Hvad du skal være opmærksom på i Bosnien-Hercegovina

Viden

Se her, hvad du skal være opmærksom på, når du skal på kør selv-ferie i Bosnien-Hercegovina

Bosnien-Hercegovina byder på storslået natur

Vejafgifter

I Bosnien-Hercegovina skal man betale vejafgifter for at køre på nogle af motorvejene. Det er motorvejsstrækningen mellem Sarajevo og  Doboj.

Færdselsregler

Færdselsreglerne i forhold til lygteføring og at tale i håndholdt mobiltelefon er som i Danmark.

Bøder
Politiet kan opkræve bøder på stedet. Som udgangspunkt skal bøden betales med lokal valuta. Husk at bede om en kvittering.

Promillegrænse
Promillegrænsen er 0,3. For bilister under 21og de, der har haft kørekort mindre end 3 år er grænsen 0,0.

Radar og GPS
Det er forbudt at benytte radar- eller laserdetektor. GPS-baserede navigationssystemer med kort, der angiver placeringen af faste hastighedskameraer POI (Points of Interest) skal have denne funktion deaktiveret.

Parkering
I de fleste byer er der et gebyr for parkering. Parkerer du ulovligt bliver bilen bliver bilen bugseret væk og du skal betale gebyr for at få den igen.

Camping
Da der stadig er flere områder på landet, der ikke er rydet for miner, er det risikabelt at campere eller overnatte uden for offentlige campingpladser.

Hastighedsgrænserne i byen er 50 kmt/ og 80 km/t på landeveje som i Danmark, og ellers gælder følgende:
 

Motortrafikvej - bil, motorcykel, autocamper 100 km/t
Motortrafikvej bil, m/campingvogn 80 km/t
Motorvej - bil, motorcykel, autocamper 130 km/t
Motorvej - bil, m/campingvogn 80 km/t

Man ser strengt på overtrædelse af fartgrænserne og der bliver ofte sat radar fælder op til at fange køretøjer, der bryder hastighedsgrænserne.

Vejforhold
Mindre veje i landområderne kan være i dårlig stand. Hertil er der flere veje uden for byerne, som er dårligt eller slet ikke oplyst.
OBS! Vær opmærksom på, at på grund af den konstante landmine trussel er det bedre ikke at forlade den asfalterede vej i områder du ikke er bekendt med.

Uheld
I tilfælde af en trafikulykke bør føreren af bilen blive på ulykkesstedet, indtil politiet kommer. Politi kan kontaktes på 122. Brandvæsen på 123. Ambulance på 124

Har du ikke kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan du tilkalde vejhjælp via den bosniske bilklub BIHAMK's vejhjælp på Tlf: +387 33 1282.

SE HER: Hvordan du forholder dig ved uheld i udlandet

Sikkerhedsudstyr

Det er obligatorisk at medbringe en forbindskasse, advarselstrekant* og sikkerhedsvest. Hertil skal man medbringe reservepærer til bilens lygter.

* to med anhænger

SE HER: Hvilket sikkerhedsudstyr, du skal have i bilen

Seler og autostole
Brug af sele påbudt på for- og bagsæde. Børn under 12 år må ikke sidde på forsædet og skal sidde i autostol tilpasset barnets størrelse. Børn op til 2 år kan placeres i en bagudvendt autostol med airbag deaktiveret.

SE HER: Regler for autostole i andre lande

Dæk og snekæder
Fra 15. november til 15. april skal du have monteret vinter-udstyr på dit køretøj. Det betyder at bilen skal være udstyret med vinterdæk med MS, M S eller M & S-mærke og snefnugsymbol og dækmønsterdybden skal være mindst 4 mm dybde. Det kan også være sommer dæk med mindst 4 mm dækmønsterdybde, men så skal der medbringes snekæder til de trækkende hjul, som skal anvendes i vintervejr med sne og / eller is.
Anvendelse af snekæder er påbudt nogle steder ved skiltning eller hvis snelaget er over 5 cm dybt. Kørsel med pigdæk er forbudt.

SE HER: Kravene til vinterudstyr i Europa

Værd at vide

Bosnien-Hercegovina er ikke medlem af EU og den lokale valuta er Konvertible Mark (BAM). Visa og Mastercard accepteres de fleste steder i de større byer og her kan du også finde mange pengeautomater. Men det er en god ide at medbringe kontanter, når du kommer ud på landet og i mindre byer. Det er muligt at veksle rejsechecks i nogle banker.

Følgende varer kan toldfrit importeres til Bosnien-Hercegovina:

200 cigaretter eller 20 cigarer eller 200 g tobak,
1 liter vin
1 liter spiritus (højere end 22%),
1 flaske parfume,
gaver til en værdi af ca. 570 DKK.

I Bosnien-Hercegovina tales der bosnisk, serbisk og kroatisk. Serberne anvender det kyrilliske alfabet og kroaterne og bosnierne det latinske.

Bosnien-Hercegovina er samme tidszone som Danmark

Områdenummer til Bosnien-Hercegovina er 00387 + nr. Husk at udelade 0 i områdenummer.

Der benyttes 220 volt vekselstrøm. SE HER: Stiktyper for alverdens lande

Rygning
Der er rygeforbud i offentlige bygninger i Bosnien-Hercegovina.

Rejseforhold

Alle udenlandske besøgende skal lade sig registrere hos politiet senest 48 timer efter ankomst. Har du booket et hotel, vil de normalt klare det automatisk for dig.

Enlige rejsende med børn skal have en samtykkeerklæring om rejsen. Den skal være verificeret hos en notarius publicus, fra den anden forælder eller kunne dokumentere værgeforholdet både ved indrejse og udrejse i Bosnien-Hercegovina.

Unge under 18 år som rejser uden en voksen skal være i besiddelse af en samtykke-erklæring om rejsen. Den skal være verificeret hos en notarius publicus, fra forældrene eller værgen. Har man ikke denne erklæring ved ankomsten, kan det i værste fald betyde væsentlige forsinkelser indtil sikkerhed omkring forholdene er blevet afklaret.

SE HER: Hvilke rejsedokumenter, du skal medbringe på kør selv-ferien

Inspiration til ferien i Bosnien-Hercegovina

Få inspiration til ferien i Bosnien-Hercegovina
www.bhtourism.ba/eng eller www.discoverbosnia.com (begge er på engelsk)

Her finder du mere information

Bosnien-Hercegovinas ambassade i Danmark
ambasadabh.dk/

Danmarks Ambassade i Ljubljana i Slovenien dækker ogsså Bosnien-Hercegovina
slovenien.um.dk/da/bosnien-hercegovina/

FDMs klubforbindelse i Bosnien-Hercegovina
bihamk.ba

Læs mere på fdm.dk

Planlæg kør selv-ferien

Find vej på kør selv-turen med FDMs ruteplan

Se FDMs køprognose inden kør selv-ferien

 Kort over Bosnien-Hercegovina

 

Af