Skadedyr i bilen

Især i foråret og efteråret oplever flere bilejere, at en mår eller mus har taget ophold i bilens motorrum. Det opdages ofte ved, at bilen lugter eller en ledning er gnavet over.

Skadedyr kan lave stor skade på din bils motor
Viden

I de fleste tilfælde er dyrene i motorrummet mest et irritationsmoment, hvor der kun sker små skader, som er nemme og overskuelige at udbedre. Med de kan også forvolde større skader.

Grunden til at dyrene kravler ind i bilens motorrum er for at finde læ for kulde og regn eller måske endda bygge en hyggelig rede.

Fjern lugt

Ofte opdager bilejere, at der har været ubudne gæster i bilen ved, at den lugter. De fleste af dyrene afsætter deres visitkort i form af urin bl.a. for at de kan finde tilbage.

For at slippe af med både lugt og dyr, er det en god ide at vaske området, der lugter grundigt af for at fjerne dyrenes duft. Derefter kan du forsøge at overdøve dyrenes dufte med kunstige dufte på spray.

Du kan også risikere, at dyret ligger et sted i motorrummet og er dødt. Så snart det døde dyr er fjernet, vil en del af lugten også forsvinde. Men igen kræver det en god rengøring, at slippe af med resten af lugten.

Læs mere: Gør bilen ren indvendigt

Hvis du vil minimere risikoen for besøg af skadedyr, så sørg for at fjerne poser, papkasser, mad og affald som kan tiltrække dyrene.

Undgå besøg

Hvis du vil minimere risikoen for besøg af skadedyr, så sørg for at fjerne poser, papkasser, mad og affald som kan tiltrække dyrene.

Hvis du har oplevet problemer med skadedyr, kan du forsøge at stresse dyrene med lyd og lys. Du kan sætte en lampe op med sensor, som tænder når dyrene nærmer sig, eller du kan forsøge med et elektrisk anlæg med ultralyd, som skræmmer dyrene væk.

Bruger du kemiske dufte, skal du være opmærksom på, at de skal være godkendte, samt sikre at de ikke skader hustandens egne dyr eller børn.

Læs også: Sådan fjerner du fugleklatter

Skadedyr i biler

De skadedyr FDM oftest hører om i biler er rotter, mus og mår. Læs mere om disse skadedyr her.

Rotter

Rotter kradser og bider i alt og kan lave stor skade. Hvis du ser eller har mistanke om rotter, har du pligt til at melde det til din kommune. Kommunen vil iværksætte professionel rottebekæmpelse. Hvis du har oplevet skader på bilen, eksempelvis på ledninger, køleslanger og isolering, så skal du kontakte dit værksted for udbedring.

Mus

Mus søger oftest efter læ i sensommeren og efteråret. Mus er ikke kræsne og gnaver i alt, eksempelvis træ, plastik, tekstil, gummi. Brug ikke gift mod mus, da du kan risikere, at musen lægger sig til at dø et sted, hvor du ikke kan komme til, og det resulterer i en frygtelig stank.

Normalt er det meget begrænset skade, en mus kan nå at lave, men hvis du er i tvivl om skadens omfang, er det en god ide at lade bilen kontrollere på dit værksted.

Mår

En mår kan være en stor gene, da den ofte efterlader knoglerester, fjer og efterladenskaber i motorrummet. Derudover kan den lave store skader på bilen, da den bider i og ødelægger ledninger, kølerslanger, isolering og lignende.

Det er ikke korrekt, at en mår bliver tiltrukket til bilen, fordi ledninger og køleslanger indeholder fiskeolie for at gøre materialet blødt. I dag bliver der brugt syntetisk gummi kaldet EPDM til at blødgøre materialet. Den bedste løsning vil være at kontakte et professionelt skadedyrbekæmpelsesfirma, som kan indfange måren. Der kan være sket omfattende skader i bilens motorrum. I så fald bør du kontakte dit værksted for udbedring.

Læs om bilens vedligeholdelse

Kontakt forsikringsselskabet

Hvis der er tale om større skader eller dyre følgeskader, er det en god ide at kontakte dit forsikringsselskab. Afhængigt af skadens omfang og betingelserne i din forsikring er der i nogle tilfælde mulighed for at få udbedret skaden af bilens forsikring.

Se forsikringer hos FDM Forsikring