Sikkerhed for børn i autostole

Børn under 135 cm skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr. Sørg for at vælge autostole, der passer til både bilen og barnet.

Test af børnesikkerhed fra Euro NCAP
Fotograf:
Viden

Vurderingen af, hvor godt børn beskyttes, er baseret på tre områder:

Hvor godt børn fastholdes i frontal- og sidekollisioner; At bilen kan benyttes med autostole i forskellige størrelser og udformninger; fastgørelsesmuligheder for autostole.

Læs om de enkelte tests:

Sikkerhed i autostol
Testdukker, der forestiller børn på 6 og 10 år, sidder i autostole på bagsædet, når bilen rammes fra siden. I dukkerne sidder måleudstyr, der viser, hvor voldsomt barnet påvirkes.

Sikkerhed i autostol

Euro NCAP vurderer i denne del af testen, hvor effektivt forskellige autostole fastgøres og passer til bilen. Desuden bedømmer man den beskyttelse, som bilen giver ved side- og frontalkollisioner, når man benytter de anbefalede stole.

Da testen blev indført i 1997, blev testdukker, der repræsenterede børn på 18 måneder og 3 år, placeret i de anbefalede autostole på bagsædet af bilen. I 2016 blev testen ændret, så dukker, der repræsenterer børn på 6 og 10 år, placeres på en selepude.

Der måles hovedsageligt på hovedbevægelser, nakkebelastning og bryst-acceleration ved testen. Bilen får point, hvis skaderne er små, og testdukken forbliver i sædet og ikke støder hårdt mod kabinen ved sammenstødet. Dermed er det sikret, at barnet holdes sikkert fast under kollisionen.

Indført i 1997. Opdateret i 2016

Køb autostol hos FDM

Fastgørelse af autostol
Med isofix-beslag og i-Size-godkendelse er det blevet nemmere at fastgøre autostolen korrekt. Det er meget vigtigt for at yde barnet den optimale beskyttelse.

Fastgørelse af autostol

Alle autostole på markedet skal leve op til nogle fastsatte kriterier. Den nyeste europæiske standard for autostole hedder i-Size. Det er et universelt system, så alle i-Size-stole passer i alle biler med i-Size. Nogle biler har i-Size-forberedte sæder med isofixbeslag og andre foranstaltninger, der gør det let at montere stolen for optimal sikkerhed. Dette er dog ikke et krav.

Euro NCAP opfordrer bilproducenterne til at tilbyde i-Size-forberedte sæder samt andre tiltag, der øger børns sikkerhed i bilen. Men bilen belønnes for at have f.eks. isofix-beslag ved flere sæder, i-Size-mærkning, mulighed for at deaktivere airbaggen ved passagersædet foran med tydelige instruktioner og indbyggede barnesæder.

Indført i 1997. Opdateret i 2016

Læs også: Alt om autostole

Installationstjek af autostole
Det skal være let at montere autostolen rigtigt i bilen. Det tjekker Euro NCAP.

Installation af autostol

Forkert montering af autostole forringer i høj grad barnets sikkerhed. Fejlagtig brug af autostole skyldes især, at man fastgør stolen i bilen eller af barnet i stolen forkert. For at undgå dette, tjekker Euro NCAP, hvor let det er at installere en autostol i bilen.

Det sker ved at montere en række populære autostole og herefter vurdere, hvor let/svært det var. Stolene i testen har alle fået gode vurderinger i uafhængige tests. Længden af sikkerhedsselen, selelåsens placering, isofix-beslagenes tilgængelighed og autostolens stabilitet er nogle af de vigtigste målepunkter. Euro NCAP anbefaler, at små børn sidder i bagudvendt autostol. Derfor tjekker de, om bilen har plads til sådanne stole.

Bilen belønnes, hvis de testede autostole kan installeres korrekt og nemt på alle brugbare pladser i bilen. I bilens manual bør det fremgå tydeligt i hvilke sæder, der ikke kan monteres en autostol.

Indført i 2013. Opdateret i 2016

Tjek: Hvor sikker er din bil? (engelsk)