Sikker kørsel i vintervejr

Når kulden står for døren, og vinteren byder på sne og glatte veje, sætter det andre krav til bilisterne. Både i forhold til klargøring af bilen og din kørsel. Få gode råd her til at komme sikkert frem i vintervejret.

Kør hjemmefra og hold øje med vejrudsigten, når vintervejr er på vej
Viden

Vinter betyder ofte glatte veje. Selv om der ikke er synlig is eller sne, kan vejene godt være glatte alligevel. En god tommelfingerregel er, at hvis der er is på ruderne, er der også på vejen.

Lover vejrudsigten frost- eller snevejr, så beregn ekstra tid om morgenen til at gøre din bilen klar. Ruder, spejle og lygter skal renses for evt. sne og af-ises helt før du kører afsted. Det kan koste en betinget frakendelse af kørekortet, hvis din bil ikke er ordentlig renset og af-iset.

Læs også: Hvordan fjernes is og dug bedst? 

Lover vejrudsigten frost- eller snevejr, så beregn ekstra tid om morgenen til at gøre bilen klar til turen

Sørg også for at fjerne eventuel sne på tag og kølerhjelm, da det kan falde ned under kørslen til både gene og fare for andre trafikanter. Husk også at beregne ekstra køretid og kør efter forholdene. Bremselængden er øget på de glatte veje.

Skal du køre i vintervejr, er her en række gode råd til, hvordan du gør dig selv og bilen klar, før du kører afsted.

Gode råd før du kører ud i vintervejr:

 • Stå op i god tid, så du har tid til eventuelt at grave din bil fri, hvis der er faldet sne
 • Af-is din bil ordentligt - ruder, spejle og lygter skal være helt fri for både is og sne
 • Tjek vejrudsigten før du kører
 • Kør kun ud i vintervejr, hvis du har vinter- eller helårsdæk på bilen. Sommerdæk står ualmindeligt dårligt fast i snevejr, og der er stor risiko for, at du kører fast eller ender i grøften
 • Medbring isskraber, skovl og handsker, slæbetov og startkabler
 • Sørg for at din mobiltelefon er opladet, så du kan tilkalde hjælp, hvis du er så uheldig at ende i grøften. Det kan også være, du skal give besked til hjemmet, arbejde eller børnehaven om, at du er forsinket
 • Sørg for at nummeret til vejhjælp er lagt ind i din telefon. Tjek også om dit din vejhjælp har en app, som du kan downloade
 • Hav varmt tøj og fornuftigt fodtøj i bilen
 • Medbring et tæppe - i nogle tilfælde er det bedst at vente i bilen, hvis du kører fast
 • Kør i god tid, pas på farten og hold afstand

Få FDM vejhjælp

Er bilen klar til en omgang vintervejr?

Gode råd om vinterkørsel:

 • Kør i god tid. Hold øje med vejrudsigten og sæt ekstra god tid af til kørsel i vintervejret 
 • Pas på farten. Sænk farten og især hvis der er tvivl om underlagets beskaffenhed
 • Hold afstand. På snedækkede og glatte veje er det ekstra vigtigt at holde god afstand 
 • Is og glatte strækninger. Vær opmærksom på is og isslag på asfalten samt særligt glatte vejstrækninger ved skov, lavtliggende områder og broer

Når meteologerne lover nattefrost, skal både dæk og vinduesviskere være i orden. Skal du køre i vintervejr, skal der være vinter- eller helårsdæk på bilen.

Vinduesviskerne skal efterses, da snavs fra vejen, salt og sne sætter ekstra store krav til vinduesviskerne. Hvis viskerbladene er synligt slidte eller begynder at hoppe hen over ruden, skal de skiftes.

Video: skift selv viskerblade på bilen

Det er også en god ide jævnligt at undersøge standen af både sprinkler- og kølervæske. Begge dele skal være frostsikret.

Oplad batteri over natten

Når kulden sætter ind, sætter batteriet somme tider ud. Kapaciteten i batteriet falder i takt med det kolde vejr, og ved hård nattefrost kan kapaciteten halveres.

Det kan derfor være en god ide at oplade batteriet fuldt med en god vedligeholdelseslader flere gange i løbet af en vinter. Især hvis der køres korte ture.

Se også: Køb udstyr til starthjælp i FDMshop.dk

Sådan starter du bilen med startkabler

FDM anbefaler, at bilen kører på vinterdæk og du evt. deltager i et kursus i køreteknik