Papegøjeplader: Sådan er reglerne

Papegøjeplader skal sidde på din varevogn, hvis du bruger den helt eller delvist til privat kørsel. Kun varevogne, der ind- eller omregistreres efter 1. januar 2009, skal have de nye papegøjeplader.

Motorvej med biler, som kører hurtigt på en sommerdag.
Viden

I denne artikel kan du læse mere om, hvad en papegøjeplade er, hvornår der er krav om, at du har papegøjeplader på bilen/varevognen, og hvad det indebærer at køre med papegøjeplader.

Illustration af underoverskriftHvordan ser en papegøjeplade ud?

Papegøjepladen er en nummerplade, der er kendetegnet ved, at nummerpladen har mere end blot en enkelt baggrundsfarve; baggrundsfarven er gul under de to bogstaver på nummerpladen og hvid under de fem tal på nummerpladen.

De to forskellige baggrundsfarver på nummerpladen giver en indikation af, at der her – populært sagt – er tale om en slags blanding af en gulpladebil (varevogn eller mandskabsvogn) og en bil med hvide nummerplader.

Illustration af underoverskriftHvornår skal man bruge papegøjeplader?

En bil på hvide plader er godkendt til privatkørsel og en bil på gule plader er udelukkende godkendt til erhvervskørsel. En bil på gule plader til erhvervskørsel er billigere i registreringsafgift.

Hvis du ønsker at anvende din varevogn/gulpladebil helt eller delvist til privat kørsel, så skal den have papegøjeplader, og du skal betale privatbenyttelsesafgift.

Størrelsen på privatbenyttelsesafgiften afhænger af, hvordan du bruger bilen:

  • Bruger du bilen både til privat og erhvervskørsel, skal du betale halvdelen af privatbenyttelsesafgiften.
  • Bruger du udelukkende bilen til privat kørsel, skal du betale hele privatbenyttelsesafgiften.

Læs mere: Se aktuelle satser for privatbenyttelsesafgift (eksternt link) 

Illustration af underoverskriftMå man aldrig køre privatkørsel i en bil på gule plader?

I helt specifikke tilfælde må du bruge den varebil, du kører i på dit arbejde til andet end arbejdskørsel. På skat.dk kan du læse mere om, hvilke ærinder/kørselsformål der er tilladte.

Læs mere: Hvornår virksomhedens varebil må bruges til andet end arbejdskørsel (eksternt link)

Der kan købes dagsbeviser, som muliggør privat brug af bil/varevogn på gule plader.

Vær opmærksom på at leve op til alle krav om brug af dagsbeviser, da uretmæssig brug straffes med bøde. Du kan læse mere om regler og takter for dagsbeviser på skat.dk.

Læs mere: Sådan er regler for privatkørsel i gulpladebil (eksternt link)

Kan alle biler få papegøjeplader?

Har din bil på hvide plader bagsæder, så kan din bil ikke indregistreres/omregistreres til papegøjeplader.

Det er fordi bilen skal være indrettet til erhverv (transport af f.eks. gods og varer), og ikke til transport af personer.

Illustration af underoverskriftFindes der anden tilsvarende skiltning/mærkning?

Ældre indregistrerede varebiler kan f.eks. have et skilt/klistermærke med teksten ”Bilen må bruges privat” i stedet for at have papegøjeplader. Biler ind- eller omregistreret efter 1. januar 2009 har papegøjeplader.

Læs mere: Om gule plader og papegøjeplader (eksternt link)

Har du brug for ny nummerplade?

Husk, hos FDM testcentre i hele landet kan du få udleveret nummerplader og foretage ejer/brugerskifte. Du behøver ikke være medlem.  

Få ny nummerplade