7 trafikale flaskehalse du skal undgå på kør selv-ferien

Det kan være svært helt at undgå bilkøer, når turen går ned gennem Europa. Men med en smule planlægning kan du undgå de værste. FDM hjælper dig uden om de værste flaskehalse.

Bilkø på Autobahn
Trafik

Lige så populær kør selv-ferien er, lige så berygtet er de mange Staus, der lurer på de europæiske veje.

Hvad enten køerne skyldes uheld, vejarbejde eller bare tæt ferietrafik, kan de sætte tålmodigheden på prøve, hvis man bliver fanget i de kilometerlange slanger af biler.

Men selvom det kan være svært helt at styre uden om bilkøerne, kan man med lidt planlægning og fleksibilitet mindske risikoen for, at køreturen bliver alt for sur.

FDM har samlet syv trafikale flaskehalse, du skal være særlig opmærksom på, og et par tips til, hvordan du kan mindske risikoen for at blive fanget i dem.

Nordtyskland

Sydtyskland

Undgå myldretid og skiftedage

Weekenderne er sommerens travleste på vejene, hvor trafikken allerede tager til fra fredag middag. Særlig lørdag kan dog være tung, da lørdag er skiftedag på mange feriedestinationer, hvilket betyder tæt trafik i begge retninger.

Undgå derfor at ramme de store byer i myldretiden om morgenen og eftermiddagen og særligt fredage. For danskere, der kører sydpå, vil det især sige Hamborg, Berlin og München.

Længere sydpå kan det også være en god idé at komme forbi de større flaskehalse enten før eller efter det store træk om lørdagen. Hvis muligt så kør igennem om fredagen og tag en overnatning. Det kan ikke bare give en kortere rejsedag lørdag, men det kan også betyde, at I ikke risikerer at tilbringe hele dagen med køkørsel i en varm bil.

Fra midt i juli går flere tyske delstater som Bayern, Baden-Württemberg og Nordrhein-Westfalen og lande i Sydeuropa på sommerferie. Det vil øge presset yderligere på vejene i især sydgående retning.

Brennerpasset

Karawanken-tunnel

Hvis I sidder fast

Bilen kommer på ekstra hårdt arbejde på ferien. Derfor er det vigtigt, at den kan klare strabadserne. Det gælder ikke mindst bilens batteri, der skal være i topform. Sørg også for, at klima- eller airconditionanlæg er serviceret og virker, som det skal.

Sørg for at have noget vand og gerne frugt med, hvis I alligevel skulle ende med at sidde fast.

Husk ved kø at trække ud til siderne, så der åbnes en korridor i midten til redningskøretøjer - en såkaldt Rettungsgasse. Bøderne for ikke at gøre det er i Tyskland på 200 Euro.

Nyttige tips, når du er på vej

Med en GPS er det i dag nemt at finde vej. Har den samtidig live trafikopdateringer, får du løbende meldinger om, hvordan trafikken er forude. Det giver dig mulighed for at vælge en anden rute. I mange nye biler er den slags bygget ind i bilen.

Et alternativ er at bruge Google Maps, som nok giver det mest præcise og aktuelle overblik over trafikken forude. Ved udsigt til kø foreslår Google Maps selv en alternativ rute med beregnet sparet tid.

Elektroniske vejvisere til trods kan det stadig være praktisk med et fysisk kort i bilen.

Flere større veje og tunneller er betalingsveje. Ved både Brennerpasset og Karawanken-tunnelen er der betalingsanlæg, der i højsæsonen er skyld i kødannelse. Via ASFiNAG kan der købes såkaldt pay by plate-passage hjemmefra, så du kører lige igennem i et fast track. Bemærk, at køb skal ske min. 18 dage før passage.

Har du styr på feriens miljø- eller motorvejsmærker?

Køb i FDMshop