Sådan fjerner du flyverust på din bil

Opdager du flyverust på din bil, så fjern det, så du undgår at bilens lak tager varig skade. Her kan du læse, hvordan du fjerner flyverust, hvor du ikke ridser din bil i processen.

Par kigger bekymret på deres bil, som holder foran et hus.
Viden

Det er ofte, når foråret kommer, og bilen bliver vasket fri for det værste snavs, at vi opdager det såkaldte flyverust. Flyverust ses som små, rustne ujævnheder på bilens lak. Fjern flyverusten for at undgå skader på bilens lak og forebyg flyverust ved at være opmærksom på vedligeholdelse.

Illustration af underoverskriftHvad er flyverust?

Flyverust på din bil skyldes mikroskopiske jernpartikler, der sætter sig på bilens lakoverflade. Du finder især flyverust om foråret, når bilen vaskes efter vintervejrets belastning med megen fugt, sjap og vejsnavs. Over tid vil fugt omdanne de mikroskopiske jernpartikler til rust.

Hvis ikke du fjerner eller behandler jernpartiklerne, kan de give lakken små "kratere", der dels skæmmer udseendet, og dels arbejder sig gennem lakken. Det fører til rustangreb. Typisk kommer jernpartiklerne fra det afslidte materiale i bremser og koblinger og vejbelægning m.v.. Nogle bilister har også oplevet at få flyverust på bilen, når de har benyttet autotog.

Illustration af underoverskriftHvordan fjerner du flyverust?

Det kan godt betale sig at få ordnet flyverust med det samme, du opdager det, så metalspånerne ikke "brænder sig fast" i lakken. Det er forholdsvist simpelt at fjerne flyverust.

Det er vigtigt, at du først fjerner de små skarpe ujævnheder på lakken. Mærk forsigtigt med en negl, om du kan løfte ujævnhederne uden at ridse.

Hvis du ikke kan fjerne ujævnhederne, så prøv i stedet med en skånsom forbehandling med en petroleums- eller terpentinvædet klud, da partiklerne ofte kan løsnes ad denne vej.

Begynd aldrig med at prøve at polere rusten og ujævnhederne væk, da resultatet i værste fald kan blive nogle grimme ridser i bilens lak.

Illustration af underoverskriftHvordan behandler og beskytter du bilen bedst?

Når ujævnhederne er væk, behandler du rusten med en 10 procents oxalsyreopløsning, der efterfølgende skylles grundigt af med vand. Vær opmærksom på, at når du arbejder med kemikalier, skal du være påpasselig med håndteringen. Læs på kemikaliets emballage, hvordan du skal håndtere det.

Til slut giver du som beskyttelse et lakplejemiddel. Lakken vil typisk ikke være forringet eller få mén af flyverusten, heller ikke på lang sigt.

Ønsker du ikke selv at give dig i kast med at fjerne flyverusten, så vil et professionelt bilplejecenter også kunne hjælpe med at udbedre flyverust.

Et godt tip er at gå din bils lak igennem inden vintersæsonen og at pleje lakken efter behov. Jo bedre lakken er beskyttet inden og gennem vinteren, desto større er chancen for at minimere forekomst af flyverust.

Læs mere: Værd at vide om vedligeholdelse af din bil

Har du brug for plejemidler til bilen?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af gode produkter og udstyr til bilpleje. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk