Hvis du kommer til at fejltanke bilen

Det kan have store konsekvenser for bilens motor og din pengepung, hvis du kommer forkert brændstof på den. Læs her hvad du skal gøre, hvis du fejltanker, og hvordan du er dækket, hvis uheldet er ude.

Det kan have store konsekvenser for bilens motor og din pengepung, hvis du kommer forkert brændstof på den
Viden

 

Det er ofte på dieselbilen, hvor det går galt med tankningen. Tanker du benzin på en dieselbil, kan det have fatale konsekvenser for bl.a. motoren. Hvis du tanker forkert brændstof på din bil, så følg disse råd:

  • Start IKKE bilen
  • Tilkald vejhjælp - forklar tydeligt at bilen ikke må startes, når den skal samles op
  • Få tømt og renset hele bilens brændstofsystemet

Har du tanket forkert eller vil du undgå det, så se her:

Begræns skaden på bilen

Har du startet bilen, skal du begrænse skaden ved at stoppe øjeblikkeligt. Risiko for følgeskader stiger for hvert sekund motoren kører - også selv om bilen blot kører i tomgang. Stopper du ikke bilen, kan det betyde motorhavari og måske en ny motor.

Tanker du diesel på en benzinbil, er skaden ikke nær så stor, men du skal alligevel tilkalde vejhjælp og få hjælp.

Bilens brændstofsystem skal renses

FDM anbefaler

Udskift brændstoffilteret, da det kan være tilstoppet og/eller der kan ligge fine spåner, som igen kan ødelægge andre dele i systemet.

Benzin på en diesel bil kan gøre stor skade, da benzinen mangler den smørende effekt fra dieselolien. Dieselolien er med til at smøre lejer og bevægelige dele i brændstofsystemet, hvorimod benzin renser og udtørrer. Delene slides dermed unormalt hurtigt og små metalspåner medfører skader i pumper, dyser mv.

Det er derfor også vigtigt, at du oplyser vejhjælp og eventuelt værksted om, at der er tanket benzin på bilen, så de ikke kommer til at starte den, når den skal flyttes.

Når bilen kommer på værksted, er det vigtigt at al brændstoffet tappes af før brændstofsystemet skylles igennem.

I tvivl: Kontakt FDMs tekniske rådgivning for medlemmer

Fejltankning kan blive dyr

Et værksted kan rense bilens tank for omkring 3.-4.000 kr., hvilket umiddelbart kan lyde som mange penge. Men det kan blive værre endnu. Hvis du begynder at køre med forkert brændstof på dieselbilen, kan du i værste fald se frem til en regning på mellem 30.- og 40.000 kr.

Tjek op på din vejhjælp og forsikring

Har du vejhjælp, kan du i mange tilfælde få hjælp til at få bugseret bilen til værksted og få tømt bilens tank for det forkerte brændstof.

Nogle forsikringsselskaber tilbyder også forsikring mod fejltankning. Her skal du være opmærksom på, at du i de fleste tilfælde ikke er forsikret for skader som følge af, at bilen har været startet.

Tjek op på din vejhjælp og eventuelle forsikringer, så du ved hvordan du er dækket, hvis uheldet er ude.

FDM vejhjælp dækker fejltankning

Sikring mod fejltankning

Nogle biler leveres i dag med en sikring indbygget i brændstofdækslet. Du kan også købe et sikringsdæksel i nogle bilistbutikker.

Køb her: Sikringsdæksel til dieselbilen

Et andet godt råd for at undgå fejltankning, kan være at sætte en huskemarkering i form af en farvet mærkat eller anden farvemarkering på selve tankdæksel indvendig, hvis der ikke allerede står diesel.