FAQ om nøglefri eller keyless

Har din bil nøglefrifunktion, kan den nemt stjæles, hvis man er i besiddelse af det rette udstyr. Find svar på de spørgsmål, FDM ofte får om nøglefri eller keyless.

Har din bil nøglefri funktion, kan den nemt stjæles, hvis man er i besiddelse af det rette udstyr.
Viden

Biler, der har nøglefri betjening - også kaldet Keyless Go og smartkeys, er nemmere at stjæle end biler, der har ældre låsesystemer.

Biltyvene skal blot være i besiddelse af et system, der opsnapper koden fra nøglen, og herefter kan biltyvene både åbne og starte bilen. Det kræver blot det rette udstyr og den rette afstand til bil og nøgle.

I 2022 testede FDMs søsterklub, ADAC, over 500 biler. De fra 2016 eller nyere og havde alle nøglefri betjening.

Cirka 95 pct. af bilerne kunne åbnes og køres bort, da ADAC anvendte tyveknægtenes værktøj til at fange signal mellem nøgle og bil.

De biler, som ikke kunne stjæles, var alle udstyret med UWB-teknologi (Ultra Wide Band). Her var det ikke muligt at forlænge signalet og dermed få adgang til bilerne.

Vi har samlet en række spørgsmål og svar om den nøglefri funktion og dine muligheder:

Illustration af underoverskrift

Hvad betyder det, at bilen er nøglefri?

Nøglefri betjening - eller keyless Go og Smartkeys - betyder, at du kan låse bilen op og starte den uden at tage bilnøglen op af lommen eller tasken. Når du er inden for kort afstand af bilen, låser den automatisk op og er klar til at starte.

Motoren startes og slukkes med et tryk på en knap, som oftest er placeret i/på instrumentpanelet, på gearstangen eller i midterkonsollen. Nøglen skal altså ikke sættes i tændingslåsen, men kan forblive i lommen eller tasken. Når du forlader bilen igen, kan du vælge at låse dørene automatisk eller ved et klik på fjernbetjeningen.

Hvordan kan bilerne stjæles?
Biltyvene er i besiddelse af to enheder, der tilsammen kan få koden fra nøglen og herefter åbne bilen. Den ene enhed (A) opfanger nøglens signaler. Nøglen opfatter enheden (A) som bilen og frigiver koderne til at åbne bilen.
ILLUSTRATION

Enhed (A) skal være i nærheden af nøglen. 

Den anden enhed (B) skal befinde sig i nærheden af bilen.

Signalet fra enhed (A) sendes videre til B, og nu er dørene aktive og kan åbnes.

Enhed (B) sender signaler til de antenner, som bilen har i bl.a. dørene, bagklappen og inde i bilen, så bilen tror, at nøglen er inden for den tilladte afstand. Startspærre frigives, og bilen kan nu køre. 

Når bilen er kørt væk fra nøglen, kan den ikke startes igen, hvis motoren stoppes. Det kræver så, at biltyvene programmerer en ny nøgle, men dette kan gøres på få minutter med det rette udstyr.

Hvilke biler kan stjæles på denne måde?

Som udgangspunkt kan alle biler med nøglefri betjening åbnes og startes på denne måde. Det tyske sikkerhedsfirma Bundpol, som FDM har været i dialog med, har erfaring med at kunne åbne Renault, Audi, BMW, Ford, Mazda, Mercedes-Benz, Range Rover, Volvo og VW.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at biltyve ofte går efter dyre og særligt attraktive biler. Det er derfor gerne luksusbiler, der kommer i biltyvenes søgelys.

Metoden kan også bruges til blot at få adgang til en bil for at tage eventuelle værdier i bilen. FDM anbefaler, at du aldrig lader værdigenstande ligge i bilen.

Hvad kan jeg selv gøre?
Et godt råd er, at du ikke opbevarer bilens nøgler tæt på bilen - f.eks. i entreen lige ved siden af carporten. Her kan du risikere, at afstanden er kort nok til, at biltyve kan opsnappe nøglens kode. Så opbevar om muligt bilnøglerne inde i midten af huset.

I princippet kan du blokere signalet fra din bilnøgle ved at pakke den ind i sølvpapir eller lægge den i en metaldåse, når du kommer hjem.
Er jeg dækket af min forsikring?
Du skal som bilejer bevise, at din bil er blevet stjålet. Selvom du kan fremvise alle nøglerne, er det alligevel op til dig at bevise, at bilen er blevet stjålet.

Ofte står du som bilejer i en svær situation. Forsikringsselskaber accepterer sommetider først, at biler kan stjæles uden nøgle, når de slæbes i retten.
Hvor tilgængeligt er udstyret?
Udstyret er stadig forholdsvist dyrt at indkøbe, så det er ikke umiddelbart udstyr, der er eller bliver allemandseje.

Se video: Sådan kan bilen stjæles

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve