Guide til køb af brugt campingvogn

Har du besluttet dig for at købe en brugt campingvogn, bør du tjekke den grundigt og huske, at forhandlere altid skal give reklamationsret på brugte vogne. Det samme gælder ikke ved privat handel.

Tjek den brugte campingvogn grundigt, inden du køber.
Viden

Der kan være mange fordele ved at vælge en brugt campingvogn frem for en ny. Men der er også en række ting, som du skal være opmærksom på, inden du trækker af sted med din nye brugte campingvogn. 

Det kan f.eks. være en fordel at vælge et anerkendt mærke, da det giver tryghed for, at du fremover kan skaffe reservedele til din brugte campingvogn. 

Illustration af underoverskriftHvordan er campingvognens stand? 

Det vigtigste, når du kigger på brugt campingvogn er, at du gennemgår vognen grundigt og tjekker den for synlige skader. På brugte vogne skal du især være opmærksom på fugt i vognen, da det kan give store skader fremadrettet. Husk også at undersøge, om alle vognens funktioner virker, som de skal. Følger der fortelt med vognen, bør du også slå det op og se, om det er i god stand. 

Tjek desuden campingvognens servicebog for at se, om den tidligere ejer har fået gennemgået vognen. Har vognen ikke gennemgået service, så kræv at få et servicebesøg med i handlen. Spørg også til eventuelle reparationer. 

Hvad skal du tjekke, når du gennemgår campingvognen?

Du kan bruge denne tjekliste som guide, når du gennemgår den brugte campingvogn. Tryk på overskriften eller plustegnet for at folde menuen ud.

Gennemgang af campingvognen udvendigt
  Er vognen pænt vedligeholdt?
Er der buler, ridser eller revner, som kan indikere misligholdelse?
  Er vinduerne fri for ridser og revner?
Udover at være skæmmende, kan ridser og revner medføre fugt i vognen.
  Er blinklys og lygter intakte?
Ødelagte glas skal udskiftes.
  Virker lys, blinklys og forbindelsesstik?
Virker det ikke ordentligt, skal fejlen udbedres.
  Er dækkene slidte eller mørnede?
Dæk på campingvogne mørnes ofte, før de slides, så vær på vagt over for mørnede dæk. Tjek også profildybde, som skal være mindst 1,6 mm. Husk også at tjekke reservehjul.
  Virker støttebenene?
Manglende vedligeholdelse kan medføre, at støttebenene kører trægt.
  Er gasslanger mørnede?
Mørnede slanger skal skiftes.
  Er dør, vinduer og evt. loftslem tætte?
Hvis ikke, kan der trænge fugt ind i vognen.
Gennemgang af vognen indvendigt
  Er der tegn på fugt?
Lugt er det første tegn på fugt, men kig også efter skjolder og tegn på svamp. Kig især i bunden af magasiner og under hynder. Fugt eller svamp kan gøre stor skade på vognen.
  Virker skabe og låger?
Skabe skal kunne låse, så tingene ikke falder ud under kørslen.
  Kan sengene slås op og ned?
Tjek, om der er det udstyr, der skal bruges.
  Virker lys og lamper?
  Virker gasblus?
  Virker køleskab og evt. ovn?
  Virker vandhaner og evt. bruser?
  Virker toilettet?
  Virker varmeanlæg?
Prøvekørsel
  Hvordan virker tilkoblingen?
Tjek at tilkoblingen spænder ordentligt fast, når den sættes på trækkrogen. Mange vogne er udstyret med slingrestabilisator, og her bør man tjekke, at låsefunktionen virker, og friktionsbelægningerne er intakte. Ofte har tilkoblinger på ældre vogne ingen slingrestabilisator, og disse skal kontrolleres for slør, når de er koblet på bilen.
  Er campingvognen stabil under kørsel?
Kør en prøvetur med vognen.
  Hvordan virker bremser og håndbremse?
Under prøvekørsel bør du lave en bremseprøve ved at bremse kontant, men kontrolleret (ikke en katastrofeopbremsning). Campingvognen skal uden at hugge eller støde glide ind i en bremsning, som tydeligt vil kunne mærkes som en hjælp.

Illustration af underoverskriftHvor kan du få hjælp til at tjekke vognen? 

Når du har bestemt dig for en brugt campingvogn, er det en god idé at få den tjekket på et værksted eller på et testcenter for campingvogne, så du får sikkerhed for, at alle de ting, du ikke selv kan tjekke, også er i orden. Her vil vognens dæk, gasanlæg, lys og bremser blive testet, ligesom vognen vil blive gennemgået for skader og fugt. 
Viser vognen tegn på fugt eller skader, bør du kræve udbedring af skaderne eller forhandle prisen ned, inden du køber.  

Du kan finde testcentre hos Dansk Campingunion, eller du kan benytte en campingvognsforhandler eller et værksted. 

Søg her: Dansk Campingunion (eksternt link)

Illustration af underoverskriftEr der restgæld i campingvognen? 

Du bør også undersøge, om der er restgæld i vognen. Er der restgæld, skal du bede sælger fremlægge dokumentation i form af kvittering fra panthaver på, at gælden er indfriet, inden du køber vognen. Ellers risikerer du selv at hæfte for gælden, da tinglyst restgæld følger køretøjet. 

Med stelnummereret kan du slå campingvognen op på Tinglysning.dk og tjekke, om der er restgæld. 

Søg her: Tinglysning.dk (eksternt link)

Illustration af underoverskriftHvordan sikrer du dig i handlen? 

Når du køber campingvogn, så få aftalen på skrift. Brug evt. FDMs slutseddel-skabelon. Husk også, at du som medlem af FDM kan få gennemgået din slutseddel af vores rådgivning. Vi tjekker bl.a., om slutsedlen er korrekt udfyldt, om sælger giver tilstrækkelige og præcise oplysninger om vognen, og om vilkårene for købet i øvrigt er rimelige og lovlige. 

Læs mere: Slutseddel til bil, MC og campingvogn

Bemærk: FDM har udelukkende mulighed for at gennemgå slutsedler, der omhandler køb af ny eller brugt bil, campingvogn eller MC hos en forhandler. Hvis du handler med en privatperson, anbefaler FDM, at du også benytter en slutseddel, men FDM har ikke mulighed for at gennemgå den.

Illustration af underoverskriftHvad gælder ved fejl, mangler og reklamation? 

Oplever du fejl eller mangler på din nyindkøbte brugte campingvogn, så husk, at der altid er reklamationsret på brugte vogne, der er købt hos en forhandler. Reklamationsretten dækker f.eks. kvalitetsafvigelser, der går ud over det forventelige for den campingvogn, du har købt. 

Efter den nye købelov skal du særskilt og specifikt acceptere konkrete fejl på campingvognen, før dette ikke udgør en mangel i købelovens forstand. Sælgeren kan altså ikke blot skrive, at ”motoren er defekt”, ”uden garanti”, ”købt som beset” eller lignende.  

Bemærk!

Pr. 1. januar 2022 er en ny købelov trådt i kraft i Danmark. Denne lov gælder for køb foretaget i år 2022 og fremefter. 

Vær opmærksom på, at for køb foretaget før år 2022 gælder den tidligere købelov. 

Ved køb hos en forhandler er reklamationsretten ifølge købeloven ufravigelig og gælder altså uanset, at der i slutsedlen er taget generelle forbehold. 

Læs mere: Garanti og reklamationsret

Køber du derimod vognen af en privatperson, er reklamationsretten ikke ufravigelig, og det betyder, at reklamationsretten kan fraskrives. F.eks. hvis sælger skriver "som beset" i slutsedlen. 

I sådanne tilfælde har du ingen reklamationsret og kan derfor ikke klage, selvom vognen efterfølgende viser sig at have alvorlige fejl, medmindre du kan bevise, at sælger vidste, at vognen havde de pågældende fejl. Det vil dog i de fleste tilfælde være meget vanskeligt at bevise. 

Køber du en campingvogn af en privatperson, er det derfor ekstra vigtigt, at du undersøger vognen grundigt, inden du underskriver slutsedlen. 

Illustration af underoverskriftHvor kan man klage? 

Hvis du køber din campingvogn hos en forhandler, der er medlem af Camping Branchen, vil du have mulighed for at klage til Camping Branchens Reklamationsnævn. Det gælder, hvis vognen viser sig at være et problematisk køb, og det viser sig umuligt at nå til enighed om en rimelig løsning på problemerne med forhandleren. 

Køber du i stedet vognen hos en forhandler, som ikke er medlem af Camping Branchen, vil du ikke have mulighed for at få behandlet din klage i et ankenævn. Du vil derfor i stedet skulle starte en retssag op, hvis du ikke kan nå til enighed med forhandleren.

Brug for hjælp til køb eller reklamation?  

Husk, at du som medlem af FDM kan få rådgivning også om køb af campingvogn og dine rettigheder som forbruger. 

Få rådgivning