Feriebilister har udsigt til tæt trafik på europæiske veje

Sommerens ferietrafik ventes at overstige sidste års. Samtidig lurer knap 1.400 vejarbejder på den tyske Autobahn. FDM har samlet et overblik over de værste flaskehalse og tips til, hvordan man undgår at sidde fast.

Pressemeddelelse

Mange danskere sætter de kommende uger kursen sydpå. Men begynder ferien bag rattet, skal der tankes godt med tålmodighed hjemmefra. Igen i år er der nemlig udsigt til Staugefahr på mange europæiske veje. Det gælder ikke mindst på den tyske Autobahn, hvor ferietrafikken ventes at blive endnu tættere end sidste sommer. Samtidig falder ferien sammen med højsæsonen for vejarbejder på de tyske motorveje, som nu nærmer sig de 1.400 vejarbejder.

Modsat tidligere år er der i år ikke udsigt til ’monsterlange’ vejarbejder på de større sydgående motorveje. Til gengæld er der mange mindre vejarbejder, som flere steder ligger tæt og derfor kan føles som ét langt vejarbejde. De fleste steder er der dog to eller flere spor åbne i hver retning, og hastigheden er ’kun’ skiltet ned til 80 km/t.

Det gælder for eksempel på:

  • Autobahn A7 gennem Hamborg samt mellem Kassel og Würzburg
  • Autobahn A3 mellem Würzburg og Nürnberg
  • Autobahn A9 vest for Leipzig – to vejarbejder a hver 10 km
  • Autobahn A10 (Berliner Ring) vest om Berlin
  • Autobahn A99 (München Ring) øst om München – mange mindre vejarbejder

”Skal man på kør selv-ferie i Europa, må man indstille sig på længere rejsetid. Tager man sine forholdsregler, kan man dog minimere risikoen for at sidde fast. For eksempel ved at køre om natten, hvis det er muligt, eller midt på ugen. Og så skal man helt undgå de store byer som Berlin, München og især Hamborg, i myldretiden. I Hamborg kan et vejarbejde nord for Elbtunnellen drille bilisterne,” siger indholdsredaktør på FDM.dk, Karsten Meyland Lemche.

Et enkelt lyspunkt er, at det kørselsforbud, der i flere lande gælder lastbiler om søndagen. Fra lørdag den 1. juli udvides til at gælde lørdage mellem kl. 07.00-20.00. Det udvidede kørselsforbud gælder i Tyskland indtil udgangen af august.

Det er dog ikke kun vejarbejder, der kan sætte feriehumøret på en prøve. Det samme kan trafikken. Den ventes at toppe fra midt i juli, hvor især lørdage, som er skiftedag på mange feriedestinationer, kan være slem. Det gælder ikke bare i Tyskland, men også Karawanken-tunnellen mellem Østrig og Slovenien, som mange tager på vejen til Kroatien, og Brennerpasset mellem Østrig og Italien, kan være flaskehalse.

Af samme årsag vil frakørsler på motorvej A12 mellem Kufstein og Innsbruck i Østrig være lukket i weekenden frem til midt i september. Det er for at forhindre, at ferietrafikken søger ud på de mindre veje i tilfælde af kødannelser.

”Hvis det er muligt, bør man undgå at ramme disse strækninger på lørdage i juli og den første del af august, hvor trafikken har det med helt at gå i stå,” siger Karsten Meyland Lemche, og tilføjer:

”Derudover bør man løbende orientere sig om trafiksituationen. Det kan være via radio eller GPS med trafikmeldinger eller ved brug af Google Maps, der selv foreslår alternative ruter, hvis trafikken sander til. FDM opdaterer også sommeren igennem sin køprognose hver uge.” 

Også den periodevise grænsekontrol rundt om i Europa kan give ventetid. Det gælder især de to store sydlige grænseovergange mellem Tyskland og Østrig, Kiefersfelden (Kufstein-Rosenheim A93) og Walserberg (Salzburg-München A8).

FDM opdaterer hele sommeren løbende sin køprognose og har også samlet et overblik over syv trafikale flaskehalse, man bør undgå på kør selv-ferien.

Derudover ventes der de kommende uger tæt trafik på bl.a. disse strækninger særligt i weekenderne:

  • A1: Lübeck-Hamborg
  • A7: Flensborg-Hamborg-Hannover-Würzburg-Ulm-Füssen/Reutte
  • A8: München-Salzburg
  • A9: Nürnberg-München
  • A10: Berliner Ring
  • A19: Rostock – motorvejskryds Wittstock/Dosse
  • A24: Hamborg-Berlin
  • A93: Motorvejskryds Inntal-Kufstein (grænseovergang til Østrig)
  • A99 München Ring

Hent billede