Ung bilist? Sådan skal du forsikres

Som ung bilist er der flere ting, som du skal have styr på, når det gælder bilforsikring. Læs her, hvordan du finder den rigtige forsikring.

Kvinde sidder ved et bord og kigger papirer igennem.
Viden

Som helt ung bilist er en af dine største udfordringer at finde den rigtige forsikring. Selv om forsikringer til unge bilister ofte er dyrere end forsikringer til mere erfarne bilister, så må du bide i den sure kofanger og købe en. Som ny bilejer er det vigtigt, at du husker:

  • Du skal have ansvarsforsikring
  • Du bør undersøge markedet, så du får den bedste – og måske billigste – dækning
  • Dine forældre må ikke forsikre din bil

Illustration af underoverskriftHvilke forsikringer findes til bilen? 

Der skelnes overordnet mellem to typer forsikring:

  • Ansvarsforsikring (lovpligtig)
  • Tillægsforsikring – f.eks. kasko-, glasskade-, udvidet førerulykkesforsikring, afsavnsforsikring

Læs mere: Forsikringer dækker ikke alt

Ansvarsforsikring er forsikringen, som du skal have. Det er i Danmark et lovkrav, at motorkøretøjer har en ansvarsforsikring, for at de er lovligt indregistrerede, da du som bilejer er erstatningspligtig, hvis du er skyld i et uheld.

En bilforsikring tegnes typisk, når du underskriver slutsedlen på din nye bil. I slutsedlen skal det fremgå, hos hvilket forsikringsselskab din bil skal forsikres. Dette kaldes en forsikringsbegæring. Det vil altså sige, at du på forhånd bør undersøge, hvor du får den bedste forsikring af din bil.

Illustration af underoverskriftHvordan får du den bedste bilforsikring?

Det er altid vigtigt at undersøge markedet, når du skal tegne forsikring. Ligesom det er vigtigt at foretage jævnlige forsikringstjek for at sikre, at du har de bedste vilkår. Når du skal tegne din første bilforsikring, bør du kontakte flere forskellige forsikringsselskaber og bede om at få forsikringspriser på forskellige bilstørrelser.

Nogle forsikringsselskaber tilbyder særligt attraktive forsikringer til unge bilister. Her skal du være opmærksom på, hvor mange skader du kan få, før prisen sættes op. Du skal ligeledes være opmærksom på, hvad din selvrisiko er, da den typisk er højere for unge bilister.

Du vil ofte kunne forhandle dig til en rabat, hvis du samler alle dine forsikringer i det samme selskab.

Læs mere: Hvornår skal du tegne kaskoforsikring?

Illustration af underoverskriftMå dine forældre stå for din bilforsikring?

Selv om det kan være fristende at få dine forældre til at forsikre bilen for dig, da der kan være mange penge at spare, så er det ikke en mulighed. Det er nemlig ulovligt, da det er bedrageri, og det vil betyde en reduceret forsikringsdækning i tilfældet af et uheld.

Det er alment kendt, at det er dyrt for unge bilister at forsikre bilen, derfor kan det være en fordel at købe en billigere brugt bil og fravælge kaskoforsikringen, der dækker skader på din bil ved eksempelvis færdselsuheld, hærværk eller tyveri. Her løber du en risiko, da du i værste fald risikerer at miste hele bilens værdi.

Hvis du fravælger kaskoforsikring og involveres i et uheld, skal du selv stå for papirarbejdet og kontakte modpartens forsikringsselskab, hvis du bliver påkørt.

Har du brug for forsikring?

Husk, som medlem af FDM har du adgang til at blive kunde hos FDM Forsikring og få billige og testvindende forsikringer.

Få FDM Forsikring