Slutseddel: Sådan får du styr på alle detaljer

Her får du gode råd til, hvad du bør tjekke, inden du underskriver en slutseddel og køber bil. Se hvordan, FDM kan hjælpe dig med at kontrollere, at slutsedlen er i orden.

Kvinde og mand sidder og kigger på papirer, der ligger på et bord.
Viden

Når du handler bil (eller MC eller campingvogn), skal der udarbejdes en slutseddel. Her får du gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, inden du underskriver sådan en.

Husk, at hvis du foretager dit køb hos en forhandler og indskriver et forbehold for FDMs godkendelse af handlen i slutsedlen, så kan FDMs jurister hjælpe dig med at gennemgå aftalen. Juristerne kan sikre, at slutsedlen er lovlig, og du ikke bliver stillet dårligt med handlen. I artiklen her kan du bl.a. læse om, hvordan slutseddelkontrol foregår.

Illustration af underoverskriftHvad er en slutseddel?

En slutseddel er en skriftlig købsaftale, som sælger/forhandler og du som køber udfylder i forbindelse med køb og salg af en bil. Det gælder både for handel med nye og brugte biler.

Det er vigtigt, at alle aftaler vedr. bilkøbet skrives ind i slutsedlen og skrives ned til mindste detalje.

Drejer købet sig f.eks. om en brugt bil, og er det aftalt, at den skal brugtbiltestes eller kontrolleres på anden vis i forbindelse med køb, så skal I f.eks. skrive, hvem der betaler for det, og hvordan det klares rent praktisk.

I slutsedlen skal sælger også give de oplysninger om bilen, han kender til. Det gælder f.eks. oplysninger om skader, serviceeftersyn og større reparationer.

FDM har udarbejdet slutseddelskabeloner både til brug for handel mellem private og handel mellem privat og forhandler (tillæg til forhandlerens slutseddel). Hvis du handler med en privatperson, anbefaler FDM, at du også benytter dig af slutseddel fra FDM, men FDM har ikke mulighed for at gennemgå den.

Læs mere: Hent slutsedler til handel med bil, MC og campingvogn

Illustration af underoverskriftHvad bør du tjekke?  

Før du underskriver en slutseddel, skal du se bilens originale registreringsattest. Er navnet på den registrerede ejer og den, du handler med, ikke det samme, må sælger med en fuldmagt fra ejeren eller med en slutseddel, der dokumenterer, at han er bilens ejer, godtgøre sin ret til at sælge bilen.

Sælger skal give oplysning om evt. restgæld i bilen, men du bør selv tjekke gældsoplysningerne. Det kan du gøre ved at søge på oplysninger om køretøjet hos Tinglysningen. 

Søg: Tinglysning.dk (eksternt link)

Overdrag aldrig betalingen for bilen til sælger før du har modtaget bilen, den originale registreringsattest samt andet aftalt udstyr. Det gælder uanset, om du handler privat eller hos en bilforhandler.

Vær opmærksom på, at FDM ved gennemgangen af slutsedlen ikke har haft mulighed for at se selve bilen, så bilens stand og evt. fejl indgår ikke i vurderingen. Her anbefaler vi, at du får bilen testet.

Læs mere: Brugtbiltest hos FDM

Illustration af underoverskriftEr en slutseddel bindende, eller kan man fortryde køb?

Når du først har skrevet under på en slutseddel, er aftalen bindende. Du kan altså som udgangspunkt ikke fortryde dit bilkøb, når først du har underskrevet slutsedlen.

Er der tale om en slutseddel fra en forhandler, og har du skrevet under med skriftligt forbehold for FDMs godkendelse, så er aftalen først bindende, når FDM har godkendt aftalen.

Du kan enten selv tilføje formulering om FDMs godkendelse til forhandlerens slutseddel eller gøre brug af FDMs tillæg til slutseddel, hvor formuleringen om forbehold allerede er fortrykt.

Læs mere: Hent slutsedler til handel med bil, MC og campingvogn

Hvordan formulerer du forbeholdet?

Tilføj dette forbehold til forhandlerens slutseddel, før du skriver under:

Illustration

Du kan også få teksten på din mobil ved at sende en sms med teksten ”bilkøb” til 1919. Datatakst for sms afhænger af dit mobilabonnement.

Det er selvfølgelig muligt, at forhandleren protesterer mod at indskrive dit forbehold i slutsedlen. I så fald bør du overveje, hvorvidt du ønsker at gennemføre bilkøbet hos denne forhandler. Der er masser af andre forhandlere og biler på markedet. Et bilkøb er ofte en stor investering, og hvis du ikke sikrer dig de bedste vilkår, kan bilkøbet vise sig at blive endnu dyrere end beregnet, hvis der opstår problemer med levering eller teknik efterfølgende.

SkillestregHvordan får jeg FDMs hjælp til at kontrollere slutseddel?

IllustrationSend den underskrevne slutseddel til FDM

Når du har underskrevet slutsedlen (med forbehold) hos forhandleren, skal hele slutsedlen sendes til FDM hurtigst muligt. FDM vil så inden 24 timer fra modtagelsen (på den førstkommende hverdag) gennemgå slutsedlen for dig. Husk at sende alle sider til FDM, også hvis der er tekst på bagsiden af forhandlerens slutseddel.

Læs mere: Indsend slutseddel hertil

Skillestreg

IllustrationEr du medlem?

Hvis du er medlem af FDM, er kontrol af slutsedlen allerede en del af dit medlemskab.

Hvis du ikke er medlem, skal du tegne et medlemskab for at få FDM til at kontrollere din slutseddel.

Med dit medlemskab får du adgang til vores rådgivning, hvor jurister og teknikere kan hjælpe dig med spørgsmål om bil og livet som bilist, samt mange andre medlemsfordele.

Læs mere: Se medlemsfordele 

Skillestreg

IllustrationFDM kontrollerer slutsedlen

Så snart slutsedlen modtages, sikrer FDM en juridisk gennemgang af slutsedlen. FDM undersøger bl.a., om bilforhandleren er sortlistet eller under konkurs. Selve bilen undersøges for restgæld, det undersøges, om alle oplysninger om bilen er korrekte, og det kontrolleres, at der er svar på alle de nødvendige oplysninger i slutsedlen. FDM vurderer også, om vilkårene i dit tilbud er lovlige og rimelige.

Hvis FDM efter nærmere undersøgelse af slutsedlen fraråder dig at handle bilen, så kan du gøre indsigelse til forhandleren.

Skillestreg

Illustration5 dages indsigelsesfrist

Kan FDM ikke godkende slutsedlen, så skal du meddele dette til bilforhandleren inden 5 dage efter, at du har underskrevet slutsedlen. Sørg for at fremsende indsigelsen skriftligt (elektronisk) til forhandleren, så der ikke senere opstår tvivl.

Vær opmærksom på tidsfristen. Hvis du ikke reagerer over for forhandleren inden for 5 dage, er din købsaftale bindende  uanset om FDM kan anbefale slutsedlen eller ej. 

Skillestreg

IllustrationNy købsaftale?

Vælger du at gå i dialog med forhandleren om en ny købsaftale, anbefaler FDM, at du også sender den nye aftale/nye slutseddel til gennemsyn hos FDM, så du sikrer, at alle vilkår i den nye slutseddel kan godkendes.

Skillestreg

Illustration af underoverskriftHvilke typiske ’fejl’ fanger FDM i slutsedler?

En stor del af de slutsedler, FDM gennemgår, har så urimelige vilkår, at købet bliver frarådet, medmindre slutsedlen bliver ændret på væsentlige punkter. Nogle bilhandler bliver helt frarådet, når FDM har læst slutsedlen igennem.

Nogle af de væsentlige bemærkninger, FDM har til slutsedlerne, er:

  • Modelår og/eller modelbetegnelse ikke oplyst
  • Bilens leveringsdato er upræcis eller ikke angivet
  • Slutsedlen nævner ikke, om bilen tidligere har været skadet
  • Det angives ikke, om bilen har haft service
  • Der tages ulovligt forbehold for bilkøberens ret til to års reklamation
  • Der er noteret restgæld i bilen
  • Bilens kilometerstand er ikke oplyst eller er for lav
  • Synsdatoen er overskredet
  • Bilforhandleren er registeret i udhængsskab hos ”Ankenævn for biler” eller på firmatjek.dk, da vedkommende har nægtet at følge en nævnsafgørelse
  • Bilforhandleren er erklæret konkurs eller i betalingsstandsning

Har du brug for hjælp? 

Som medlem af FDM har du adgang til bilteknisk og juridisk rådgivning også i forbindelse med køb af bil.

Bliv medlem af FDM