Sådan gør du din bil ren indvendig

Trænger din bil til en kærlig hånd indvendig? Her får du både en guide til den hurtige rengøring og til den mere grundige sæsonrengøring af bilen.

Hurtig rengøring af din bil. Støvsugning, oprydning, tørring og pudsning. Læs mere her.
Viden

Uanset hvor meget du passer på din bil, så samler der sig hurtigt skidt i den. Det behøver ikke at tage en halv weekend at gøre bilen ren indvendig i det daglige. Et par gange om året bør du dog prioritere at komme i bund med rengøringen af bilen.

Her får du tip til både den hurtige og den grundige rengøring af bilen.

SkillestregTip til den hurtige rengøring

Har du ikke alverdens tid til at give bilen den store rengøringstur, eller er bilen (endnu) ikke meget beskidt og rodet, så kan du på under en time få den mest grundlæggende rengøring på plads.

Her er de fire ting, du bør prioritere i den hurtige rengøring:

Skillestreg

Illustration1 | Ryd op i bilen

Fjern evt. unødvendigt rod i bilen. Papir, pap, tæpper og andet i den dur, som du har liggende i bilen, samler nemlig fugt. Den ophobede fugt vil blive afgivet i bilen afhængig af f.eks. temperatur, og du risikerer dermed, at ruderne dugger indvendig, når du starter bilen op. Om vinteren risikerer du endda at skulle bøvle med is på indersiden af bilruderne, hvis du har ophobning af fugt i bilen.

Skillestreg

Illustration2 | Støvsug

Jo længere skidtet ligger i måtter og på sæder, jo sværere er det at komme i bund med. Så prioriter hurtigt at støvsuge bilens måtter, sæder og bagagerum. Skillestreg

Illustration3 | Tør overfladerne af

Du behøver ikke at gøre en hel spand med sæbevand klar, når du skal klare den hurtige rengøring. Du kan blot nøjes med en tør klud eller en hårdt opvredet klud til at tørre overfladerne over med. Fjern støv og de værste pletter. Skillestreg

Illustration4 | Puds ruder og spejle

Dit udsyn i bilen er vigtigt. Derfor bør du fjerne den snavs og trafikfilm , der sidder indvendigt på bilens ruder. Brug et glasrengøringsmiddel til dette. Når du nu alligevel er i gang, så puds også bak- og sidespejle.

Skillestreg

Tip til den grundige rengøring

Især før og efter vinteren kan det godt betale sig at gå lidt grundigere til værks. Før vintersæsonen skal du klargøre bilen til frostvejr, og efter vinterens sne og sjap trænger bilen ofte til en grundig forårsrengøring

Når du går grundigere til værks med sæsonrengøringen, så prioriter disse fem ting:

Skillestreg

Illustration1 | Ryd op

Ryd grundigt op i bilen og smid unødvendigt papir og skrald ud. Især papir og klude suger og afgiver fugt, som kan få ruderne til at dugge. Alt efter årstid skal du også skifte udstyret, du har liggende i bilen. En sneskovl fylder unødigt om sommeren, mens den kan være vigtig i løbet af vinteren, hvis du kører på veje, der er i risiko for at fyge til.

Skillestreg

Illustration2 | Støvsug

Støvsug bilen grundigt. Sørg for at støvsuge både måtter og under måtterne. Når måtterne alligevel er ude af bilen, kan du med fordel banke dem fri for støv og skidt. Sæderne samler på skidt, så husk at komme godt ind i revner og samlinger. Har bilen lædersæder, så pas på du ikke ridser dem med støvsugermundingen. Monter i stedet en blød børste på støvsugerhovedet.

Støvsug også bagagerummet grundigt. Løft bunden og tjek for skidt herunder. Det er også en god anledning til at tjekke, at der ikke har samlet sig fugt.

Skillestreg

Illustration3 | Vask flader og dørfalse

Gør en spand vand klar med sæbe. Du kan enten købe en sæbe, der er særligt egnet til at vaske af i kabinen eller blot bruge et par dråber ganske almindelig rengøringsmiddel. Husk at vride kluden godt, så du ikke får vand over det hele (og dermed øget fugt) i bilen. Vask alle flader og områderne omkring dørene, det der hedder dørfalse.

Er der kommet pletter på stofsæderne, kan du eventuelt bruge pletrens til at fjerne dem. Har du lædersæder, kan du rense dem med læderrens og efterfølgende smøre dem med lidt læderplejende middel.

Hvis du vil gøre det ekstra godt, kan du som det sidste smøre bildørenes lister med silikone.

Skillestreg

Illustration4 | Plej overflader og gummilister

Til den grundige rengøring hører også pleje af overflader og bilens gummilister. Overfladerne plejes med et middel til cockpitpleje, som sprøjtes på fladerne og efterfølgende tørres over.

Især før vintersæsonen er det en god ide at pleje listerne. Gummilisterne kan du enten smøre eller sprøjte med silikonespray. Det modvirker, at dørene fryser fast på gummilisten, og samtidig hjælper det til, at listerne ikke mørner.

Skillestreg

Illustration5 | Puds ruder og spejle

Vinduerne bør pudses jævnligt, så du altid har bedst muligt udsyn. Du skal bruge et glasrengøringsmiddel til ruder, bak- og sidespejle.

Indvendig kan du også overveje at polere forruden med nogle dråber koncentreret opvaskemiddel. Det hjælper til at holde ruden fri for dug.

Skillestreg

Et lille ekstra tip er at altid lade bilens døre og bagsmæk stå åben, mens du rengør den. Så får du luftet bilen grundigt igennem.

Har du brug for plejemidler til bilen?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af gode produkter og udstyr til bil- og kabinepleje. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk