Klargøring af bilen til foråret

Det er en god investering, når du gør bilen forårsklar. En pæn og velholdt bil har større handelsværdi og holder generelt længere.

Det er en god investering, når du gør bilen forårsklar
Viden

Vinteren kan være hård ved den danske bilpark. Det kan derfor godt betale sig, at vaske vinteren væk og gøre bilen klar til foråret. Hvis du går grundigt til værks, kan du følge nedenstående råd og vejledning. Gør bilen klar til foråret med disse trin:

  • Tjek lygter og viskerblade
  • Vask bilen grundigt både ind- og udvendigt
  • Ryd op og støvsug bilen
  • Tjek for lakskader
  • Smør bevægelige dele
  • Skift til sommerdæk

Udvendig gennemgang

Begynd klargøringen med at gå bilen efter udvendig. Undersøg vinduesviskernes blade og se efter om gummiet er helt. Skal viskerbladene skiftes, kan du ofte selv klare det. Se også efter om alle bilens lygter virker, og husk også blinklys og stoplys. 

Vask vinteren væk

Gør bilen forårsklar med en grundig vask. Den regelmæssige vask i løbet af vinteren kan sagtens foregå i en vaskehal, hvor den billigste vask som regel er tilstrækkelig. Men når bilen skal have den store tur, opnår du det bedste resultat ved at håndvaske bilen med spand, børste og slange. På den måde kommer du ind de kritiske steder, hvor vaskemaskinen ikke kommer. Brug rigeligt vand og en god mikrofibersvamp.

Ved samme lejlighed opdager du eventuelle småskrammer og stenslag. Benyt lejligheden til at skylle hjulkasser og panelkanter med vandslangen, så du får fjernet det vejsnavs, vaskemaskinens undervognsskyl ikke kan fjerne. Snavs som holder på fugten og danner grobund for rust. Også når solen skinner.Vær opmærksom på, at de gode produkter til rengøring af fælge sjældent er miljørigtige. Brug en såkaldt pusleplads på en tankstation, hvor afløbet er miljøsikret.

Læs også: Gode råd om bilvask

Forårsklargøring af bilen

 

Smør godt

Brug en fornuftig universalolie til at smøre bevægelige dele som viskerarme, hængsler og brændstofklap. Fx Castrol Everyman Oil. Visse steder kan det være formålstjenlig at bruge et smøremiddel på spraydåse med aftagelig tynd studs, der gør det nemmere at smøre præcist.

Smør ved samme lejlighed donkraftens bevægelige led og gevind. Brug låseolie/grafit til låsene. Har bilen centrallås, er det ekstra vigtigt at komme rundt i alle låse, som ikke bruges dagligt. Det er en god idé at bruge nøglen i alle låse jævnligt, så de ikke gror sammen af snavs og rust.

Skift til sommerdæk

Inden du afmonterer vinterhjulene, skal du kontrollere, at mønsterdybden på sommerdækkene er mindst tre mm, som er FDMs anbefaling. Lovens minimumskrav er 1,6 mm, men er for lidt på våde veje. Gå også dækkene efter for eventuelle skader og fjern sten og andet der har sat sig fast.

Vinterdækkene skal opbevares mørkt, køligt, i rengjort stand og med korrekt dæktryk. Det er ofte en god ide, at vente med at skifte fra vinterdæk til et godt stykke ind i april måned. Skal du have din bil med til udlandet, skal du være opmærksom på, at der i Europa er forskellige regler for vinter- og sommerdæk.

Sådan skifter du selv dæk


Book hjulskifte hos FDM

Brug donkraften rigtigt

Tag altid nøglen ud af tændingslåsen inden bilen hæves på donkraft. Lad bilen stå i 1. gear og aktiver parkeringsbremsen. Kravl ikke ind under en bil på donkraft. Donkraften må kun bruges på de løftepunkter, der er anvist i bilens instruktionsbog. Donkraften skal stå på en plan, fast flade. Eventuelt på et kraftigt bræt, hvis underlaget fx er solvarm asfalt.

Husk at løsne hjulbolte, inden bilen hæves. Bilens egen donkraft er ofte en meget spinkel konstruktion, og i nogle instruktionsbøger skriver bilproducenten ligefrem, at donkraften kun må benyttes i nødstilfælde ved punktering. Hvis du regelmæssigt skifter hjul på din bil, kan du med fordel anskaffe dig en lille værkstedsdonkraft, som kan købes i diverse biltilbehørsforretninger. Bruger du en værkstedsdonkraft, må du kun løfte på bilens forstærkede løftepunkter. Spørg din forhandler eller se eventuelt i bilens instruktionsbog. 

Undgå at tabe hjulene

Før du monterer hjul på bilen, skal du sikre dig at alle anlægsflader på fælge og hjulnav er fri for snavs og rust. Er de ikke det, skal det fjernes med fx en stålbørste, eventuelt en roterende stålbørste.Du kan med fordel smøre gevindene på hjulbolte og møtrikker ganske let. Undlad at smøre bolthullerne i fælgene og konusserne - det vil sige de skrå flader - på bolte eller møtrikker.

Nu er du klar til at montere sommerhjulene. Hæng dem løseligt på. Alle bolte eller møtrikker skal monteres inden du begynder at spænde hjulet fast. Husk, at det er møtrikkernes spidse ende der skal vende mod fælgen. Nu skruer du møtrikker eller bolte gradvist ind i rækkefølgen 1-3-2-4 eller 1-3-5-2-4. Ingen må spændes helt fast, før hjulet er helt inde på plads og ligger an mod navet. Nu spænder du til, til du mærker en pæn modstand.

Derefter indstiller du momentnøglen til det foreskrevne moment (Nm) - spørg evt. din mekaniker - og spænder, indtil den klikker. Tag to omgange, så du er sikker på at alle bolte eller møtrikker er spændt. 

Tjek for lakskader

Inden du begynder at behandle bilens lak, skal du tjekke bilen for flyverust, som er små rustne ujævnheder på bilens lak. Flyverust er forholdsvist simpelt at fjerne. Andre småskrammer skal også udbedres i nødvendigt omfang. Når det er gjort, skal du vurdere, hvor meget du behøver at gøre for at få lakken pæn.

Topresultat får du ved at starte med en lakrens og slutte af med en lakkonservering eller -forsegling. Husk at smøre alle plastlister ind i et plejemiddel inden du begynder på lakken. Det gør, at lakprodukterne ikke sætter sig fast i en nubret plastoverflade.

Se hvordan du reparerer lakskader

 

Læs også: om flyverust på bilen

Indvendig rengøring

Klargøring af det indvendige i bilen begynder med en grundig støvsugning. Tøm bilen for alle unødvendige effekter, inden du tager fat med støvsugeren. Brug de nødvendige mundstykker for at komme godt ind i kroge og vanskelige steder som mellem forsæderne.

Så kommer turen til ruderne. Brug et glasrengøringsmiddel og bliv ved indtil alle striber er væk. Indvendig polering af ruden med nogle dråber koncentreret opvaskemiddel, hjælper til at holde ruden fri for dug. Til plast bruger du en fugtig klud, og hvis det er nødvendigt et vinylplejmiddel. Vælg et middel der efterlader overfladen silkemat og ikke er fedtet.

Anvend aldrig plejemidler på rat og pedaler. Brug så vidt muligt almindelige og egnede husholdningsprodukter til rengøringen. En pensel er god til afstøvning af ventilationsdyser- og gitre, ligesom en fnugbørste gør rengøring af sæder lettere.

Køb bilplejeudstyr i FDMshop.dk

Smør det aftageligt anhængertræk

Har din bil aftageligt anhængertræk, skal krogen være til at af- og påmontere. Den kan kræves kontrolleret i forbindelse med syn eller af politiet. Sørg derfor for at kontrollere den jævnligt og få den smurt, hvis det er nødvendigt. 

Husk solbriller i bilen

Hav altid et par køre solbriller liggende i bilen - både sommer og vinter. Især den lave sol i det sene efterår, om vinteren og i det tidlige forår kan skabe farlige situationer i trafikken.

Din bils tilstand

Oplever du mislyde fra hjulophæng eller andet, kan det være en god ide at få foretaget en FDM vedligeholdelsestest, så du kan få et overblik over din bils tilstand.

Læs mere: om FDM vedligeholdelsestest