Sådan vedligeholdes bilens bremser bedst

Værkstedet foretager som udgangspunkt kun en visuel kontrol af bilens bremser ved et service. Du skal derfor selv bede om, at værkstedet også servicerer bremserne.

To mænd er ved at undersøge bremser på en bil, der er på værksted.
Viden

Når du afleverer din bil til serviceeftersyn, bliver bremserne ofte ikke serviceret. Der er som regel kun tale om, at værkstedet foretager en visuel kontrol af bremserne.

Det betyder, at værkstedet ikke skiller bremserne ad og i nogle tilfælde heller ikke afmonterer hjulene, men blot kigger ind gennem fælgen.

Illustration af underoverskriftHvordan skal bremser vedligeholdes?

FDM anbefaler, at du får bremserne adskilt og smurt, når bilen er til service, eller når du skifter mellem sommer- og vinterdæk. Det vil kunne forlænge bremsernes levetid, og det modvirker, at bremserne sætter sig fast og bliver ødelagt.

Har din bil elektrisk håndbremse med kabeltræk, kan det også være en fordel at få smurt kablerne i samme omgang. Den ekstra bremseservice faktureres særskilt ud over serviceprisen.

Husk at spørge om dit værksted har et bremserullefelt, da en del værksteder ikke har et. Med et rullefelt kan man blandt andet se, hvis bilen ikke bremser ensartet på hjulene.

Læs mere: Sådan fungerer service af bilen

Bremsekontrol en del af dit medlemskab

Det kan være farligt at køre rundt med nedslidte bremser eller dæk.

Vi kontrollerer derfor bilens bremser og dæk for dig, som en del af dit medlemskab af FDM. 

Bliv medlem i dag og få fordele med det samme.

Bliv medlem

Hvordan slides bilens bremser?

Det er individuelt, hvor længe bremser holder. Det kan blandt andet afhænge af, om du primært kører i byen eller kører lange stræk på motorvejen. Det kan også have betydning, om du primært foretager hårde eller bløde opbremsninger.

Har du en bil, der ikke kører så mange kilometer, vil du kunne opleve, at bremserne ruster op, inden de er slidt ned. Her kan det være en særlig fordel at få dem renset og smurt.

Hvordan opstår fejl på bilens bremser?

En svag skurren fra bremserne kan være helt normal, hvis bilen har stået stille i fugtigt vejr. Denne skurren bør forsvinde efter kort tids kørsel. Er der tale om en høj skurren eller en skurren, der ikke forsvinder, kan der være tale om fastsiddende eller nedslidte bremser. Her bør du reagere med det samme og få tjekket bremserne. Bremser bør som hovedregel udskiftes sætvis pr. aksel.

Lyser lampen for håndbremsen, selvom den ikke er trukket, kan der være tale om, at der mangler bremsevæske. Også her bør du søge værksted med det samme.

Læs mere: Sådan fungerer en elektronisk håndbremse

Illustration af underoverskriftHvordan påvirkes bremser på el- og hybridbil?

Har du en el- eller hybridbil, bruger du ikke bremserne lige så meget som på en benzin/diesel bil. Det skyldes, at bilen genbruger bremsekraften, når du slipper speederen til at genoplade batterierne. Genbrug af bremsekraften kaldes også rekuperation, og det kan resultere i et større behov for rens og smøring af bremserne på din el- eller hybridbil. 

Hvis bilen har justerbar rekuperation, anbefales det i vinterhalvåret - og ved meget fugtigt vejr - at du en gang om ugen skruer helt ned for denne funktion for at få brugt bremserne mere. Hvis du gør det, kan det være med til at forebygge rust på bremsefladerne.

Vær opmærksom på, hvis du undlader at lade bilen helt op (men blot lader op til 80%) i det daglige, så vil bilen kunne bremse mere ved brug af rekuperation, hvis batteritemperaturen tillader det. Den modsatte effekt er dog, at mere rekuperation kan betyde mere rust på bremserne.  

Nogle fabrikanter har et ”rense modus” i bremsesystemets software, som starter køreturen med bremsning med de hydrauliske bremser.

Læs mere: Få svar på dine spørgsmål om elbil

Illustration af underoverskriftHvornår skal bremsevæske skiftes?

I vedligeholdelse af bilens bremser indgår også skift af bremsevæsken. Dette skal ske efter fabrikantens forskrifter, og de fleste biler kører to år mellem skift. Bremsevæskens levetid er begrænset, og hvis kogepunktet falder, mister væsken sine egenskaber, hvilket kan medføre bremsesvigt.

FDM anbefaler, at bilen som minimum får renset bremserne en gang om året. Er du i tvivl, så kontakt dit værksted eller os, og hør om netop din bilmodel.

Skal dine bremser tjekkes?

Er du medlem af FDM, er bremsekontrol en del af dit medlemskab.

Bestil kontrol