Autostol: 9 mdr.-4 år (9-18 kg)

Når barnet vokser ud af babyautostolen, skal det rykkes over i en større autostol. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge autostol i kategorien 9-18 kg.

Når barnet vokser ud af babyautostolen, skal det rykkes over i en større autostol.
Viden

Fremadvendt eller bagudvendt autostol

FDM anbefaler af sikkerhedsmæssige årsager, at barnet skal sidde bagudvendt så længe som muligt, da det giver mindre belastning på barnets ryg og nakke i tilfælde af en kollision. En bagudvendt autostol fylder dog væsentlig mere end en fremadvendt autostol, så husk at tjekke, om der er plads til autostolen i bilen.

Læs også: FDMs test af autostole

Flere børn i bilen

Ud over at bagudvendte autostole fylder mere end fremadvendte, kan der også være stor forskel på størrelsen af de enkelte modeller af autostole. Så skal du have plads til flere autostole ved siden af hinanden, er det en god idé at undersøge størrelsen på de enkelte autostole inden køb.

FDM anbefaler af sikkerhedsmæssige årsager, at barnet skal sidde bagudvendt så længe som muligt

Montering med isofix eller sele

Har din bil isofix, anbefaler FDM, at du vælger en stol med isofix. Bilens isofix består af to små metalbøjler som sidder skjult mellem bilens bagsæde og bagsædets ryglæn. Isofix montering er let, øger sikkerheden og mindsker risikoen for fejlmontering af autostolen.

Læs også: Guide til at finde den rette autostol

Sidebeskyttelsespuder

Nogle modeller er udstyret med ekstra sidebeskyttelse, som fx benævnes som SICT, sideairbags eller sidebeskyttelsespuder. Det giver rigtig god beskyttelse i tilfælde af en sidekollision og kan specielt anbefales til biler der ikke har sideairbags. Vær opmærksom på, at stole med sidebeskyttelsespuder fylder mere i bredden end stole uden.

Beskyttelsespude foran

Nogle stole er udstyret med en beskyttelsespude foran maven i stedet for indvendige seler. I tilfælde af en ulykke er det sikkerhedspuden, som fanger barnets overkrop og fordeler belastningen på et stort område. Det giver en god sikkerhed og beskyttelse af barnets følsomme områder som nakke og skuldre.

Hvornår er det tid til at skifte autostol?

Hvornår det er tid til at skifte til en større autostol afhænger af dit barns vægt, højde og alder.

  • Sørg altid for at overholde de vægtgrænser, som autostolen er godkendt til. Autostolene er testet inden for den vægtklasse, der er nævnt for den enkelte stol, så hvis vægten overskrides, kan det have konsekvens for barnets sikkerhed
     
  • Barnets hoved må maks. være en tredjedel over kanten på autostolen
     
  • Autostolens indvendige seler, som barnet er fastspændt med, skal komme enten vandret eller lidt oppefra ind på barnets skuldre. De må ikke komme nedefra. Kan de ikke rykkes længere op, kan det være tid til at skifte til en større autostol, hvis barnets vægt samtidig har nået grænsen, hvor det kan rykkes over i en større stol
     
  • Barnets alder har også betydning for, hvornår barnet er fysisk stærkt nok til at kunne sidde i en større autostol, da mindre børns knoglebygning ikke er så stærk som de større børns. FDM anbefaler generelt, at barnet forbliver i en autostol med 5-punktssele eller beskyttelsespude foran så længe som muligt og som minimum til barnet er 3 år

Læs også: Hvad loven siger om autostole 9-18 kg?

FDM forhandler kun de bedste autostole

I FDMs netbutik kan du se og købe testvinderne fra årets autostoletest samt andre autostole med gode testresultater.

Se og køb autostole til børn i kategorien 9-18 kg. i FDMshop.dk

Brug for hjælp?

Er du i tvivl om hvilken stol, der er den rigtige til dit barn, er du altid velkommen til at kontakte FDM.

Spørg os