Sådan skifter du selv vinduesviskere

Bilens viskerblade er en af de ting, du sagtens kan skifte selv på bilen. Både sommer og vinter kan være hårde ved viskerne, så tjek dem jævnligt.

To mænd taler sammen på et værksted.
Viden

Vinduesviskerne er vigtige for dit udsyn ud af bilens for- og bagrude. Om sommeren slides viskerbladene af støv, insekter og blade. Om vinteren er det ofte kulden samt snavs, is og sne på ruderne, der slider og ødelægger viskerbladene. Du skal skifte viskerblade når:

  • De ikke giver et ordentligt udsyn
  • Viskerbladene efterlader striber
  • Viskerbladene begynder at ”hoppe” hen over ruden
  • De er synligt slidte

Godt udsyn er vigtigt for din og andres trafiksikkerhed, så tjek løbende om dine viskerblade løser opgaven godt nok.

 

Guide til skift af viskerblade

Her får du en tringuide til, hvordan du selv skifter viskerblade både for og bag på bilen. Du kan også se videoen ovenfor, hvor du kan se, hvordan du gør i praksis.   

Grafik: Skillestreg

IllustrationSådan sætter du forrudeviskerne i servicestilling

På nogle nyere biler skal du have viskerne op i en såkaldt servicestilling, før du kan skifte viskerbladene. Dele af vinduesviskeren er nemlig placeret under frontklappen, så du kan ikke komme ordentlig til dem, hvis ikke viskerarmene er i servicestilling.

Se i bilens instruktionsbog, hvis du er i tvivl.

Sådan kommer viskerarmene i servicestilling:

  • Drej tændingen en gang
  • Klik tænding retur
  • Klik en gang på viskerarmen, for at aktivere viskerne. Nu kører de op på ruden og står klar.

Grafik: Skillestreg

IllustrationSådan skifter du viskerbladene

Fjern først det gamle viskerblad. Hold ordentlig fat i viskerarmen, så den ikke knækker, eller du taber den, så den slår skår i forruden.

Der kan være forskel på viskerblade, men ofte kan du enten blot klikke det gamle viskerblad af eller løsne en lille pal, før du kan fjerner bladet ved at løfte det af en lille krog.

Læg viskerarmen forsigtigt ned, mens du gør det nye viskerblad klar. Alt efter hvilket viskerblad du skal montere, er der to muligheder:

  • Med viskerbladet følger en løs kappe. Den klikker du fast på viskerbladet. På viskerblad og kappe er en pil, som skal pege samme vej. Klik nu viskeren på viskerarmen i pilens retning og læg forsigtigt viskerarm og -blad ned.
  • Du starter med at sætte viskerbladet på viskerarmen. Det sker ved at føre viskerarmen gennem midten af viskerbladet og klikke det fast på krogen. Herefter lukker du palen hen over, og klikker den på plads.

Grafik: Skillestreg

IllustrationSådan skifter du bagrudeviskeren

På viskerarmen på bagruden sidder typisk en lille pal, du klikker ind på. Nu kan du skubbe viskerbladet fri og af.

Det nye viskerblad skubbes ned over armen og klikkes på.

Når du har skiftet viskerblade bør du vaske bilens ruder, så skidt og snavs ikke ødelægger de nye viskerblade med det samme.

Grafik: Skillestreg

Hvor kan man se om viskerbladet passer til bilen?

Bag på pakken med viskerblade kan du læse, hvilke biler bladene passer til, og om de er til for- eller bagrude. Der er mulighed for at måle det gamle viskerblad på pakningen, så du er helt sikker på, at det er samme længde.

Du kan købe vinduesviskere i f.eks. bilistbutikker og på tankstationer. FDM anbefaler, at du ikke køber de billigste viskerblade, da erfaringen viser, at de klarer sig dårligst i test, og altså ofte ikke løser opgaven med at skabe frit udsyn ud af ruden godt nok.

Mangler du viskerblade til bilen?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af gode produkter og udstyr til bilen. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk