Periodisk syn og synsrapport

Viden

Alle personbiler over fire år skal til periodisk syn hvert andet år, uafhængigt af om den sælges i mellemtiden. Alle kan få synet bilen hos FDM og som medlem af FDM sparer du penge.

Alle personbiler over fire år skal til periodisk syn hvert andet år.
Fotograf:
Foto
FDM

Syn af køretøjer er en kontrol, der er pålagt af det offentlige. Et bilsyn tager udgangspunkt i, at køretøjer skal opfylde visse krav til sikkerhed og miljø.

Kravene er beskrevet i Detail-forskrifter for køretøjer -  Synet er på enkelte punkter tilpasset køretøjets generelle stand og alder.

Book bilsyn

Syn og test ikke det samme

Syn af et køretøj er en vurdering af køretøjets tilstand på kontroltidspunktet. Synet fortæller ikke noget om fremtidig brug, kosmetiske fejl eller rustangreb. Det kan derfor ikke træde i stedet for en total bedømmelse af bilens almindelige kvalitative tilstand eller økonomiske værdi.

I forbindelse med alle syn udarbejdes der en synsrapport. Her noterer synshallen, hvis der findes fejl, der betyder, at køretøjet ikke opfylder lovens krav.

Der er altså ikke tale om en brugtbiltest eller lignende. I forbindelse med køb af brugt bil, er det derfor en god ide at få lavet en brugtbilstest hos FDM for at sikre, at der ikke dukker uforudsete problemer op med bilen.

Synsrapporten 

I forbindelse med alle syn udarbejdes der en synsrapport. Her noterer synshallen, hvis der findes fejl, der betyder, at køretøjet ikke opfylder lovens krav. Til syn kan et køretøj blive:

  • Godkendt
  • Betinget godkendt
  • Kan godkendes efter omsyn
  • Ikke godkendt 

Hvis køretøjet bliver "godkendt" eller "betinget godkendt", kan du køre fra synshallen i køretøjet. Er køretøjet "betinget godkendt", skal det reparares, men ikke til omsyn.

Ved en "kan godkendes efter omsyn", skal du dog til omsyn, når fejlene er repareret.

Hvis køretøjet ikke godkendes til syn, kan du ikke køre videre i bilen og synshallen giver besked til myndighederne om, at nummerpladerne skal klippes. 

Læs mere om synsrapporten og evt. klagemuligheder

FDM test og bilsyn

Det tager normalt under en halv time at syne en bil. Du kan selv køre til syn med bilen, få en anden til det - eller lade dit værksted hjælpe dig. Gebyr for syn skal betales på synsstedet.

FDM har stor erfaring i både biltest og bilsyn, Derfor vælger mange at bruge et af  vores centre. Som medlem af FDM sparer du penge både ved syn, omsyn og test.

Læs også: Hvornår skal campingvogn og trailer synes?

Af