Skadedyr i bilen: Sådan løser du problemet

Især i foråret og efteråret oplever flere bilejere, at en "ubuden gæst" har taget ophold i bilens motorrum. Det opdages ofte ved, at bilen lugter, eller en ledning er gnavet over.

Mekaniker og kunde kigger på bilens motorrum efter skader.
Viden

Hvorfor gemmer skadedyr sig egentlig i bilers motorrum? Svaret er, at dyrene kravler ind i bilens motorrum for at finde læ for kulde og regn eller måske endda for at bygge rede.

I de fleste tilfælde er dyrene i motorrummet mest et irritationsmoment, der kun forårsager små skader, som er nemme og overskuelige at udbedre. Med de kan også forvolde større skader. 

Illustration af underoverskriftHvordan fjernes lugt efter skadedyr?

Ofte opdager bilejere, at der har været ubudne gæster i bilen, da den lugter. De fleste af dyrene afsætter deres visitkort i form af urin bl.a. for, at de kan finde tilbage.

For at slippe af med både lugt og dyr er det en god ide at vaske området, der lugter, grundigt af for at fjerne dyrenes duft, brug evt. lugtfjerner. Derefter kan du forsøge at overdøve dyrenes dufte med kunstige dufte på spray.

Du kan også risikere, at dyret ligger et sted i motorrummet og er dødt. Så snart det døde dyr er fjernet, vil en del af lugten også forsvinde. Men igen kræver det en god rengøring at slippe af med resten af lugten.

Læs mere: Gør bilen ren indvendigt

Illustration af underoverskriftHvordan forebygger du besøg af skadedyr?

Hvis du vil minimere risikoen for besøg af skadedyr, så sørg for at fjerne poser, papkasser, mad og affald som kan tiltrække dyrene.

Hvis du har oplevet eller oplever gentagne problemer med skadedyr, kan du forsøge at stresse dyrene med lyd og lys. Du kan sætte en lampe op med sensor, som tænder, når dyrene nærmer sig, eller du kan forsøge med et elektrisk anlæg med ultralyd, som skræmmer dyrene væk.

Bruger du kemiske dufte, skal du være særligt opmærksom på, at de skal være godkendte, samt sikre at de ikke skader hustandens egne dyr eller børn.

Illustration af underoverskriftHvilke skadedyr forvolder typisk skade på biler?

De skadedyr, FDM oftest hører om i biler, er rotter, mus og mår. Læs mere om de tre slags skadedyr her, og de skader, de typisk forvolder, samt hvordan du skal forholde dig, hvis du er uheldig at have haft besøg i f.eks. motorrummet af en uvelkommen gæst:Skillestreg

IllustrationRotter

Rotter kradser og bider i alt, og de kan forårsage stor skade. Hvis du ser rotter, eller har mistanke om rotter, har du pligt til at melde det til din kommune. Kommunen vil iværksætte professionel rottebekæmpelse.

Hvis du har oplevet skader på bilen, eksempelvis på ledninger, køleslanger og isolering, så skal du kontakte dit værksted for udbedring.

Skillestreg

IllustrationMus

Mus søger oftest efter læ i sensommeren og efteråret. Mus er ikke kræsne og gnaver i alt, eksempelvis træ, plastik, tekstil, gummi.

Brug ikke gift mod mus, da du kan risikere, at musen lægger sig til at dø et sted, hvor du ikke kan komme til, og det resulterer i en frygtelig stank.

Normalt er det meget begrænset skade, en mus kan nå at lave, men hvis du er i tvivl om skadens omfang, er det en god ide at lade bilen kontrollere på dit værksted. Skillestreg

IllustrationMår

En mår kan være en stor gene, da den ofte efterlader knoglerester, fjer (fra sine måltider) og efterladenskaber i motorrummet. Derudover kan den lave store skader på bilen, da den bider i og ødelægger ledninger, kølerslanger, isolering og lignende.

Det er ikke korrekt, at en mår bliver tiltrukket til bilen, fordi ledninger og køleslanger indeholder fiskeolie for at gøre materialet blødt. I dag bliver der brugt syntetisk gummi kaldet EPDM til at blødgøre materialet.

Den bedste løsning på skadedyrsproblemet vil være at kontakte et professionelt skadedyrbekæmpelsesfirma, som kan indfange måren.

Vær opmærksom på, at der kan være sket ganske omfattende skader i bilens motorrum. I så fald bør du kontakte dit værksted for udbedring.

Skillestreg

Hvis skadedyrene har forvoldt større skader eller dyre følgeskader, er det en god ide at kontakte dit forsikringsselskab. Afhængig af skadens omfang og betingelserne i din forsikring er der i nogle tilfælde mulighed for at få udbedret skaden af bilens forsikring.

Har du brug for forsikring?

Som medlem af FDM har du mulighed for at tegne gode forsikringer, så du er dækket til livet som bilist. Er du ikke allerede medlem, kan du blive det i forbindelse med, at du tegner forsikring.

Læs om FDM Forsikring