Mere sikre autostole redder børns liv

Antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i personbiler, er på 30 år faldet med over 80 procent. Den positive udvikling skyldes især udviklingen af autostole. Ny test viser, at sikkerheden stadig er i top.

Pressemeddelelse

Autostolen i familiens bil er en af de senere års helt store livreddere i trafikken. Siden det i 1995 blev lovpligtigt at fastspænde børn i ’egnet udstyr’, er antallet af børn, der enten bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i biler, faldet markant.

Hvor 97 børn i alderen 0-10 år i 1990 enten blev dræbt eller kom alvorligt til skade i en bilulykke, viser tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik, at 12 børn i alderen 0-10 år i 2018 kom alvorligt til skade i bilulykker, mens tre blev dræbt.  

”Det er en meget glædelig udvikling, som især skyldes, at biler og autostole er blevet meget mere sikre. Lige så vigtigt er det, at forældre er blevet langt mere bevidste om, at deres børn skal sidde korrekt spændt fast i autostole. Der er ingen tvivl om, at det gør den største forskel på, hvor sikkert børn sidder i bilen,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

At autostole bliver stadig mere sikre, fremgår også af årets anden autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber. Af testens 20 stole får de 11 bedømmelsen ’anbefalelsesværdig’. Fire autostole dumper dog på for store mængder af skadelige stoffer som flammehæmmere og det kræftfremkaldende stof naftalin.

”Selvom langt de fleste autostole klarer testen godt, er der stadig er forskel på dem. Skal man købe autostol, er det derfor en god idé at sætte sig ind i, hvordan de forskellige stole klarer sig i test. Det afgørende er, at stolen passer til barnet og er monteret korrekt i bilen, inden barnet spændes fast. Som både vores test og ulykkesstatistikken understreger, må man aldrig gå på kompromis med sikkerheden,” siger Søren W. Rasmussen.

Hent billede