Husk dette når bilen skal have undervognsbehandling

Det kan være svært at vælge, hvilken rustbeskyttelse der er den rigtige. Bliv klogere på, hvordan du bedst passer på din bil, når den skal undervognsbehandles og rustbeskyttes.

Kvinde taler med mekaniker på et værksted.
Viden

Er der forskel på undervognsbehandling og rustbeskyttelse? Ja, rent behandlingsteknisk er der forskel.

En undervognsbehandling af bilen dækker som udgangspunkt over, at der primært bliver behandlet på den synlige del af selve bilens undervogn, hvorimod rustbeskyttelse er langt mere dækkende og effektiv.

Rustebeskyttelse af motorrum, døre og klapper samt hulrum er mindst lige så vigtig, ligesom der afsluttes med et ekstra slidlag i bunden. For mange bilejere dækker begreberne undervognsbehandling og rustbeskyttelse over det samme, men teknisk set er der altså forskel.

Illustration af underoverskriftHvad er den bedste rustbeskyttelse?

Det seriøse rustbeskyttelsescenter vil være i stand til at rådgive dig om den rette rustbeskyttelse af din bil. Spørg efter en beskrivelse af den behandlingsform, der anbefales. Behandlingsbehovet varierer i forhold til bilmodel, bilens alder, brug og stand.

Det er en individuel vurdering af den enkelte bil, hvornår den skal have rustbeskyttelse. FDM anbefaler dog, at alle nye biler bør rustbeskyttes fra ny for at forlænge bilens levetid, da bilerne ikke er produceret til det danske klima. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo billigere bilen er, jo mindre er den rustbeskyttet fra fabrikkens side.

Lyt til FDMs podcast om rustbeskyttelse

Illustration af underoverskriftEr der forskel på rustbeskyttelse?

Det er FDMs opfattelse, at produkterne fra de kendte leverandører i det store og hele rustbeskytter lige godt. Der findes ingen undersøgelser, som beviser, at et produkt kan fremhæves i forhold til andre. Derimod er det afgørende, at arbejdet er udført korrekt, og at rustbeskyttelsen er kommet ind i krogene. 

Det er vigtigt er, at produktet kan arbejde sammen med det produkt, som bilen eventuelt allerede er behandlet med fra fabrikkens side, og at rustbeskyttelsen udføres korrekt. Det er rustbeskyttelsescentrets ansvar, at der anvendes forenelige produkter, og at arbejdet er i orden.

Når du booker FDM rustbeskyttelse, får du tjekket arbejdet hver gang, før du få bilen udleveret.

Læs mere: Sådan fungerer FDM rustbeskyttelse

Illustration af underoverskriftHvorfor er et sprøjteskema vigtigt?

Det er vigtigt, at undervognen rengøres grundigt, inden rustbeskyttelsen påbegyndes. Desuden skal rustbeskyttelsescenteret have adgang til de rigtige informationer om, hvor bilen skal behandles. Herunder er det også vigtigt at vide, hvor der ikke skal behandles af hensyn til elektriske komponenter mv.

Til det formål er det afgørende, at der er et sprøjteskema til den pågældende bilmodel. På bilmodeller der er solgt få af, vil der ofte ikke være udviklet et sprøjteskema. Her er det rustbeskytterens erfaring, der danner grundlag for behandlingen. 

I enkelte tilfælde anbefaler bilimportøren et eller flere produkter som værende velegnet til netop deres biler. Sådan en anbefaling bør følges.

Vigtige spørgsmål til rustbeskyttelsescentret:

  • Hvilken undervognsbehandling eller rustbeskyttelse anbefales til min bil, og hvad omfatter den? 
  • Hvad koster en undervognsbehandling eller rustbeskyttelse inkl. moms?
  • Er der mulighed for rabatordning? (f.eks. som FDM-medlem)
  • Har de sprøjteskema til netop min bil? 
  • Bliver jeg kontaktet, hvis der findes graverende rustangreb på bilen?
  • Er rustbeskyttelsescentret tilsluttet en kontrolordning?
  • Er rustbeskyttelsescentret indforstået med, at FDM foretager en kontrol af behandlingen?

En eller flere undervognsbehandlinger?

Som regel er en rustbeskyttelse hvert andet år mere end tilstrækkeligt. Dette kan dog variere afhængig af bilens stand og brug.

Brug en uvildig rådgiver til at vurdere, hvornår din bil skal rustbeskyttes. Har du en garantiaftale med et rustbeskyttelsesfirma, så skal aftalens intervaller for undervognsbehandling overholdes.

I særlige tilfælde kan ældre biler med begyndende rust i undervognen have behov for en ekstra kontrol for at sikre, at den begyndende rust er ordentlig mættet med rustbeskyttelse, ligesom gammel rustbeskyttelse kan have tilbøjelighed til at løsne sig.

Læs mere: Giv bilen en rustkontrol

Betyder galvaniseret ikke rustfri?

Selv om bilen er galvaniseret, betyder det ikke, at undervognen er rustfri. De forbedrede produktionsmetoder har ofte til formål, at bilfabrikkerne risikofrit kan give 10-12 års garanti mod rustgennemtæring.

I takt med, der i større grad anvendes forzinkede karrosseriplader, spares den traditionelle olie/voksbehandling ofte væk i produktionen. Det er væsentligt at være opmærksom på, at der skelnes mellem angreb af rust i al almindelighed og egentlig rustgennemtæring.

Hvornår er der garanti mod gennemtæring?

I garantibestemmelserne ses det som hovedregel, at der alene ydes garanti mod indefra kommende gennemtæringer af rust. Det betyder, at en rustgennemtæring, som er startet som resultat af en lakafskalning, f.eks. fra et stenslag, ikke vil være omfattet af rustgarantien. Hos FDMs rådgivning modtager vi mange henvendelser fra medlemmer, der har fået afvist deres garantikrav om rustangreb på bilen.  

Læs mere: Hvornår rust er omfattet af bilens garanti

Illustration af underoverskriftHvordan virker rustbeskyttelse med FDM-medlemskab?

Som medlem af FDM har du flere muligheder for at finde rustbeskyttelse til bilen med særlige FDM fordele.

Når du booker FDM Rustbeskyttelse, indleverer du din bil på et af FDMs testcentre, hvor vi sørger for, at bilen sendes til rustbeskyttelse på udvalgte rustcentre. Når bilen kommer retur, kontrollerer vi rustbeskyttelsen for dig, før du får bilen tilbage. Så er du sikker på, at bilen har fået den rette behandling, og at arbejdet er udført korrekt.

Læs mere: Book tid til FDM rustbeskyttelse

Video: Sådan foregår rustkontrol af bilen

Hvordan får du rabat på rustbehandling?

FDM har aftaler med rustcentre rundt om i landet, hvor du får rabat på rustbeskyttelse. Rustcentrene er desuden en del af en kontrolordning.

Læs mere: Sådan får du rabat på rustbeskyttelse

Brug for hjælp?

Som medlem af FDM kan du kontakte FDMs teknikere, hvis du har spørgsmål om din bil og rustbeskyttelse.

Få rådgivning