Farve på kølervæske har ingen betydning for din bil

På tankstationen og i butikker med biludstyr kan du vælge mellem forskellige farver kølervæske. Farven i sig selv har ingen betydning, men det har indholdet af de enkelte væsker til gengæld.

To flasker med kølervæske i forskellige farver foran motor på bil.
Viden

Hvis du står og skal vælge mellem to typer af kølervæske, er det ikke farven, som du skal lægge mærke til. Den er ofte uden betydning. Til gengæld er det vigtigt, hvad der står med småt på kølervæsken, altså indholdsfortegnelsen. 

Indholdet af kølervæsker er ehtylenglykol baseret, og den egentlige forskel på kølervæsker er de såkaldte additiver, som er tilført væskerne. Additiverne sikrer, at kølervæsken ikke er aggressiv over for metaller eller gummi, eller at den nedbrydes pga. samme.

Læs mere: Sådan vedligeholder du bilen

Illustration af underoverskriftKan man blande to farver kølervæske?

Det betyder ikke noget, at du blander to forskellige farver kølervæske. Så længe begge væsker er ethylenglykol baseret. Kært barn har som bekendt mange navne, og ethylenglykol kan derfor have navne som for eksempel 1,2-Ethandiol, ethan-1,2-diol, glycol eller glykol.

Har du en bil som er nyere end år 2000, skal du vælge kølervæske, der er mærket long life, hvis der er brug for at toppe op. Påfylder du almindelig kølervæske i long life kølervæske, forringer du beskyttelsen af motorens komponenter.

Du skal sikre dig, at kølervæsken lever op til fabrikantens forskrifter. Hvis du er i tvivl, se i bilens instruktionsbog eller kontakt autoriseret forhandler.

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid kontakte vores eksperter, der kan hjælpe med rådgivning, når det gælder vedligeholdelse af din bil.  

Få rådgivning