Sådan fjerner du fugleklatter og harpiks fra bilen

Fjern fugleklatter fra bilen med det samme, inden de forårsager ætsningsskader på lakken – men husk at gøre det med vand og sæbe

Fugleklatter på bilen.
Viden

Fugleklatter indeholder så meget syre, at klatterne kan forårsage ætsningsskader på bilens lak, hvis ikke de fjernes hurtigt. En lak der er vedligeholdt med lakforsegler eller autovoks, vil være mest modstandsdygtig overfor syren.

"Jo længere tid fugleklatter får lov at sidde, desto større risiko er der for, at det kommer en ætsningsskade på bilen. I værste fald kan man risikere, at bilen efterfølgende skal males," forklarer Jørgen Jørgensen, der er seniortekniker i FDMs tekniske afdeling.

Læs mere: Sådan fjernes harpiks

Brug altid en våd klud

Men det er ikke ligegyldigt, hvordan du fjerner fugleklatterne, hvis du vil undgå skader.

"Brug en blød klud vredet op i sæbevand og lad eventuelt kluden ligge på fugleklatten, indtil denne bliver opløst. Hvis man bare fjerner fugleklatter uden at bruge sæbevand og i stedet bruger fx noget papir, så risikerer man at lave ridser i lakken. En indtørret fugleklat kan virke som grus, og så svarer det til at slibe bilen med sandpapir," siger Jørgen Jørgensen.

Hvis du parkerer bilen i det fri i længere tid, kan det være en god ide at undgå at sætte den under fx træer, hvis du vil minimere risikoen for en masse fugleklatter.

Læs også: Skadedyr i bilen

Find udstyr til at vaske og pleje bilen: 

Besøg FDMshop.dk

Harpiks på bilen

Er du så uheldig at få harpiks på billakken, er det med at få det fjernet hurtigst muligt. Jo længere harpiks får lov at sidde, des værre er det at fjerne.

Prøv med et affedningsmiddel, der som regel fjerner det snavs, som bilvasken ikke formår. Der findes også produkter specifikt til harpiks.

Produktet må ikke indeholde opløsningsmiddel, da der er risiko for, at det skader lakken.

Lakskade

Når harpiksen er fjernet, kan det være, at der konstateres en skade i lakken i form af perforeringer i lakoverfladen. Det er harpiksen, der forårsager dette. Om det kan bortpoleres eller kræver en omlakering, kan en autolakerer give et bud på.

Det er selvfølgelig bedst helt at undgå harpiks. Undgå derfor at parkere under især nåletræer.