Hvornår og hvorfor skal min bil til syn?

 

Der er forskel på, om din bil har været til syn før eller ej. Hvis din bil er ny, går der nemlig fire år, inden den skal til bilens første syn. Når den har været til dette, skal den til et periodisk syn hvert andet år. Men hvornår skal min bil til syn, tænker du måske? Indkaldelsen til syn foregår automatisk, og synsindkaldelsen sendes til din e-Boks – så husk at holde øje med denne, når tiden nærmer sig. Der gælder andre regler for f.eks. påhængskøretøjer, og hvis du importerer en bil.

Hvornår skal min bil synes - det første syn og periodiske syn

Der er tale om to forskellige bilsyn. Forskellen på de to er alderen på bilen. Der er nemlig tale om bilens første syn og et periodisk syn. Består bilen ikke synet, skal den til et omsyn maks. 33 dage efter seneste syn – overskrider du fristen, skal den til et periodisk syn, der er dyrere end omsynet.

Det er datoen for bilens første indregistrering, der bruges, så du vil altid nogenlunde kunne regne dig frem til, hvornår din bil skal synes.

Hvornår skal min bil synes:

 • Fire år efter første indregistrering (første bilsyn)
 • Hvert andet år efter første bilsyn (periodisk bilsyn)

Hvornår skal min bil synes, hvis det er en veteranbil? Kører du i en registreret veteranbil, vil den blive indkaldt til et periodisk syn 35 år efter første registreringsdato. Herefter går der otte år mellem de periodiske syn. Hvis din bil ikke er indregistreret til veterankørsel, gælder de almindelige regler for bilsyn altid.

Hvornår skal min bil til registreringssyn?

Normalt skal din bil til sit første syn og periodiske syn efterfølgende. Der er dog også noget, der hedder et registreringssyn – hvor bilen bliver synet, så den er klar til indregistrering ved SKAT. Du kan få foretaget et registreringssyn i en almindelig synshal – vi har lokale synshaller over hele Danmark.

Hvornår skal min bil synes ved et registreringssyn:

 • Hvis køretøjet har været afmeldt i mere end 1 år
 • Hvis du har købt en brugt bil, der ikke er blevet synet eller godkendt de sidste 2 år
 • Hvis du har købt en ny bil, der ikke er typegodkendt
 • Hvis du har foretaget konstruktive ændringer på bilen

Du kan ikke få bilen indregistreret hos SKAT uden et registreringssyn – hvis en af ovenstående grunde passer på din bil. Du kan læse mere på Færdselsstyrelsens hjemmeside. Husk den udenlandske registreringsattest til registreringssynet.

Husk at overholde synsfristen

Det er vigtigt, du overholder synsfristen. Det er derfor altid en god ide, hvis laver en lille seddel, hvor der står: dato under overskriften ”hvornår skal min bil synes næste gang”. Det kan især være en fordel, hvis der går længe mellem, du tjekker din e-Boks. Så misser du ikke synsfristen.

Overholder du ikke synsfristen, får du først en påmindelse. Du risikerer i sidste ende både bøder og et besøg fra politiet, hvis du ikke overholder synsfristen. Hvis du vil afmelde bilen, skal du også huske at gøre dette indenfor synsfristen.

Hvis du ønsker dansk Tempo 100-godkendelse (så du må køre op til 100 km/t.), skal påhængskøretøjet også til syn. Traileren eller campingvognen vil herefter være omfattet af periodesyn hvert andet år. Der skelnes mellem to typer syn af påhængskøretøjer – over og under 750 kg. – se priser på de to syn her.

Hvornår skal mit påhængskøretøj til syn?

Din trailer eller campingvogn skal til syn ifm. ejerskifte, hvis påhængskøretøjets alder er:

 • Mellem fem og ti år – og det er over to år siden, den sidst blev godkendt
 • Over ti år - og det er over et år siden, den sidst blev godkendt
 • Hvert andet år, hvis påhængskøretøjet har en dansk Tempo 100-godkendelse

Hvis du ønsker dansk Tempo 100-godkendelse (så du må køre op til 100 km/t.), skal påhængskøretøjet også til syn. Traileren eller campingvognen vil herefter være omfattet af periodesyn hvert andet år. Der skelnes mellem to typer syn af påhængskøretøjer – over og under 750 kg. – se priser på de to syn her.

Hvorfor skal bilen til syn?

Det er vigtigt, at biler på de danske veje sikkerheds- og miljømæssigt lever op til lovens minimumskrav. Til et syn kigges der f.eks. på styretøjet, blinklys og udledning af røg og kulilte.

De to overordnede formål med et bilsyn er at kontrollere:

 • De færdselssikkerhedsmæssige forhold, som f.eks. styretøj, dæk, lygter, blinklys, reflekser og bærende dele som blandt andet hjulophæng og støddæmpere
 • De miljømæssige forhold, som f.eks. udledning af røg, kulilte og støj


Bilens almindelige stand eller værdi vurderes ikke. Ønsker du at få vurderet bilens værdi, skal du i stedet vælge en brugtbilstest – her får du papir på bilens stand, hvilket kan give en højere gensalgspris. Du kan søge efter gamle synsrapporter på Færdselsstyrelsens hjemmeside, hvis du har registrerings- eller stelnummer.

Du kan læse mere om, hvad der tjekkes ved et bilsyn på Færdselsstyrelsens hjemmeside.

Du kan også downloade FDMs slutseddel-app . Her kan du slå bilens registreringsnummer op og se seneste synsdato og -data. 

Hvad er et toldsyn - og hvornår skal mit køretøj til det?

Hvis du har importeret en bil eller motorcykel fra udlandet, skal du forbi din lokale synshal. Den skal nemlig både til et udvidet registreringssyn, toldsyn, inden du kan bruge den i Danmark. Du skal huske at medbringe den udenlandske registreringsattest til toldsynet.

Hvis du skal eksportere en bil eller motorcykel ud af landet, skal du også have foretaget et toldsyn.

Læs vores øvrige spørgsmål og svar her