Giv lakken på din bil ny glans

Er lakken på din bil plettet af insekter, mat eller ridset, så skal lakken friskes op. Vi fører dig gennem poleringsjunglen trin for trin.

Mand er ved at vaske kølerhjelmen på sin bil.
Viden

Her får du en guide til, hvordan du vedligeholder og plejer din bils lak, og giver den ny glans. Følg disse fire trin for at få et godt resultat. 

Grafik: Skillestreg

IllustrationTrin 1 | Vask bilen

At lakforsegle en beskidt bil er en skidt idé. Derfor er bilvasken ekstra vigtig. Det vigtigste vaskeråd er at bruge rigeligt med vand – både rent vand til at skylle bilen med og til at fjerne sæbevandet, når du har vasket, men også rigeligt med sæbevand. For vasker du bil med urent eller for lidt vand, så vil du ridse lakken.

Start med at skylle hele bilen, så det meste snavs løsner sig. Herefter sæber du bilen ind. Af miljøhensyn bør du holde igen med brug af sæbe, så følg fabrikantens anvisninger. Bilvasken skal ske i hånden. Til hverdag er det ikke nødvendigt, men ved lakpleje skal du rense ind i alle bilens krinkelkroge, i døråbninger og i hjulkasserne, og så er der ingen vej uden om at gøre det med håndkraft.

Bilen skal vaskes oppefra og ned, så start med taget. Herefter kan du tage klapper og døre. Skyl jævnligt med vand, så bilen ikke tørrer ind, og der efterlades kalkpletter på lakken.

Det er ikke alle, der har mulighed for at vaske bilen i hånden. I de tilfælde kan vaskehallen godt bruges. FDM anbefaler dog, at du forvasker bilen, før den køres ind i vaskehallen. Tjek efterfølgende, at bilens lak er helt ren, før du begynder at polere. 

Grafik: Skillestreg

IllustrationTrin 2 | Tør bilen af

Endnu en fordel ved at vaske bilen i hånden er, at du virkelig får set lakken efter, når du skal tørre bilen. Man kan bruge mikrofiberklude, men det bedste resultat opnås med et godt vaskeskind.

Husk at åbne døre, motorhjelm og bagagerum og at få tørret alle lakerede flader. Ligesom med bilvasken skal du starte med at tørre bilens tag. Derefter kan du gå i gang med resten af bilen.

Grafik: Skillestreg

IllustrationTrin 3 | Rens lakken

Når bilen er helt ren, kan du begynde på selve lakplejen. Husk, at alt arbejde skal foregå i skygge, da produkterne ellers tørrer for hurtigt ud på lakken og kan give et dårligere resultat eller kræve meget knofedt for at blive flot. Er lakken på din bil af ældre dato, er det en god idé at rense lakken, før du forsegler den.

De fleste produkter efterlader en hvid farve på plastlister. Det kan forebygges, hvis alle plastlister først behandles med vinylpleje.

Selve lakrenseprocessen varierer afhængigt af produktet, men konceptet er, at du får slebet lidt af det øverste lag på lakken for at fjerne de urenheder, der har sat sig. Det udføres normalt i hånden, men du kan bruge en polermaskine til lakrens og -forsegling. Her skal man passe på, at man ikke får slidt lakken for hårdt.

Grafik: Skillestreg

IllustrationTrin 4 | Forsegl lakken

Sidste trin er selve lakforseglingen. Her skal du følge anvisningerne på produktet nøje. Lad det ikke tørre længere tid end anbefalet. Det kan være svært at pudse fasttørret lakpleje af, og er du uheldig, kan det ses efterfølgende. Det gælder både for lakrens og lakforsegling, at det er en god idé at tage et område ad gangen – bilens tag, en dør, motorhjelmen osv.

Nogle produkter har special­svampe til påføring af produktet, men de fleste kan påføres og poleres op med mikrofiberklude. Vær opmærksom på, at der skal mange klude til, og husk, at de skal være rene, når du starter.

Grafik: Skillestreg

Efter disse fire trin, så er det bare at nyde din skinnende blanke bil – med velfortjent god samvittighed over veludført vedligeholdelse af bilens lak.

Brug for produkter til lakpleje?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af gode produkter og udstyr til bilen. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk