Sådan bruger du Adblue til bilen

Miljøkrav fra EU vil gøre tilsætningsstoffet Adblue til standard i mange fabriksnye biler. Adblue påfyldes i en separat tank på bilen.

Biler kører på motorvej.
Viden

EU har sat miljøkrav til bilerne for at mindske partikeludledningen, og det er særligt en udfordring for dieselbilerne. For at overholde EUs Euro 6-norm vil mange fabriksnye biler skulle have tilføjet et additiv for at mindske de skadelige NoX'er (kvælstofilte) i udstødningen.

Der er flere måder at mindske miljøpåvirkningen på, men de fleste bilproducenter benytter Adblue.

Siden 2015 har en række bilmærker brugt Adblue, og Mercedes-Benz, VW, Peugeot, Citroën, Opel og Audi bruger i dag Adblue på visse af deres modeller.

Illustration af underoverskriftHvad er Adblue?

Adblue er som udgangspunkt et miljøvenligt stof, og det betragtes som uskadeligt. Adblue sprøjtes ind i udstødningen under kørslen. Via en SCR-katalysator hjælper Adblue med at nedbryde kvælstofilte i udstødningen. Bilens partikelfilter opfanger herefter 99,9 pct. af de sundhedsskadelige partikler.

Adblue påfyldes en separat tank på bilen. På nogle biler fyldes Adblue på via en påfyldningsstuds ved siden af dieselstudsen, mens andre har en studs i bagagerummet.

Adblue skal på de fleste nuværende bilmodeller påfyldes ved service. Serviceintervallet ligger gerne på 20.000-30.000 km. Det afhænger af motor og størrelsen af denne. En lampe på bilens instrumentbræt vil advare bilisten, når Adblue-tanken er ved at være tom.

Læs mere: Serviceeftersyn på bilen

Flere tankstationer har både mindre beholdere og standere med Adblue, hvor du selv kan tanke. Behovet for Adblue vil fremgå af servicebogen. Bliver Adblue-beholderen helt tom, kan bilen ikke starte.

Illustration af underoverskriftKan man fejltanke med Adblue?

Kommer du ved en fejl til at fylde Adblue direkte i dieseltanken, er det vigtigt, at du ikke starter bilen. Så længe motoren ikke har været startet, så bør der som udgangspunkt ikke være de store problemer.

Hele brændstofsystemet skal dog renses og skylles igennem, da Adblue enten gelerer eller krystalliserer i brændstofsystemet og dermed blokerer for gennemstrømning. Bliver motoren startet, kan der ske store skader. Tilkald derfor straks din vejhjælp.

Har du brug for udstyr til din bil?

Husk, hos FDMshop.dk kan du købe additiver og udstyr til bilpleje. Som medlem af FDM får du rabat på udvalgte produkter. 
Besøg FDMshop.dk