt i bilen. Det giver den sikreste og bedste tur.

Selen

I de fleste biler kan du i dag indstille selens højden via bespændingen på B-stolpen. For bedst mulig sikkerhed og komfort skal du indstille selen, så den lægger sig på skulderen, ikke gnaver i halsen eller falder ud over overarmen. Når du er spændt forsvarligt fast, kan afstanden til pedaler, rat og instrumenter korrigeres.

Afstand til pedalerne

Afstanden fra sædet til pedalerne indstiller du ved at rykke sædet frem og tilbage. Når du kan træde koblingen i bund uden at anstrenge dig, har du den rigtige afstand til pedalerne. I mange nyere biler kan sædet også justeres op og ned i højden.

-  Så kan du få et godt udsyn over bilens instrumenter og vejens forløb, hvad enten du er 164 eller 192 cm høj. Er du høj, skal sædet typisk ned i laveste position, og sædet skal op i højden, hvis du ikke er så høj, forklarer bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen.

Se video: Sådan indstiller du bilen til dig:

 

Sædet

Når du justerer på sædehøjden, får sædets ryg ofte en anderledes hældning. Det kan du justere ved at ændre på ryglænets indstilling. Her skal du ikke gå efter det tilbagelænede, men derimod at sidde opret for at få den bedste kørestilling med bedst støtte.

Sædets hovedstøtte kan du i de fleste biler justere op og ned afhængig af din højde. 

-  Betydningen af en korrekt indstillet hovedstøtte overses ofte. Men hovedstøttens top skal flugte toppen af dit hoved for, at du opnår den bedste sikkerhed og størst støtte, hvis du er så uheldig at blive påkørt bagfra, siger Søren W. Rasmussen.

Læs også: Sådan må du aldrig sidde på kør selv-ferien

Rattet

I mange biler kan rattet justeres både i højden og i afstand til sædet, hvilket giver god komfort. Du kan let kontrollere om rattet har den rigtige afstand til din krop ved med strakte arme at lade dit håndled hvile på rattets krans. Samtidig med at du sikrer dig, at du har frit udsyn til speedometer, advarselslamper og andre vigtige funktioner i instrumenthuset.

-   Når rattet er indstillet korrekt, vil din albue have en vinkel på cirka 90 grader, når du hviler hænderne på ?kvart i tre?-positionen på rattet. Det vil give dig den største bevægelsesfrihed, når du skal dreje på rattet, udtaler Søren W. Rasmussen.

Læs også: Undgå disse 10 stressfaktorer og kør glad videre

Spejlene

I de fleste biler er der tre spejle, et bakspejl og to sidespejle, dog er sidespejlet på højre side ikke et lovkrav, med mindre udsynet bagud er hindret eller bilen er højre styret. 

De to sidespejle justeres enten manuelt eller elektrisk og bør indstilles, så du kan se langs siden af bilen, lidt af vognbanen og så langt bagud, som det kan lade sig gøre. Korrekt indstilling af spejlene giver dig den bedste mulighed for, at du kan orientere dig i trafikken.

Køb komfortudstyr til turen i FDMs netbutik