Hver fjerde kan nemt slippe for klip i kørekortet

For tre år siden blev en bøde for at tale i håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil, suppleret med et klip i kørekortet. Det har tusindvis af bilister fået siden. Hvert fjerde klip gives for at benytte telefonen ulovligt, selvom det er meget nemt at tale lovligt og håndfrit.

Kvinde taler i telefon i bil
Bilist

Når man cykler eller sidder i bilen, ser man stort set hver gang en bilist sidde med sin mobil oppe ved øret eller holde den vandret og tale ind i den ende, hvor mikrofonen sidder. Helt åbenlyst håndholdt – for det gør man da bare, ikke?

En ganske uvidenskabelig optælling, som Motor har foretaget ved at observere bilister, der enten kørte på en strækning i byen eller holdt for rødt i et lyskryds, viste da også, at to ud af 100 benyttede deres mobil håndholdt. Mere faktabaseret viser tal fra politikredsene, at der sidste år i alt blev anmeldt 91.985 klip til bilisterne. Heraf fik de 23.376 et klip for at benytte håndholdt mobiltelefon og andet håndholdt teleudstyr.

Det svarer til hver fjerde – eller 25 procent af alle klip – og knap 65 klip om dagen gives for denne type forseelse. Tallene var stort set de samme i 2020. Det har tilsyneladende ikke haft en afskrækkende effekt på bilisterne, at det siden september 2019 har medført et klip i kørekortet at tale i håndholdt mobil, når man kører bil.

Konsekvenserne kan ellers blive store nok, for med tre klip får man frakendt kørekortet betinget og skal bestå en teoriprøve og en køreprøve for at beholde det. Foruden klippet får man i øvrigt en bøde på 1.500 kr., og man skal betale 500 kr. til Offerfonden.

Tallene for de to hele år med sanktionen viser en smule tilbagegang i antallet af klip i politikredsene, men kredsene og årene kan ikke direkte sammenlignes, da politiindsatsen kan variere. På landsplan viser tallene for begge år, at godt hvert fjerde klip er et mobilklip.

Svært at lade teknikken ligge

Selvom tallene er skræmmende høje, er de ikke nødvendigvis overraskende, mener Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

"Folk er udmærket klar over, at mobilen er farlig, og at den stjæler vores opmærksomhed i trafikken. Det er også i stigende grad socialt uacceptabelt, og folk bliver irriterede og forargede, når andre roder med deres mobil, når de kører. Men der er også mange derude, der tænker, at de sagtens lige kan tjekke en SMS. De ser sig selv som rutinerede bilister, og de overvurderer deres egne evner, ligesom når de kører for stærkt, fordi de ikke mener, det er så farligt".

Men en bil, der kører 80 km/t., bevæger sig 89 meter på fire sekunder, så det kan gå rigtig galt, hvis man er uopmærksom i nogle sekunder og herefter først skal til at se op, opdage en forhindring og reagere på den, og bilen også skal have tid til at bremse.

Det går i den rigtige retning

Den nye ordning med klippene har dog en effekt på nogle, viser undersøgelser fra Rådet for Sikker Trafik, for flere og flere dropper den håndholdte mobil.

"Når vi spørger bilisterne, kan vi se i svarene, at flere fravælger håndholdt mobil, og nogle lægger den helt væk, når de kører. Men flere går også over til at sætte den i en holder, og selvom det er lovligt, så går det også i nogen grad ud over opmærksomheden ligesom de avancerede trykskærme. Så klippene har en præventiv effekt, og især hvis folk har fået et klip, så er de meget mere opmærksomme på at lade mobilen ligge", fortæller Lisbeth Sahl.

Rådet for Sikker Trafik kører i efterårsmånederne kampagner for at få trafikanter til at være mere opmærksomme, bl.a. med fokus på mobiltelefonen. Men det er i skarp konkurrence fra notifikationer, beskeder og lyde fra mobilerne.

"Vi tager vores opførsel og vaner med over i trafikken, og mobilen er blevet en meget stor del af manges liv, så det er svært at lade den ligge. Den udvikler sig også ekstremt hurtigt, og der er mange funktioner i mobilen, der skal få os til at samle den op. Så det er lidt en kamp mod den smarte teknologi at få folk til at forstå, at den er farlig at bruge i trafikken", siger Lisbeth Sahl.

Nemt at tale lovligt

Noget virkelig besynderligt ved de mange mobilklip er, at det ikke kræver særlig meget for bilisterne at undgå en bøde og et klip i kørekortet, uden at man behøver at lægge mobilen helt til side. Det er ganske nemt at benytte mobilen lovligt i bilen.

"Det tager ikke mange minutter at koble mobilen til bilen i alle nyere biler, så den kan bruges håndfrit med stemmestyring eller på knapper i rattet, på radioen eller via trykskærmen. Når først den er koblet på én gang, gør den det medautomatisk fremover, når du sætter dig ind i bilen. Nogle biler har også Apple CarPlay eller Android Auto, hvor telefonen enten med kabel eller trådløst spejles i bilens infotainmentsystem, så man kan bruge de apps, der er på telefonen", forklarer Motors biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.

Video: Sådan taler du håndfrit

Ingen undskyldninger

Foruden brug af stemmestyring, knapper på headset og bilens knapper eller skærm er det også lovligt at betjene sin mobiltelefon ved at trykke på dens skærm eller knapper, hvis den er placeret i en holder på f.eks. bilens instrumentbord.

"Der er ikke rigtig nogen undskyldninger for at få et klip i kørekortet for at tale i håndholdt mobil. De mulige alternativer er mange, så det giver ikke mening, at det er nødvendigt for politiet at give så mange klip for denne type forseelse. Så få nu bare købt eller aktiveret det udstyr, der gør, at du kan benytte mobilen håndfrit", lyder opfordringen fra Søren W. Rasmussen.

Har du mobiltelefonen korrekt placeret i bilen?

Husk, hos FDMshop.dk kan du finde udstyr til at fastmontere din mobil, så du kan bruge den som f.eks. GPS i bilen. 

Se udstyr i FDMshop.dk