Når du låner din bil ud

Der er flere ting, du skal huske, når du låner bilen ud til andre. Se her hvad skal du sikre, før du overdrager bilnøglerne til en anden.

Overdragelser af bilnøgler fra en person til en anden, mens de står foran bil.
Viden

Hvis du gerne vil låne din bil ud til andre, er det en række ting, du skal være opmærksom på, så hverken du eller låneren får problemer efterfølgende. Det er en god ide at have en fælles aftale om lånerens ansvar, mens han eller hun har din bil. Du bør som minimum sikre disse tre ting på skrift:

Det aftales, at låner, 

  • Betaler skader på bilen eller en forhøjelse af selvrisikoen

  • Betaler selv eventuelle bøder

  • Har gyldigt kørekort

Illustration af underoverskriftHvordan dækker forsikring ved biludlån?

Bilens ansvarsforsikring dækker skader på bilen, uanset om det er dig selv eller låneren af bilen, der har skylden. Du kan dog risikere, at selvrisikoen på din kaskoforsikring bliver forhøjet, fordi du har lånt bilen ud. Det vil stå i dine forsikringsbetingelser.

Vær også opmærksom på, at hvis en ung under 26 år låner bilen, så vil de fleste forsikringsselskaber hæve selvrisikoen.

Låner du din bil ud i længere tid, skal du orientere dit forsikringsselskab om det.

Læs mere: Hvem dækker din bilforsikring

Illustration af underoverskriftHvem betaler bøder ved udlån af bil?

Det er bilens ejer, der får bøder fra politiet. Politiet kan f.eks. give bøder for fartoverskridelser og parkering på offentlige veje. Uanset hvem der har kørt eller parkeret bilen, så er det altså dig, der drages til ansvar og skal betale bøden. Sørg derfor for at have en aftale om, at låner selv betaler eventuelle bøder.

Du kan ikke komme til at være ansvarlig for andres klip i kørekortet, frakendelse af førerretten eller kørselsforbud. Du kan blive pålagt at oplyse identifikation af føreren på tidspunktet for overtrædelsen.

Du har pligt til at sikre, at du ikke overlader din bil til en person uden gyldigt kørekort. Udover det sikkerhedsmæssige får du en bøde, hvis du låner din bil til en uden kørekort.

Illustration af underoverskriftHvornår skal du give fuldmagt?

Låner du din bil ud til en, der skal til udlandet, er det en god ide at lave en fuldmagt til personen.

Download: Skabelon til fuldmagt

Du skal desuden sørge for, at bilens registreringsattest er med i bilen. Husk altid kun del 1, da del 2 af registreringsattesten bruges til at omregistrere bilen.

Illustration af underoverskriftHvordan dækker bilforsikringen 17-årige bilister?

Låner du bilen du til en 17-årig, er det ifølge færdselsloven vedkommende, der har ansvaret for at finde en ledsager. Det er også den 17-årige, som skal sikre, at ledsageren opfylder betingelserne for at ledsage den 17-årige fører.

Kører den 17-årige uden en ledsager, kan de forsikringsmæssige konsekvenser være, at der ikke er dækning. Det skyldes, at det svarer til at køre uden kørekort. Sørg derfor inden du låner din bil ud for, at ledsageren overholder færdselslovens krav.

Hvis du skal køre med i bilen som ledsager, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilke krav der stilles til en ledsager.

Læs mere: Sådan er kravene til ledsageren (eksternt link)

Illustration af underoverskriftHvad er reglerne for lån af bil til 17-årig?

Ved udlån af bilen til en 17-årig gælder de samme regler som for generelle udlån af bilen. Det er bilens forsikringer, der dækker skader på bilen, uanset om det er dig eller den 17-årige, der laver en skade. Du skal dog være opmærksom på, at mange forsikringsselskaber har en forhøjet selvrisiko, hvis en ung under 26 år fører bilen. Dette gælder også for 17-årige bilister.

Lav derfor på forhånd en klar aftale om, hvem der dækker en evt. selvrisiko, hvis der skulle ske en skade.

Hvis den 17-årige er medlem af husstanden og fast bruger bilen, så kan dette ændre dine forsikringsvilkår og priser. Kontakt dit forsikringsselskab og gør det opmærksom på dette. Hvis prisen og vilkår ændres, så er det en god ide at indhente andre tilbud. Du kan altid med fordel lave løbende forsikringstjek, så du sikrer dig, at du er bedst stillet.

Illustration af underoverskriftKan en bil, der er lånt ud, konfiskeres, hvis den bruges til vanvidsbilisme?

Det korte svar er ”ja”. En bil, der bruges til vanvidskørsel, vil i første omgang blive beslaglagt af politiet, og vil derefter som udgangspunkt blive konfiskeret og til sidst solgt. Det gælder uanset, om det er ejeren af bilen, der sad bag rattet eller ej, da bilen blev brugt til vanvidskørsel.

Læs mere: Sådan er reglerne om vanvidskørsel

Brug for forsikring?

Husk, at du som medlem af FDM kan få adgang til forsikringer, der dækker bil, hus, indbo og meget mere.

Få forsikring​​​​