Hvad du skal være opmærksom på i Serbien

Viden

Se her, hvad du skal være opmærksom på, når du skal på kør selv-ferie i Serbien

Floden Donau løber gennem Serbien

Vejafgifter

Man betaler vejafgift for at køre på de serbiske motorveje. Afgiften kan betales kontant i Dinar eller euro. Det er også muligt at betale med de mest gængse internationale kreditkort. En anden mulighed er at købe en elektronisk boks, der kan kodes med et forudbetalt beløb. Boksen kan købes på den serbiske bilklub, AMSS kontorer.

SE HER: Mere om vejafgifter i Serbien

Færdselsregler

Færdelsreglerne i forhold til lygteføring og tale i håndholdt mobiltelefon er som i Danmark.

Bøder
Politiet kan ikke opkræve bøder på stedet. Bøder skal betales via bank eller postkontor.

Promillegrænse
Promillegrænsen er 0,3. For erhvervschauffører, motorcyklister og bilister med nyligt erhvervet kørekort er grænsen 0,0. Kører du med mere end 0,3, risikerer du at få en bøde og/eller fratagelse af kørekortet. I værste fald risikerer du fængselsstraf. Dette gælder også for turister.

Radar og GPS
Det er forbudt at indføre og anvende laser/radardetektor. Det er dog tilladt at benytte GPS'ens POI-funktion, der viser politiets fartfælder.

Vigepligt
Når man er inde i en rundkørsel, skal man holde tilbage for den trafik, der kommer fra højre med mindre andet er skiltet.

Parkering
I forhold til parkering skal du orientere dig lokalt. For handicapparkering gælder de europæiske regler. SE HER: Mere om handicapparkering i EU-lande

Hastighedsgrænserne i byen er 50 kmt/ og 80 km/t på landeveje som i Danmark, og ellers gælder følgende: 

   
Motortrafikvej -  mc, bil 100 km/t
Motortrafik- og motorvej -, autocamper, bil m/anhænger 80 km/t
Motorvej - mc, bil 120 km/t

Bemærk: 
Det første år efter erhverelsen af kørekortet må de nye bilister kun køre 90 % af de normale hastighedssgrænser. Dvs. 90 km/t på motortrafikveje, 72 km/t på landeveje og 45 km/t i byerne.

Bjergpas
SE HER: Bjergpas i Serbien

Uheld
Færdselsuheld skal straks rapporteres til politiet. Forlang en rapport, der bekræfter at bilen er beskadiget og som du kan vise ved udrejsen fra Serbien. Politi kan kontaktes på 192. Brandvæsen på 193. Ambulance på 194

Har du ikke kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan du tilkalde vejhjælp via den serbiske bilklub AMSS's vejhjælp på Tlf: +381 11 1987 eller  +381 11 333 1200. Der betales assistancegebyr for medlemmer af udenlandske bilklubber.

SE HER: Hvordan du forholder dig ved uheld i udlandet

AMSS giver desuden trafikinformation om Serbien på tlf. + 381 11 333 12 00 eller  + 381 1987.

Sikkerhedsudstyr

Det er obligatorisk at medbringe, førstehjælpskasse, sikkerhedsvest og advarselstrekant ( to hvis du kører med anhænger). Desuden anbefales et træktov.
SE HER: Hvilket sikkerhedsudstyr, du skal have i bilen

Seler og autostole
Brug af seler er påbudt på for- og bagsæde. I forhold til børn og autostole er du dækket ved at følge de danske regler. Børn mellem 3 og 12 år må dog ikke sidde på forsædet. Alle autostole skal leve op til ECE R44/04 normen. Hertil må børn under 12 må ikke medtages som passager på en motorcykel.
SE HER:  Regler for autostole i andre lande

Dæk og snekæder
Fra 1. november - 1. april skal køretøjer op til 3500 kg være udstyret med vinterdæk på de trækkende hjul, hvis der er sne eller is på vejen. Mønsterdybden på dækkene skal være mindst 4 mm. Der skal endvidere medbringes snekæder, som skal benyttes, hvor vejrforholdene eller skiltning kræver det. Snekæder skal i perioden forefindes i bagagerummet, og skal bruges, hvor der er skiltet med det.

Busser og lastbiler skal desuden medbringe en skovl.

SE HER: Kravene til vinterudstyr i Europa

Værd at vide

Serbien er ikke medlem af EU, og den lokale valuta er Dinar. Derudover kan man benytte gængse internationale kreditkort.

Toldregler

Spiritus 1 liter
Vin 1 liter
Cigaretter eller 200 stk.
Cigarillos eller 100 stk.
Cigarer eller 50 stk.
Tobak 250 g.

Du må indføre te, kaffe og rejseproviant i passende mængde til dit eget forbrug.

Besøgende må også importere op til 3.000 EUR af andre varer under en særlig koncession. For disse varer skal der betales moms på 20% og told efter den ensartede sats på 10%.

SE HER: Se hos Skat hvad du må indføre fra Serbien til et EU land

Nationalsproget er serbisk, men der tales ungarsk i Vojvodina og albansk i Kosovo-provinsen og Metohija. Vær opmærksom på, at serbisk skrives med kyrilliske bogstaver.

Områdenummer til Serbien er 00 381.

Der benyttes 220 volt vekselstrøm. SE HER: Stiktyper for alverdens lande

Rygning og alkohol
Rygning er forbudt på lukkede offentlige steder som indkøbscentre, museer m.m. Der er ingen officielle regler vedr. alkohol. Nogle butikker vil dog ikke sælge alkohol til mindreårige.

Rejseforhold
Du skal du sørge for at registrere dig ved ankomst til landet. Mindreårige børn skal have en tilladelse fra begge forældre, når de rejser med én af forældrene eller med andre.

Det er ikke forbundet med særlig risiko at rejse i Serbien. Dog bør ikke-væsentlige rejser til Kosovo undgås. Særlig forsigtighed bør også tages i områder, der grænser op til Kosovo; der stadig miner i nogle områder. Den serbiske regering anerkender ikke indkørsel fra Kosovo eller fra de lande der grænser op mod Kosovos ydre grænser (Albanien eller Makedonien) Hertil bør besøgende være opmærksomme på gadekriminalitet, især i de større byer. De bør være ekstra på vagt over for lommetyveri på offentlige steder som lufthavne og i offentlig transport.

SE HER: Hvilke rejsedokumenter, du skal medbringe på kør selv-ferien

Inspiration til ferien i Slovenien

Flyv med FDM travel til Serbien:
www.fdm-travel.dk/serbien/beograd/fly/

Få inspiration til ferien i Serbien  
www.serbia.travel eller www.serbia-visit.com

Her finder du mere information

Serbiens Ambassade i Danmark
www.serbianembassy.dk

Danmarks Ambassade i Serbien
serbien.um.dk/da

FDMs klubforbindelse i Serbien
www.amss.org.rs

Kort over Serbien

 

Af