Hvad du skal være opmærksom på i Australien

Viden

Se her, hvad du skal være opmærksom på, når du skal på kør selv-ferie i Australien

Se hvad du skal være opmærksom på, når du skal på kør selv-ferie i Australien
Fotograf:
Foto
Shutterstock

Vejafgifter

I nogle af de australske territorier skal man betale vejafgift for at køre på motorveje, gennem tunneler og på broer

SE HER: Mere om vejafgifter i Australien

Bjergpas
Nogle bjergpas er periodisk lukket om vinteren fra juni til september. SE HER: Mere om bjergpas i Australien

Færdselsregler

Færdselsreglerne i forhold til vigepligt, promillegrænse* og tale i håndholdt mobiltelefon er som i Danmark

* For erhvervschauffører er den mellem 0,0 og 0,2.

Bøder
Bøder må udstedes men ikke opkræves på stedet. Bilister får 28 dage til at betale bøden. Efter udløb af de 28 dage, sendes en påmindelse, og næste skridt vil være en stævning, hvor sagen så behandles af en domstol.

Ventrekørsel
Australien har venstrekørsel, hvilket betyder at rattet sidder i højre side i bilen. Man overhaler højre om.

Parkering
Regler for parkering bestemmes af de lokale myndigheder. Besøgende skal derfor selv holde øje med reglerne i det område, der besøges.

Parkeringsskilte er rektangulære med sort, grøn eller rød skrift. P står for parkering, S for standsning og C for "clearway" - dvs. ingen standsning eller parkering. Der er særlige zoner for specielle køretøjer som taxaer, busser mv. Der bliver benyttet parkometre i de fleste byer.

Udenlandske handicapskilte accepteres i alle stater undtagen i New South Wales og Victoria, hvor man skal anskaffe sig en miderlidtig tilladelse, som så til gengæld er gældende i hele Australien. Parkeringsreglerne varierer fra stat til stat, men generelt tillader et handicapskilt, at man holder på p-pladser markeret med det internationale handicapsymbol eller en tekst, der angiver, at pladsen er en handicapplads. Desuden er det normalt, at man med handicaptilladelse kan parkere længere tid end normalt i almindelige båse. En handicaptilladelse giver ikke adgang til at holde steder, hvor det normalt er forbudt at parkere.

Camping
Campering på offentlige områder giver mulighed for at at værdsætte Australiens store udendørs arealer. Denne rejseform giver få problemer i de fleste områder af Australien, men der kan være lokale forbud og ved campering på privat område skal man indhente tilladelse fra ejeren.

Hastighedsgrænser
De vejledende hastighedsgrænser er generelt 100 km/t på uden for byerne og 50 km/t i bymæssig bebyggelse.

I Western Australia gælder dog 110 km/t uden for byerne.

I Nothern Territory gælder 60 km/t i bymæssig bebyggelse og 110 km/t uden for byerne. På Stuart-, Arnhem-, Barkly- and Victoria-motorveje må man køre130 km/t.

I alle stater er der i skolezoner en hastighedsgrænse på 40 km/t i skoletiden. I Western Australia er denne grænse dog 25 km/t. Har man taget sit kørekort for nylig, må man max køre mellem 80 og 100 km/t alt efter, hvilken stat man befinder sig i.

Uheld
Alle ulykker med personskade eller større materiel skade skal meldes til politiet, som laver en rapport, der kan bruges i forhold til ens forsikring. Alarmnummer: 13 11 11

Sikkerhedsudstyr

Der er ikke noget udstyr, der er obligatorisk til bilen, men det anbefales at medbringe advarselstrekant, ildslukker og forbindskasse.

Sikkerhedsseler
Brug af sele på for- og bagsæde er påbudt. Børn under 6 måneder skal fastspændes i en bagudvendt autostol. Børn på mellem 6 måneder og 4 år skal spændes fast i enten en bagudvendt eller forudvendt autostol. Børn mellem 4 og 7 år skal sidde i enten en forudvendt autostol eller på en selepude, hvor bilens almindelige sele benyttes. Børn under 4 år må ikke sidde på forsædet i biler med 2 eller flere rækker sæder.
Børn mellem 4 og 7 år må ikke sidde på forsædet, med mindre alle bagsæder er optaget af børn under 7.

Dæk og snekæder
Minimum dækmønster er 1,6 mm. FDM anbefaler minimum 3.0 mm. Pigdæk er ikke tilladt. Snekæder kan blive påbudt i bjergrige egne i vintersæsonen mellem juni og oktober. Mange biludstyrsforretninger udlejer snekæder.

Benzin
Benzin er generelt billig i Australien, men priserne varierer fra stat til stat. I øde og tyndt befolkede områder er benzinprisen som regel noget højere. 20 til 30 cent pr. liter. Husk, der kan være langt mellem tankstationerne.
I nationalparkerne er benzinen dyrere, så det er en god idé at tanke op, inden man kører ind i parkerne. De fleste tankstationer accepterer kreditkort.

Værd at vide

Valutaen i Australien er australske dollars (AUD). Internationale kreditkort som American Express, Diners Club, Mastercard og Visa accepteres overalt og kan også benyttes i hæveautomater. Desuden kan man betale med rejsechecks i de fleste banker og større hoteller. Man skal altid vise ID.

Toldregler
Personer over 18 år må toldfrit indføre:

  • 50 g tobaksprodukter (50 cigaretter svarer til 50 g tobak)
  • 2,25 l alkoholiske drikke
  • gaver og souvenirs op til en værdi af 900 AUD (450 AUD for børn under 18)

Derudover har Australien strenge krav til, hvad man må indføre i landet. SE HER: Mere om indførselsregler

Der tales engelsk med australsk dialekt. (Kaldet strine).

Områdenummer til Australien er 00 61+ nr.

Australien er inddelt i 3 tidszoner: Western, Central og Eastern Standard Time. Man er hhv. 7, 8,5 og 9 timer foran dansk tid.

Der benyttes 240/250 volt vekselstrøm og trebenede stik. Det er nødvendigt at medbringe adapter. SE HER: Stiktyper for alverdens lande

Mobiltelefon
Australien har GSM-dækning, som har en dækning på 90% i tæt befolkede områder. Store dele af Australien er øde, og her er ingen dækning.

Alkohol
Det er ikke tilladt personer under 18 år at købe eller indtage alkohol på offentlige steder.

Rejseforhold
Der er visumpligt til Australien og passet skal være gyldigt i hele besøgsperioden.

SE HER: Mere om visumpligt og hvilke rejsedokumenter du skal medbringe til Australien

Generelt er der ikke større risici ved at rejse rundt i Australien, men ved kysterne skal man være på agt over for stærk strøm og hajer i havet. I Queensland og Northern Territory skal man tage sig i agt for krokodiller i naturområderne.

Inspiration til ferien i Australien

Få inspiration til ferien i Australien hos FDM travel: Læs om Australien hos FDM travel

Her finder du mere information

Få inspiration til ferien i Australien
www.australia.com eller www.roughguides.com/destinations/australasia/australia/ (begge er på engelsk)

Australiens ambassade i Danmark
www.denmark.embassy.gov.au

Danmarks ambassade i Australien
australien.um.dk

FDMs klubforbindelse (AAA) i Australien www.aaa.asn.au
Australien har fem bilklubber - én for hver delstat. Læs mere om de australske bilklubber og hvilke fordele du kan opnå som medlem af FDM

Læs mere på fdm.dk
 

Information om andre lande

Planlæg kør selv-ferien

Af
FDM
FDM