Motorolie og olieskift

Når der skal ny motorolie på bilen, er der mange muligheder og kvaliteter at vælge imellem. Bl.a. syntetisk motorolie som har visse fordele.

Det er en god idé at kontrollere bilens oliestand
Viden

Ældre motorer kørte oprindeligt på mineralsk olie, men i dag kører de fleste motorer på semisyntetisk eller fuldsyntetisk olie. Hvilken olie din motor skal have, kan du se i bilens instruktionsbog, eller du kan spørge en fagmand til råds.

En syntetisk motorolie udmærker sig ved at forandre sin viskositet - dvs. tykkelse - mindre ved temperaturændringer. Fordelen er, at når det er rigtig koldt, har du nemmere ved at starte motoren, og motoren snurrer lettere.

En fuldsyntetisk olie har også den egenskab, at den under varierende motorbelastning er mere stabil i sine smørende egenskaber. En egenskab olien bevarer i hele perioden mellem olieskift.

Kontakt FDM rådgivning

Hvilken olie passer til hvilken motortype?

Til visse bilmotorer, som f.eks. turboladet motorer, anbefales generelt en syntetisk olie. Til en gammel motor, som har et vist olieforbrug, kan det være tvivlsomt, om det rent økonomisk kan betale sig at anvende en syntetisk motorolie. Men for en motor, som har et lavt olieforbrug, vil den meromkostning, der er ved at anvende syntetisk motorolie, være minimal i forhold til de samlede omkostninger for bilen.

Hvis motoren ikke indeholder en tilstrækkeligt mængde olie, kan følgeskaderne resultere i totalt motorhavari.

Hvis bilen kører med Longlife-serviceintervaller (altså lang tid mellem service), skal der bruges en olie, der opfylder Longlife-specifikationer.

På dieselmotorer med partikelfilter skal der bruges en motorolie, der opfylder særlige Low SAPS-specifikationer. Det vil sige olie med lavt indhold af sulfat, aske, fosfor og svovl. Denne olie skal benyttes for at opnå optimal funktion og lang levetid på dieselpartikelfilteret.

Læs mere om additiver

Hvor ofte skal oliestanden kontrolleres?

Du bør kontrollere oliestanden i motoren i henhold til instruktionsbogens forskrifter, typisk for hver 1.000 km. Hvis motoren ikke indeholder en tilstrækkeligt mængde olie, kan følgeskaderne resultere i totalt motorhavari.

På ture med hård belastning af motoren, kan olieforbruget stige. Det kan fx være på ferieture, hvor du bør kontrollere olieforbruget undervejs.

Vær opmærksom på, at selv motorer i nye biler kan have et mindre olieforbrug. 

Se video: Sådan tjekker du motorolie på bilen:

Gode råd til olieskift

Mangler din bil olie, og er der behov for at efterfylde olie, anbefales det, at du vælger en olie, som har samme kvalitet, som den olie, der er beskrevet i instruktionsbogen til din bil.

Man kan godt blande forskellige leverandørers motorolie, men blander man to motorolier med forskellige specifikationer, vil der være stor sandsynlighed for, at oliens oprindelige egenskaber forringes.

Sørg altid for at have en ekstra dunk med olie i bagagerummet, som opfylder de specifikationer, der er angivet for din bil. Hvis motoren mangler olie, er det bedre at påfylde en forkert olietype end at køre motoren tør for olie. Vi anbefaler dog, at du efterfølgende skifter til den korrekte olie for at minimere slitage i motoren. 

Læs også: Serviceeftersyn af bilen