Sådan virker en elektronisk parkeringsbremse

På mange nye biler er håndbremsen blevet elektronisk. Men hvordan fungerer den? Få styr både håndbremse og parkeringsbremse.

Elektronisk parkeringsbremse aktiveres i bil ved tryk på en knap.
Viden

Den elektroniske parkeringsbremse fungerer meget lig den manuelle håndbremse. Den primære forskel ligger i, at håndbremsen aktiveres elektronisk. Du skal bruge den elektroniske parkeringsbremse, som du normalt ville bruge en håndbremse.

Den elektroniske parkeringsbremse aktiveres forskelligt alt efter bilmærke og model:

  • Du aktiverer håndbremsen med en knap eller ved at aktivere en switch, der kan klikkes op eller ned
  • Parkeringsbremsen bliver automatisk aktiveret hver gang du slukker bilen. Du skal selv aktivt deaktivere parkeringsbremsen igen ved at bilen sættes i gang, eller du holder en knap inde indtil parkeringsbremsen slipper
  • På nogle bilmærker bliver den elektroniske parkeringsbremse ikke aktiveret, medmindre der bliver trådt på bremsepedalen samtidig

Illustration af underoverskriftHvornår skal parkeringsbremsen ikke aktiveres?

Parkeringsbremsen må ikke være trukket, hvis bilen skal bugseres. Hvis bilen ikke har strøm på batteriet, kan en elektronisk parkeringsbremse som udgangspunkt ikke deaktiveres.

Du skal derfor sørge for, at bilen får strøm, så du kan deaktivere/slække den elektriske parkeringsbremse. Nogle biler har dog en manuel udløser til sådanne tilfælde, hvilket fremgår at instruktionsbogen.

Skal du langtidsparkere bilen i perioder med frost, skal du være forsigtig med at stille bilen med håndbremsen trukket - uanset om der er tale om en manuel eller elektronisk parkeringsbremse. Du kan nemlig risikere, at kablerne fryser fast, så håndbremsen ikke kan slippe igen, når du skal køre.

Tager du bilen med på skiferien, skal du være ekstra opmærksom. Her parkeres bilen ofte i en uges tid i frostvejr. Find et plant område at parkere, sæt så bilen i 1. gear og undlad at trække håndbremsen. Kan du ikke finde et plant sted, må du sikre bilen på anden vis. Har bilen elektronisk parkeringsbremse, skal du huske at deaktivere den.

Illustration af underoverskriftHvad er bøden for defekt håndbremse?

Den elektroniske parkeringsbremse er kun til brug, når bilen holder stille eller ved parkering. Det kan koste en bøde på 1.000 kr., hvis bilens håndbremse ikke virker.

Nogle biler har indbygget en nødbremse i den elektroniske parkeringsbremse, hvilket betyder bilen bremser hårdt op, hvis parkeringsbremsen aktiveres under kørsel.

FDM anbefaler ikke brug af hånd-/parkeringsbremse som led i en katastrofeopbremsning, dertil er der indbygget en bremseassistent i de fleste nyere biler, som øger bremsetrykket maximalt, hvis bremsepedalen trædes hurtigt ned.

Læs mere: Sådan vedligeholder du bilens bremse

Skal dine bremser tjekkes?

Er du medlem af FDM, er bremsekontrol en del af dit medlemskab.

Bestil kontrol