Mere pisk end gulerod i klimaplanens idekatalog

Ideerne i virkemiddelkataloget indeholder på personbilsområdet mere pisk end gulerod. FDM efterlyser afgiftsomlægning.

Bilist

Klima- og energiministeren har fremlagt den længe ventede klimaplan, der skal anvise, hvordan Danmark skal reducere udledningerne af drivhusgasser med 40 pct. i 2020 i forhold til niveauet i 1990. Dette er et delmål på vejen mod en energiforsyning, der i 2050 skal være fossilfri – også på transportområdet. Sammen med klimaplanen er præsenteret 78 konkrete ideer fra en tværministeriel arbejdsgruppe. Der er her regnet på miljøeffekt og samfundsøkonomiske konsekvenser af en lang række mulige tiltag, der kan nedbringe CO2-udledningen.

Generelt indeholder ideerne i virkemiddelkataloget rettet mod bilisterne mere pisk end gulerod.  Virkemiddelkataloget indeholder bl.a. ideer om at afskaffe befordringsfradraget, indførsel af kørselsafgifter, nedsættelse af makshastigheden på motorvejene til 110 km/t samt øget afgift på brændstof. Forslag som FDM mener vil begrænse mobiliteten og gøre det dyrere at være bilist, samtidig med at det er en dyr vej for samfundet at få reduktion af CO2.

Tid til afgiftsomlægning
FDM støtter omvendt ideen om flere kør grønt kurser og afgiftsfritagelse af hybrid plug-in bilerne, selv om sidstnævnte forslag er et eksempel på endnu en lappeløsning af bilafgiftssystemet.

”Tiden er inde til en afgiftsomlægning, hvor man går fra en værdibeskatning til en teknisk afgift der betales løbende fremfor ved købet af bilen. Det er den rigtige måde at fremme miljøvenlige og sikre biler.

Guleroden er bedre end pisken, da bilisterne i forvejen betaler 43 mia. kr. i afgifter”, siger Thomas Møller Thomsen, adm. direktør i FDM.

Regeringen understreger, at der kun er tale om muligheder, og at der endnu ikke politisk er taget stilling til, hvilke tiltag der vil blive peget på.
Kendetegnende for hovedparten af forslagene i virkemiddelkataloget på personbilsområdet er, at de vil være meget dyre for samfundet at gennemføre. Dette beregnes i form af en såkaldt skyggepris pr. reduceret ton CO2, der viser, hvor stor en omkostning for samfundet forslaget medfører. Som sammenligningsgrundlag anføres, at prisen på et ton CO2 i EU’s kvotehandelssystem forventes at blive 72 kr. i 2020.

De fleste af de fremlagte ideer på personbilsområdet har langt højere omkostninger. Fx koster det 4.167 kr. pr. reduceret ton CO2, hvis befordringsfradraget afskaffes. Det skyldes bl.a. negative konsekvenser for arbejdskraftens mobilitet og dertil mindskede forbrugsmuligheder for borgene. 

Regeringen understreger, at den danske klimaindsats skal fastlægges på en omkostningseffektiv måde, så reduktionerne ikke bliver unødvendigt dyre. Den præsenterede plan peger ikke på konkrete forslag her og nu til, hvordan målene skal nås, men den lægger op til en løbende proces, hvor erhvervsliv og interesseorganisationer vil blive inddraget i den fremtidige udvælgelse af tiltag.
 

FDMs kommentar til de enkelte forslag
På personbilsområdet er der fremlagt en række ideer, som skal reducere CO2-udledningen. FDM har følgende kommentarer til disse ideer:
 

Idé FDMs kommentar
Nedsættelse af tophastigheden på motorveje fra 130 km/t til 110 km/t Hastigheder bør først og fremmest justeres ud fra et trafiksikkerhedsmæssigt hensyn, og derfor kan FDM ikke støtte dette forslag.
Afskaffelse af befordringsfradraget En afskaffelse af befordringsfradraget vil hæmme mobilteten i samfundet. Derfor kan FDM ikke støtte en afskaffelse af befordringsfradraget.
Kilometerbaseret vejbenyttelsesafgift for person- og varebiler og motorcykler Roadpricing vil med det nuværende afgiftssystem hæmme mobiliteten i Danmark, og vil kun kunne betragtes som ekstra skat til bilisterne. FDM støtter, at afgifterne på længere sigt omlægges til løbende afgift, så bilisterne betaler for brugen af bilen i stedet for anskaffelsen.
Forhøjelse af brændstofafgifterne med 40 øre pr. liter Det er ekstra skat på mobilitet, og derfor kan FDM ikke støtte dette forslag. Danmark har i forvejen med 43 mia. kr.  de klart højeste bilafgifter i EU.
Forhøjelse af iblandingskrav i 2020 for biobrændstoffer samt Lovkrav om 1 pct anden generations bioethanol iblandet i benzin fra 2020 Det er FDMs holdning, at biobrændstoffer- og specielt anden generations biobrændstoffer- skal fremmes.

Obligatorisk kør-grønt undervisning ifm. kørekort
Det er FDMs vurdering, at der er mere at hente ved at omlægge afgifterne, så man fremmer incitamentet til at få en miljøvenlig bil. FDM anbefaler og tilbyder allerede i dag kør grønt kurser til bilisterne. Det er erfaringen, at bilisterne kan lære at køre længere på literen på disse kurser. Erfaringen fra de nuværende kurser viser, at der er mere at hente, når bilisterne har lært at læse trafikken, og derfor mener FDM ikke at det er ved kørekortserhvervelsen, at man vil opnå den største effekt.
Forlængelse af afgiftsfritagelsen for elbiler Hvis man i stedet gennemfører en omlægning af afgifterne på personbiler, er der ikke behov for denne lappeløsning.
 
Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler (2013-2015) FDM mener, at man skal fremme salget af alle miljøvenlige biler, men forslaget om at afgiftsfritage hybrid plug-in bilerne, vil være endnu en lappeløsning af bilafgiftssystemet. I stedet bør man lave en omlægning af bilafgifterne, så er der ikke behov for denne lappeløsning.
Provenuneutral reform af afgifterne på personbiler FDM støtter en omlægning af bilafgifterne, men det er vigtigt at en sådan omlægning tager hensyn til både miljø og sikkerhed.

LÆS MERE: FDMs trafikpolitikse program ift miljø

LÆS MERE: Se hele virkemiddelkataloget (OBS: Eksternt link til pdf)