Regler for stenslag på forrude ved syn

Viden

Stenslag eller revner i i bilruden, kan betyde, at bilen ikke er lovlig. Der er klare regler for, hvornår en rude kan godkendes til syn. Er din rude lovlig efter de danske regler, er den også lovlig i resten af EU.

Stenslag eller revner i i bilruden, kan betyde, at bilen ikke er lovlig.
Fotograf:
Foto
FDM

For at sikre ensartethed i bedømmelse af forruder ved syn, og samtidig gøre det lettere for bilejere selv at vurdere om bilens forrude opfylder kravene ved syn, er der vedtaget et regelsæt omkring dette.

Forruden opdeles i områder

Forruden i bilen bliver opdelt i tre områder (A, B og C) og omfatter arealer indenfor det originale viskerfelt. Det vil sige det område, hvor vinduesviskerne holder ruden fri for regn.

 • Område A kaldes fjernsigt feltet og er defineret som et 300 x 300 mm felt på forruden midt over ratnavet. Centrum af område A findes ved at måle 27 cm bag sædets forkant og 70 cm lodret op.
 • Område B er defineret som et bånd på tværs af forruden med samme højde som område A og på begge sider af område A, dog afgrænset af bilens lodrette midterplan.
 • Område C, er defineret som et bånd på tværs af forruden med samme højde som område A og i fortsættelse af det B område som afgrænses af bilens lodrette midterplan.

Uden for disse områder har stenslag eller revner ikke betydning.

Video: Sådan kan du selv tjekke stenslag:

 

Hvornår kan forruden ikke godkendes til syn

Hvis forruden ikke kan godkendes, bliver bilen kasseret til syn. Det sker, hvis skaderne er større end beskrevet nedenfor:

 • Område A: Stenslag eller revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 3 mm. Flere mindre skader, ridser eller mattering/sandblæsning, der bevirker, at genstande, der ses gennem ruden, fremtræder forvrængende eller utydelige.
 • Område B: Stenslag, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 10 mm, og revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 50 mm.
 • Område C: Stenslag, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 30 mm, og revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 150 mm.

Læs mere: Syn af bilen

Andre forhold som har indflydelse ved syn

Nedenstående forhold kan også have indflydelse på godkendelse af forruden til syn.

 • Hvis der er en fejl på grænsen mellem to områder (eks. område A og B), skal fejlen behandles som to separate fejl. De skal vurderes ud fra reglerne i henholdsvis A og B, men må tilsammen ikke værre større end det tilladte i område B
 • Revner i forruden, der er gennemgående i begge lag glas placeret vilkårligt på forruden, anses som en fejl og kan ikke godkendes.
 • Stenslag og revner, der er repareret, så de reparerede områder fremtræder stort set usynlige, vil ikke blive anset som fejl, og forruden kan godkendes
 • Hvis der er arealer i område A, B eller C, der er sorte eller sortprikket langs rudens yderkant eller området bag indvendigt førerspejl, skal de ikke kontrolleres for fejl.
 • På biler med centralplaceret rat vil forruden kun bestå af område A og område B.

Få 20 pct. rabat med FDM hos Dansk Bilglas

Lovlig i resten af EU

Er din rude lovlig efter de danske regler, er den også lovlig i resten af EU. Hvis der sker en skade på ruden, efter din bil er synet, bør du få den kontrollet.

FDM Bilsyn

Hvis du er i tvivl, om din forrude er lovlig, kan du booke tid i en af FDMs synshaller og få tjekket forruden:

FDM bilsyn

Af