Bilradioen advarer: vejarbejde forude

En meget lokal og præcis trafikmelding kan måske give bilister bedre oplysning om fartbegrænsning ved vejarbejde. Nu gøres der et forsøg på at bryde ind over den normale bilradio.

En lille FM-sender ved selve vejarbejdet sender til bilradioen.
Trafik

Trafikmeldinger over bilradioen er vi vant til. Også at de som regel sendes i regionale udgaver, så bilister i Østjylland ikke får meldinger om en kø på Sjælland. Men nu kan de blive mere lokale. Ekstremt lokale, faktisk.

Som forsøg testes nu en udgave, hvor bilister får advarsel over FM-radioen om et vejarbejde få hundrede meter forude.

Den nye teknik afprøves ved et vejarbejde ved Bjæverskov på Vestmotorvejen, hvor der for tiden er vejarbejde og en fartbegrænsning på 80 km/t. Det vil ske i skolernes efterårsferie (14.-20. oktober).

Se mere: Sjusket skiltning skyld i ulykker

En lille FM-sender står ved selve vejarbejdet.
En lille FM-sender står ved selve vejarbejdet. Det har krævet dispensation at bruge FM-båndet til dette særlige formål. Illustration: Warning Systems 

 

Advarer 300-500 m før

Som forsøg testes nu en udgave, hvor bilister får advarsel over FM-radioen om et vejarbejde få hundrede mere forude.

Den særlige radiobesked vil alene blive sendt til bilister, der om 300-500 meter kommer til vejarbejdet. Beskeden burde kun komme til bilister, der kører i den side af motorvejen, hvor der er vejarbejde.

Meldingen ved forsøget på Sjælland vil lyde: ’Vejarbejde forude, hastighedsgrænse 80 km/t.’

Hør meldingen her

- Det er positivt, at man tænker i nye baner, og det er et spændende forsøg, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis lange.

- Det bliver interessant at se, om denne metode har afgørende effekt på opmærksomheden og farten ved vejarbejdet, siger han.

Se mere: Ny kampagne mod ulykker ved vejarbejde

For at få meldingen skal man for de fleste radioers vedkommende havde den tændt og indstillet på en af DRs-kanaler – helt som med øvrige trafikmeldinger.

Også advarsel om ambulancer

Den lokale trafikmelding er et forsøg, som Vejdirektoratet gennemfører sammen med Syddansk Innovation (SDI)/Warning Systems.

Warning Systems, der er dansk, arbejder med et lignende system til ambulancer. Her vil FM-senderen sidde i ambulancen og en advarsel om udrykning udsendes til biler tæt på. Der forventes et forsøg med også det i overskuelig fremtid.

Beregn pris på FDM Forsikring