Her er de bedste tips til sikker kørsel i vintervejr

Når vinteren byder på sne og glatte veje, stiller det særlige krav til bilisterne. Det gælder både i forhold til klargøring af bilen og din kørsel. Få gode råd til at køre i vintervejr.

Motorvej med biler og sne.
Viden

Vinter betyder ofte glatte veje. Selv om der ikke er synlig is eller sne, kan vejene godt være glatte alligevel. En god tommelfingerregel er, at hvis der er is på ruderne, er der også på vejen. FDM anbefaler, at bilen kører på vinterdæk.

Skal du køre i vintervejr, er her en række gode råd til, hvordan du gør dig selv og bilen klar, før du kører afsted.

Skillestreg Gode råd før du kører ud i vintervejr

SkillestregIllustration>> Stå op i god tid 

Så du har tid til eventuelt at grave din bil fri, hvis der er faldet sne, og tid til at gøre din bil klar til at køre. Husk også at beregne ekstra køretid, så du kan køre (med lavere hastighed en vanligt) efter forholdene.

SkillestregIllustration>> Gør din bil fri for is og sne

Ruder, spejle og lygter skal være helt fri for både is og sne, før du kører afsted. Det kan koste en betinget frakendelse af kørekortet, hvis din bil ikke er ordentlig renset og afiset. Sørg også for at fjerne eventuel sne på tag og kølerhjelm, da det kan falde ned under kørslen til både gene og fare for andre trafikanter. 

Læs mere: Sådan fjerner du is og dug fra bilen

SkillestregIllustration>> Fyld sprinklervæske på bilen 

Sørg for at der er sprinklervæske på bilen og medbring gerne ekstra. Forbruget af sprinklervæske om vinteren kan være enormt, og en tom beholder er lig med meget ringe udsyn. Sørg for, at den sprinklervæske, du hælder på er frostsikret til mindst -21 grader.

SkillestregIllustration>> Tjek vejrudsigten

Og se, om der er vejr på vej, som det er godt at være forberedt på, før du kører.

SkillestregIllustration>> Medbring "vinterværktøj"

Det vil sige en god isskraber, skovl og handsker, slæbetov og startkabler.

SkillestregIllustration>> Hav strøm på mobilen

Sørg for at din mobiltelefon er opladet, så du kan tilkalde hjælp, hvis du er så uheldig at ende i grøften. Det kan også være, du skal give besked til hjemmet, arbejde eller børnehaven om, at du er forsinket.

SkillestregIllustration>> Hav nummeret til vejhjælp ved hånden

Sørg for at nummeret til vejhjælp er lagt ind i din telefon. Tjek også om din vejhjælp har en app, som du kan downloade, så du let kan få kontakt, hvis du får brug for det.

SkillestregIllustration>> Vær sikker på at kunne holde varmen

Hav varmt tøj og fornuftigt fodtøj i bilen. Medbring også gerne et tæppe, så du kan holde varmen, hvis du er kørt fast og nødsaget til at vente i bilen.

SkillestregIllustration>> Lær knapperne at kende

Det er godt at lære bilens knapper at kende. Alle nyere biler er udstyret med ESC, som er et anti-udskridningssystem.

Grundlæggende skal man ikke slå den funktion fra ved vinterkørsel, da systemet hjælper dig på glatte veje. Men i mange biler er ESC-systemet bygget sammen et særligt anti-spin (TCS), der bremser de trækkende hjul, hvis de begynder at spinne. Det kan i visse tilfælde hjælpe bilen med at sætte i gang på glat underlag, men kan også i nogle tilfælde være gavnligt at slå fra, hvis man kortvarigt skal forcere f.eks. en snedrive eller køre gennem høj sne i en indkørsel. 

Læs i bilens instruktionsbog, hvordan man slår systemet til og fra i netop din bil.

SkillestregSådan kører du sikkert i vinterføre

SkillestregIllustration>> Sænk farten

Sæt farten ned, hvis du er i tvivl om underlagets beskaffenhed. Prøv at foretage en bremseprøve på en strækning, hvor du er alene. Naturlovene har afgørende betydning for, om du kan nå at stoppe i en kritisk situation. En sænkning af hastigheden fra f.eks. 80 til 60 km/t giver næsten en halvering af bremselængden – og tilsvarende hvis du reducerer hastigheden fra 60 til 40 km/t. Det kan være afgørende for, om en kritisk situation ender fatalt. 

SkillestregIllustration>> Hold afstand

Hold afstand til forankørende, specielt på dage med snedækkede veje. Der er nemlig stor forskel på, hvor godt bilerne bremser på snedækkede veje. Normalt anbefales to sekunder, og med vinterføre anbefaler FDM, at du har to-tre sekunders afstand mellem bilerne. Kommer bilen bagved for tæt på, så lad den overhale.

SkillestregIllustration>> Vær ekstra forudseende

Se langt frem i trafikken, så du bedre har tid til at reagere. Også hvis underlaget pludselig skulle blive glattere end det umiddelbart ser ud. Sort is og isslag er skjulte farer i vinterhalvåret. Det er et isslag på asfalten eller frosset smeltevand, der ikke umiddelbart er synligt. Det kan dreje sig om små felter eller hele vejbaner, hvor friktionen er stort set lig nul. Selvom temperaturen i luften er over nul grader, kan vejbanen sagtens være frossen, og både sort is og isslag kan forekomme. 

SkillestregIllustration>> Snedriver på kørebanen

Snedriver kan være svære at se og kan komme pludseligt. Har der samlet sig snedriver på vejene, skyldes det ofte kraftig sidevind, og så skal man tage sig i agt. Sænk hastigheden og kør så vidt muligt lige igennem snedriverne, hvis det er muligt. Hvis sidevinden presser dig til siden, risikerer du, at bilen skrider til siden. I den situation skal du passe på med at få drejet rattet for meget, for pludselig er du gennem snedriven og får måske godt vejgreb igen – og så drejer bilen i den retning, hjulene peger.

SkillestregIllustration>> Hold bilen trillende

Stands ikke unødigt op, hvis der er meget sne, for hvis du først holder stille, risikerer du at sidde fast, f.eks. i sving eller op ad bakke. Kik derfor langt frem. Holder der en bil, der er gået i stå i svinget eller på bakken, kan det være en fordel at vente et sted med mindre sne/mere vejgreb, til der er fri bane igen, så du er sikker på at kunne komme igennem.

SkillestregIllustration>> Hvis bilen skrider

Bilen kan skride enten over forhjulene, over baghjulene eller over alle fire hjul – også selvom du kører med vinterdæk. Langt de fleste biler har efterhånden ESC (Elektronisk Stabilitets Control), som hjælper dig, hvis bilen skrider ud. Men selv med dette gælder de grundlæggende køretekniske principper stadig:

Hvis du styrer for meget og får en forhjulsudskridning, skal du styre lidt mindre. Hvis bilen skrider over baghjulene, skal du styre i den retning, du gerne vil.

SkillestregIllustration>> Bliv bedre til at køre i glat føre

Hvis du er usikker på at køre i vinterføret, så kan du ved at tage et kørekursus gøre dig selv bedre til og tryggere ved at køre bil i vintervejret. Når du øver vinterkørsel under trygge forhold, bliver du mere sikker på de glatte veje og lærer din bils teknik at kende.

FDMs køretekniske anlæg har åbent hele året.

Læs mere: Kørekurser på Jyllandsringen og Sjællandsringen

Illustration

Har du brug for vejhjælp?

Om vinteren er det rart at have adgang til god og hurtig hjælp, f.eks. hvis bilen strejker i frostvejr. Bestil FDM vejhjælp