Hvordan fjerner du is og dug bedst?

Når vinteren byder på frostgrader, betyder det biler med vinduer med masser af dug og is. Her er en guide til, hvordan du bedst fjerner det.

Gode råd til isfri bilruder
Viden

Markedet bugner af midler til at få bilen tøet hurtigt op på kolde vinterdage. Og mellem bilister florerer mere eller mindre gode råd.

Nogle bilister anbefaler at du hælder varmt vand på ruderne, når isen skal fjernes i en snæver vending. Det fungerer, hvis vandet er lunt. Men hvis vandet er for varmt kan der opstå spændingsforskel i ruden, der får den til at revne. Har du stenslag i forruden skal du også passe på med denne metode.

Se også: Gode råd til sikker kørsel om vinteren

Isskraber og isfjerner

I både supermarkeder, byggemarkeder og butikker med autoudstyr finder du produkter til de frostkolde biler. En isskraber er uundværlig. Den skal have en skarp plexiglasklinge. Undgå metalklinger, da du kan risikere at ødelægge gummiet rundt om ruden. For at skåne ruden for ridser, bør du køre skraberen i den samme retning.

Læs også: Sne og is på bilen kan koste dig dyrt

Er ruden rengjort f.eks. med sprinklervæske, når du parkerer bilen om aftenen, undgår du at ridse ruden, når den skal skrabes fri for is næste morgenen. En isfjerner spray kan sprøjte på de frosne ruder, så det bliver lettere at skrabe ruderne isfri.

Køb vinterudstyr i FDM shop

Fyld sprinklervæske på

Bilen skal altid have sprinklervæske, så ruden kan holdes fri for den værste snavs. Sprinklervæske, der er frostsikret til fx minus 21 grader, sikrer sprinkleranlægget mod frostsprængning. Der er dog ingen garanti for, at sprinklervæsken ikke fryser på ruden i stærk kulde.

Sådan indstiller du bilen til at fjerne duggen

Biler uden aircondition

Mens bilen er kold
Sæt luftfordelingen op til forruden.
Sæt varmen på maksimum.
Stil blæseren på fuld styrke
Tænd elbagruden  og evt. elspejle, så de også afdugger

Når bilen er blevet varm
Sæt luftfordelingen, så den både går op og ned – det giver et behageligt klima.
Sæt blæseren på trin 1
Justér varmen til ca. halv styrke.
Sluk elbagrude og elspejle.

Biler med aircondition

Mens bilen er kold
Gør som med biler uden aircondition, men sørg for, at A/C-knappen er aktiveret. Aircondition tørrer luften ud, hvilket mindsker dugdannelsen.

Når bilen er blevet varm
Gør som i biler uden aircondition. Når klimaet er blevet behageligt, kan du medfordel slukke for A/C-knappen og spare brændstof.
Dannes der igen dug må du atter tænde for A/C, og såforsvinder duggen øjeblikkeligt.

Biler med klimaanlæg

Mens bilen er kold
Slå defrosteren til forruden  til – herved kobles blæseren automatisk op på fuld styrke.
Sæt varmen på 22 grader.
Tænd elbagruden, og tænd evt. elspejle, så de afdugges.

Når bilen er blevet varm
Sæt systemet på Auto, og indstil det til 22 grader. Det giver det bedste indeklima.
Blæseren og luftfordelingen justerer sig automatisk, men du kan sagtens justere dem manuelt. Sluk elbagrude og elspejle. A/C kan du også her med fordel koble fra for at spare brændstof – temperaturen holdes uden A/C-hjælp.

Dug på indersiden

Nogle biler har tendens til at ofte at danne dug, indvendigt, hvilket kan give is på indersiden af ruderne. Du kan fjerne det ved at rense ruderne f.eks. ved at polere dem  med nogle dråber koncentreret opvaskemiddel. Samtidig kan du lægger en dugpude ind i bilen. Den suger fugten til sig, og så sætter duggen sig ikke på ruderne.

Den bedste måde at holde indvendig dug væk fra ruderne er, at bilen er så tør som muligt indvendigt. Har du gamle aviser, klude og lignende i bilen, er de med til at holde på fugten.

Dug kan også være forårsaget af, at ventilationssystemet står på recirkulation eller et stoppet pollenfilter. Har bilen aircondition, kan det også bruges til at afdugge ruderne.

Husk også sidespejlene

Mange glemmer at fjerne is og dug fra sidespejlene. Så husk at tørre dem af eller friskrabe dem, inden du kører. Det gælder også, hvis du har sidespejle med varme. Det går nemlig lidt tid inden spejlene er varmet tilstrækkeligt op til at du kan bruge dem.

Læs også: Vedligehold bilens batteri

Låsespray og siliconestift

En låsespray kan løse problemet med en frossen lås. Men husk at undgå at lade den ligge i bilens handskerum bag låste døre. Forebyggende smøring af låse kan forhindre tilfrysning.

Hvis din bils døre har tendens til at fryse til, kan dørenes gummilister behandles med siliconestift. Vi anbefaler, at du bruger silikonestift frem for spray, da silikone sprayet på bilens lak kan volde problemer, hvis der på et tidspunkt skal males på bilen.