Det skal du vide om rustbeskyttelse

Kan det betale sig at rustbeskytte bilen? Få svar på det og mange andre spørgsmål om rustbeskyttelse.

Kontrol af rust på en bil, der er kørt op på en lift.
Viden

Hvor ofte din bil skal rustbeskyttes, og om den skal have en fuld behandling eller blot en genbehandling, varierer i forhold til bilmodel, bilens alder og stand, samt hvordan bilen bruges.

FDM anbefaler:

  • Alle biler bør rustbeskyttes fra de er helt nye, da de ofte ikke er produceret til det danske klima
  • Jo tidligere bilen bliver rustbeskyttet, des bedre er det for bilen
  • Hvert andet år bør du få en uvildig til at vurdere, om bilen trænger til rustbeskyttelse

Er du i tvivl, om din bil har brug for rustbeskyttelse, kan du i første omgang få foretaget en rustkontrol. Er du allerede medlem af FDM, er rustkontrollen en del af dit medlemskab.

Skal din bil have rustbeskyttelse, kan du vælge rustbeskyttelse via FDM. Du indleverer din bil på et af FDMs testcentre, hvor vi sørger for, at bilen sendes til rustbeskyttelse på udvalgte rustcentre. Når bilen kommer retur, tjekker vi den for dig, før du får den retur. Så er du sikker på, at bilen har fået den rette behandling.

Læs mere: Sådan får du rustbeskyttelse via FDM

Illustration af underoverskrift

Herunder kan du se nogle af de spørgsmål, vores medlemmer ofte stiller, om rustbeskyttelse og undervognsbehandling. 

1. Får jeg mere for bilen, hvis den er rustbeskyttet?
Ikke nødvendigvis, men bilen vil holde længere, og der bliver måske færre udgifter til reparationer, der er rustrelaterede. Det kan også være et godt salgsargument - især hvis du vil sælge din bil privat.

Læs mere: Vigtigt at vide når du sælger bil privat
2. Hvor ofte skal bilen rustbeskyttes?

Alle biler bør rustbeskyttelse fra de er helt nye, da de ofte ikke er produceret til det danske klima.

Dit kørselsmønster og klimaet er afgørende for, hvor ofte din bil skal rustbeskyttes. Kører du meget på grusveje og om vinteren i salt og sne, vil din bil sandsynligvis have behov for hyppigere rustbehandling, end hvis du kørte mindre.

FDM anbefaler, at du hvert andet år får en uvildig til at vurdere om din bil trænger til rustbehandling, før du sender den til undervognsbehandling. Du kan f.eks. få foretaget en vedligeholdelsestest hos FDM, inden bilen skal til service. Så får du klarhed over, hvad der skal laves på bilen til service, og hvorvidt bilen trænger til rustbehandling eller kan vente yderligere et år.

Læs mere: Vedligeholdelsestest hos FDM

3. Er der nogle biler, der kræver mere rustbeskyttelse end andre?

De billige biler omkring 100.000-150.000 kr. er sjældent rustbeskyttet godt fra fabrikkens side. Generelt er det FDMs anbefaling, at alle nye biler bliver rustbeskyttet.

4. Er der nogle bilmærker, der ikke behøver rustbeskyttelse - fx galvaniserede biler?

Alle biler har godt af at blive rustbeskyttet. Det gælder også biler, der er galvaniserede. Det er dog korrekt, at galvaniserede biler er bedre forbehandlet end f.eks. biler til cirka 100.000-150.000 kr., men ønsker du at forlænge bilens levetid, anbefaler FDM, at bilen bliver rustbeskyttet.

Jo tidligere bilen bliver rustbeskyttet, des bedre er det for bilen. Galvanisering kombineret med et rustbeskyttelsesprodukt er det bedste værn mod rust.

Læs mere: Når bilen skal rustbeskyttes

5. Kan det betale sig at rustbeskytte bilen?

Rustbeskyttelse er altid godt for bilen, men ikke nødvendigvis din biløkonomi. Hvis du har købt en ny bil og planlægger at skifte den indenfor 2-3 år, vil det være den kommende ejer, der får glæde af bilens rustbeskyttelse.

Det er dog ikke altid sikkert, at man kan vurdere, hvor længe man beholder bilen, og derfor kan det vise sig at være en god investering at have rustbeskyttet bilen fra start. På den lange bane vil en god undervognsbehandling i bilens første leveår betyde færre udgifter til rustrelaterede skader f.eks. bremserør mv.

6. Jeg har købt en brugt bil. Skal den have en undervognsbehandling?

Hvis du har købt en brugt bil, der ikke er blevet rustbeskyttet for nylig, vil FDM anbefale, at du for foretaget en uvildig kontrol af, om bilen har behov for mere rustbeskyttelse, før du sender den til behandling. Erfaringerne viser, at brugtbilkøbere beholder bilerne længere end nybilskøbere. Ved at undervognsbehandle kan du mindske udgifterne til rustrelaterede skader.

7. Kan man rustbeskytte for tit?

Som medlem af FDM kan du booke en rustkontrol som en del af dit medlemskab. Med en rustkontrol kan du få vurderet, om bilen har behov for rustbeskyttelse og i så fald hvilken behandling, den skal have. 

På et tidspunkt bliver bilen så gammel, at det ikke længere giver mening at rustbeskytte bilen.

Læs mere: Få rustkontrol hos FDM

 

8. Hvor ofte skal man undervognsbehandle?

Det er individuelt, hvor ofte en bil har behov for rustbeskyttelse. Det er blandt andet bilens alder og brug, der er afgørende.

Du kan f.eks. få lavet en vedligeholdelsestest hos FDM, inden bilen skal til service. Så får du klarhed over både, hvad der skal laves på bilen til service, og hvorvidt bilen trænger til rustbehandling, eller det kan vente yderligere et år. Du kan også nøjes med at få foretaget en rustkontrol, hvor behovet for undervognsbehandling undersøges. Som medlem af FDM kan du booke en rustkontrol som en del af dit medlemskab.

Læs mere: Sådan booker du tid til rustkontrol

Se videoen og find ud af om bilen skal rustbeskyttes

 

Læs mere: Hvad er en rustkontrol?

9. Kan alle biler rustbeskyttes?

Ja, alle biler kan rustbeskyttes. Du bør dog altid læse garantibestemmelserne i servicehæftet vedrørende rust, inden bilen sendes til rustbeskyttelse. I nogle tilfælde kan du få det indtryk, at garantien bortfalder, hvis du efterbehandler bilen.

Det er FDMs holdning, at en bilimportør skal kunne bevise, at en eventuel gennemtæring skyldes, at bilen er efterbehandlet med rustbeskyttelsesmiddel og ikke er omfattet af gennemtæringsgarantien. Det er FDMs klare opfattelse, at alle biler har behov for rustbeskyttelse - også i garantiperioden. Rustgarantien dækker kun eventuelle gennemtæringer og ikke f.eks. overfladisk rust.

10. Bør jeg rustbeskytte forår og sommer?

Moderne rustbeskyttelsescentre har gode tørrefaciliteter. Derfor kan du få rustbeskyttet din bil effektivt hele året rundt. Men traditionen tro er der meget stort pres på centrene i efterårsmånederne, inden der sættes ind med saltning af vejene. Denne pressede situation kan sommetider føre til, at arbejdet måske ikke bliver udført tilstrækkeligt omhyggeligt.

Det kan derfor være en fordel at få undervognsbehandlingen udført i forårs- og sommermånederne, hvor presset på centrene ikke er så stort. Det er ofte også mindre ventetid på en undervognsbehandling i denne periode. 

11. Kan jeg skifte fra et rustbeskyttelsesprodukt til et andet?

De gængse rustbeskyttelsesprodukter afviger ikke væsentligt fra hinanden i deres egenskaber. Erfaringsmæssigt giver det ikke problemer, hvis man af forskellige årsager ønsker at skifte til et andet produkt end det produkt, som bilen tidligere er behandlet med.

Resultatet vil afhænge af, hvor grundigt undervognen bliver rengjort, og hvor godt den foregående behandling er udført.

Lyt til FDMs podcast om rustbeskyttelse
 

Har du brug for rustbeskyttelse?

Hos FDM kan du få rustbeskyttet din bil. Se priser og mulighed for booking. 

Få rustbeskyttelse