Sådan fjerner du fugleklatter og harpiks fra bilen

Fjern fugleklatter fra bilen med det samme, inden de forårsager ætsningsskader på lakken – men husk at gøre det med vand og sæbe

Fugleklatter på bilen.
Viden

Fugleklatter indeholder så meget syre, at klatterne kan forårsage ætsningsskader på bilens lak, hvis ikke de fjernes hurtigt. Jo længere tid fugleklatter får lov at sidde, desto større risiko er der for, at det kommer en ætsningsskade på bilen. I værste fald kan man risikere, at bilen efterfølgende skal males. En lak, der er vedligeholdt med lakforsegler eller autovoks, vil være mere modstandsdygtig over for syren.

Hvordan begrænser du risiko for fugleklatter og harpiks på bilen?

Hvis du parkerer bilen i det fri i længere tid, er det en god ide at forsøge at undgå at sætte bilen under eksempelvis lygtepæle eller træer, især nåletræer, hvis du vil minimere risikoen for en masse fugleklatter og harpiks.

Illustration

Hvordan fjernes fugleklatter bedst?

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du fjerner fugleklatterne, hvis du vil undgå skader. Hvis du bare fjerner fugleklatter uden at bruge sæbevand og i stedet bruger f.eks. noget papir, så risikerer du at lave ridser i lakken. En indtørret fugleklat kan virke som grus, og så svarer det til at slibe bilen med sandpapir med grimme ridser i lakken til følge.

Brug derfor en blød klud vredet op i sæbevand og lad eventuelt kluden ligge på fugleklatten, indtil fugleklatten bliver opløst, inden du fortsætter med forsigtigt at fjerne den.

Hvordan fjernes harpiks på bilen?

Er du så uheldig at få harpiks på billakken, er det med at få det fjernet hurtigst muligt. Jo længere harpiks får lov at sidde, jo værre er det at fjerne.

Prøv med et affedningsmiddel, der som regel fjerner det snavs, som bilvasken ikke formår. Der findes også produkter specifikt til harpiks. Produktet må ikke indeholde opløsningsmiddel, da der er risiko for, at det skader lakken.

Når harpiksen er fjernet, kan det være, at der konstateres en skade i lakken i form af perforeringer i lakoverfladen. Det er harpiksen, der forårsager dette. Om det kan bortpoleres eller kræver en omlakering, vil en autolakerer kunne give dig et bud på.

Brug for produkter til bilpleje?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af gode produkter og udstyr til bilen. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk