Motorvejsmærkater i Europa

I mange europæiske lande betaler du motorvejsafgifter for at køre på vejene. Få overblikket over hvor og hvordan du betaler motorvejsafgift i forskellige lande. Der kan også være særskilt betaling ved tunneller og broer.

Få overblikket over hvor og hvordan du betaler motorvejsafgift i forskellige lande.
Viden

Få hjælp af FDM

Som medlem kan du få personlig rådgivning om alle reglerne på kør selv-ferien. Og så kan du selvfølgelig købe mærkater og udstyr i FDM shop.

Bliv medlem

Skal du på bilferie i Europa, er det en god ide, at undersøge på forhånd, om der er afgifter på de veje, du skal køre ad. På nogle strækninger skal du have en mærkat i forruden, og på andre strækninger skal du afregne på stedet.

Køb mærkater på forhånd

Se nedenfor i hvilke af de lande i Europa danskerne oftest kører til, der opkræves betaling for kørsel på veje via mærkater/vignetter. Du kan bestille disse mærkater eller e-vignetter på forhånd.

OBS! Der er ikke indført vejskat i Tyskland endnu. Det forventes ikke at træde i kraft foreløbigt.

Køb motorvejsmærkater hos FDM

Se i denne video, hvilke mærkater du skal have med:

Schweiz

Alle køretøjer, også motorcykler, skal benytte motorvejsmærkat, for at køre på motor- og motortrafikveje. Der findes kun en type mærkat, som gælder i 14 mdr. - det vil sige december måned, hele kalenderåret derefter og januar måned. Motovejsmærkaten dækker hele motorvejs- og motortrafikvejsnettet.

Hvis du medbringer campingvogn, skal du bruge 2 mærkater.

Køb motorvejsmærkat til Schweiz i FDM shop

Motorvejsmærkaterne kan også købes på FDMs testcentre.

Du skal også betale afgift for at køre gennem de store tunneller i Schweiz. Nogle af tunnellerne kan du selv køre igennem, mens andre bruger autotog. Du afregner på stedet.

Slovenien

Køretøjer med en tilladt maksimal vægt på 3500 kg betaler for kørsel på motor- og motortrafikveje via vignette. Også motorcykler skal have en vignette. Der kræves ingen ekstra vignette til campingvogn, heller ikke selv om vogntogets samlede totalvægt overstiger 3500 kg.

Der betales også en særskilt afgift for at køre gennem en række tunneller. Her skal du afregne på stedet.

Mærkater til Slovenien kan købes ved grænsen eller på tankstationer gennem Tyskland.

Tjekkiet

Der betales for kørsel på motor- og motortrafikveje via elektronisk mærkat. FDM forhandler ikke det elektroniske mærkat, der kan købes gennem hjemmesiden Edalnice.cz. Motorcykler skal ikke betale afgift, ligesom anhængere heller ikke behøver ekstra mærkat.

Ungarn

I Ungarn skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Mærkaten kan ikke købes hos FDM, da du betaler afgiften ved køb af en e-vignette. Du kan dog købe en mærkat ved grænsen eller før indkørsel på motorvejen.

Du kan købe e-vignetten gennem hjemmesiden National Toll Payment (skift sprog i toppen af siden).

Læs mere: om e-vignette

Østrig

Biler og motorcykler skal have en motorvejsmærkat for at køre på motor- og motortrafikveje i Østrig

FDMshop.dk forhandler hhv. 10 dages og 2 måneders mærkater til biler. Til motorcykler forhandler vi dog kun en to måneders mærkat. Der skal ikke bruges ekstra mærkat til anhænger.

Køb motorvejsmærkat til Østrig i FDM shop

Motorvejsmærkaterne kan også købes på FDMs testcentre.

Østrig har også indført en såkaldt e-vignette, som er en digital motorvejsmærkat. Bestiller du en e-vignette, skal du være i god tid. Fra bestillingstidspunktet går der nemlig 18 dage, før din e-vignette aktiveres. Det skyldes særlige regler i Østrig. Har du e-vignette, behøver du ikke et fysisk mærkat i forruden.

Køb her: e-vignette til Østrig 

Særligt for Tyrol i 2019

Foreløbig frem til 14.09.2019 gælder følgende for kørsel i Tyrol:

  • Fra fredag-søndag samt forlængede weekender frem til 14.09.2019 må du kun køre ad de tyrolske landeveje, hvis din destination gør, at du er nødt til det.
  • Du skal holde dig til motorvejene i Tyrol, også selvom der er kø, sker et færdselsuheld eller du vil prøve at undgå at betale for motorvejsmærkaten. Det kan give store bøder at overtræde gennemkørselsforbudet.

Vejafgifter i Europa

Miljøzoner i Europa

Ud over motorvejsmærkater skal du have et miljømærke for at køre ind miljøzoner i en række byer i Europa. Stadig flere byer kommer med på listen. I disse lande er der miljøzoner og krav om miljømærkat:

  • Tyskland
  • Belgien
  • England
  • Frankrig
  • Italien

Du kan købe miljømærkat til Tyskland via FDM.

Miljømærkater til Belgien, England og Frankrig sælges kun via lokale hjemmesider. 

Læs mere: Sådan køber du miljømærkat