Tjek om din bils lygter indstillet rigtigt

Bilens lygter er afgørende for trafiksikkerheden. Derfor er det vigtigt, at forlygterne på din bil er indstillet rigtigt. Se, hvordan du får det rigtige lys på din bil.

Kunde og mekaniker snakker sammen på værksted og gennemgår papirer.
Viden

Det er vigtigt, at dine lygter på bilen fungerer. For det første skal du kunne se ordentligt, når du kører din bil. For det andet skal andre trafikanter kunne se dig.

Sprænger en pære i bilens forlygter, er det ikke nok bare at sætte en ny pære i. Lygterne bør også justeres for at sikre, at de giver det rigtige lys.

Ofte er der tre grunde til, at bilens forlygter ikke lyser rigtigt:

  1. Forkert eller manglende justering af lyset
  2. Der er sat forkert pærer i lygten
  3. Pæren er sat forkert i og lyser dermed ikke rigtigt

Hvornår opstår problemerne bilens lygter?

For de fleste sker der en fejljustering eller retter en mangel på justering, når der sættes nye pærer i. Det kan for eksempel være, fordi pærerne sættes forkert i. Når en pære sidder forkert, kan den måske stadig lyse, men den lyser ikke, som den skal.

Illustration af underoverskriftHvorfor skal lygterne på bilen justeres?

Der er to overordnede grunde til at justere lygterne på din bil:

  • Så du sikres det bedste udsyn
  • Så du ikke blænder og generer medtrafikanter

Lygterne på din bil fungerer kun, som de skal, hvis de er justeret korrekt. Det hjælper ikke meget at få nye pærer i, hvis lygterne lyser lige ned i vejbanen to meter foran bilen. Hvis lygterne derimod lyser for højt, kan de blænde modkørende og skabe farlige situationer.

I nogle tilfælde kan du selv tjekke lygternes justering, men det kan være en fordel at søge professionel hjælp til at rette lygterne. Vil du sikre dig, at dine lygter er velfungerende, kan du følge disse råd:

  • Tjek justeringen efter pæreskift
  • Køb kvalitetspærer
  • Søg professionel hjælp

Skal lygterne justeres ved tungt læs?

Når du læsser bilen tungt, så ændrer lygternes position sig, og du risikerer at blænde dine medtrafikanter. Kører du med tungt læs, kan det være nødvendigt, at du justerer bilens lygter derefter. Det kan du gøre manuelt i bilen med en niveauregulering af lygterne.

Som udgangspunkt skal højdejusteringen for forlygterne stå på 0. Justeringsmekanikken, der sørger for ændringen, skal også tjekkes. Det er en lille mekanisme med små motorer, der kan gå i stykker, så lygterne ikke kan justeres korrekt.

Har din bil Xenon-lys, er der automatisk højdejustering.

Kan man selv tjekke bilens forlygter?

Du kan selv tjekke, om bilens forlygter lyser, men det vil være er et simpelt tjek.

Læs mere: Sådan tjekker du selv lygterne

Vil du have en præcis måling, så skal du en tur omkring et værksted. Du kan også få kontrolleret lygteindstilling og -funktion hos FDM. Er du medlem af FDM, er lygtekontrol en del af dine medlemsfordele.

Læs mere: Bestil lygtekontrol

Hvilke pærer kan du selv skifte?

Har du traditionelle glødepærer, eksempelvis H4- og H7-halogenpærer på din bil, kan du i nogle tilfælde selv skifte dem og derefter bestille tid på et værksted til justering af lygterne. Har du derimod en bil med moderne lygteteknologi og LED- eller Xenon-lys, så kan du ikke selv skifte pære Her skal du i stedet søge hjælp på et værksted.

Illustration af underoverskriftHvilke pærer skal du købe til bilen?

Når pærerne i bilens lygter skal skiftes, så gå efter anerkendte mærker. Der findes et utal af forskellige pærer i mange forskellige prisklasser. De billige pærer er ofte upræcist konstrueret, hvilket betyder, at de har en diffus lysafgrænsning.

Det betyder dårligt lysudbytte og risiko for at blænde modkørende

Skifter du selv bilens pærer, kan du frit vælge, hvilket mærke du vil have. Får du derimod bilens pærer skiftet på værkstedet, er det ofte værkstedet, der bestemmer pæretypen. Derfor er det en god idé selv at indkøbe pærerne og lægge dem i bilen, hvis de skal skiftes på værkstedet.

Du kan også specifikt bede værkstedet om at montere de pærer, du ønsker, så du ved, hvad du får.

Har dine lygter brug for et tjek?

Vil du være sikker på, at bilens lygter er indstillet korrekt og med maksimalt lysudbytte, kan du få kontrolleret lygteindstilling og -funktion hos FDM. Er du medlem, er servicen en del af dit medlemskab.

Bestil lygtekontrol