Når din bil skal skrottes

Du har pligt til at sørge for, at din bil skrottes miljømæssigt forsvarligt, når den ikke længere er egnet til at køre på de danske veje. Læs her regler og størrelse på skrotpræmien, og hvordan du skrotter bilen her.

Par står udenfor og kigger skeptisk på deres bil.
Viden

Hvis din bil skal skrottes, skal du henvende dig til en miljøgodkendt autoophugger og aflevere bilen der. I artiklen her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du skrotter din bil og hvor du kan få hjælp til at afmelde din bil i forbindelse med skrotning.

Illustration af underoverskriftHvad får man i skrotpræmie?

Der gælder følgende regler og satser for bilskrotning den såkaldte skrotpræmie:

  • For alle benzinbiler og dieselbiler er skrotpræmien 2.200 kr.
  • Du får ikke udbetalt skrotpræmie, hvis bilen er afmeldt før d. 1. juli 2000.
  • Du får ikke udbetalt skrotpræmie, hvis bilens totalvægt er over 3.500 kg.
  • Du får ikke udbetalt skrotpræmie for køretøjer, der er indrettet til befordring af mere end 9 personer inkl. føreren.

Illustration af underoverskriftHvordan skrotter du din bil?

Fra 1. januar 2020 er skrotningsordningen blevet gjort digital. Det betyder, at den administrative del af skrotningen foregår online, og du får skrotningsgodtgørelsen udbetalt direkte til din NemKonto.

  • Start processen hjemmefra ved at logge på borger.dk. Her vælger du bil og autoophugger og indsender skrotningsansøgningen.
  • Herefter skal du aflevere bilen til en godkendt autoophugger, og du skal afmelde bilens nummerplader, hvilket du selv kan gøre, som beskrevet nedenfor.
  • Til sidst modtager du en skrotningsattest i din e-Boks og skrotningsgodtgørelsen på din NemKonto.

Du kan også starte processen ude hos autoophuggeren og logge på borger.dk hos vedkommende.

Vi anbefaler, at du bruger autoophuggere, der er godkendte til at foretage miljørigtig skrotning. Hvis firmaet er under bilimportørernes producentansvar koster det ikke noget, mens andre ophuggere uden for ordningen selv kan fastsætte deres gebyr. 

Find her: Godkendte autoophuggere (bemærk, at siden tager tid at læse ind og opdatere, hvorfor listen med autoophuggere umiddelbart står som tom, indtil siden er færdig med at indlæse)

Illustration af underoverskriftHvor kan du gratis aflevere din skrotbil?

Ved siden af ordning om skrotningsgodtgørelse gælder det såkaldte producentansvar.

Producentansvaret betyder, at en bilimportør eller bilproducent er ansvarlig for at sikre, at bilejere uden at skulle betale for det kan aflevere en udtjent person- eller varebil til miljømæssig korrekt håndtering.

Du kan som bilejer aflevere din skrotbil gratis hos de godkendte ophuggere, som bilimportørerne har indgået aftale med.

Med andre ord er der penge at spare, hvis du vælger en autoophugger, der er en del af producentordningen.

Læs mere: Importøraftaler

Hvor skrotningsgodtgørelsen gælder for de fleste biler, gælder retten til at aflevere bilen gratis som følge af producentansvaret for alle biler, uanset hvor gamle de er.

Illustration af underoverskriftTip: Afmeld selv bilen og spar penge

En autoophugger tager sig normalt betalt for at afmelde bilen hos en nummerpladeoperatør. Mange ophuggere tager et gebyr på 250 kr. for at afmelde nummerpladerne. Gebyret bliver fratrukket det beløb, du ellers ville modtage i skrotpræmie.

Du kan slippe for at betale størsteparten af afmeldingen, hvis du selv afmelder bilen hos fx FDM. Afmeld først bilen, efter den er indleveret til skrothandleren, da du ikke kan køre i en afmeldt bil.

Mange autoophuggere er ikke med i producentordningen, og de kan derfor frit sætte prisen for at modtage en bil til skrotning. Hvis du ikke vil bruge en autoophugger, der er en del af producentordningen, er det bedste råd, at du ringer rundt og spørger til prisen. 

Brug for hjælp til at afmelde bilen?

Uanset om du er medlem eller ikke er medlem, kan du få hjælp på FDMs testcentre. Du skal blot bestille tid og møde op med de relevante papirer, så klarer vi resten.

Afmeld bil hos FDM​​