5 tips: Sådan kører du længere på en opladning

Kører din elbil eller plugin-hybrid kort på en opladning? Med et par smarte tips kan du forlænge rækkevidden. Se, hvad du skal gøre.

kvinde lader sin elbil ved ladestander og kigger på sin mobil.
Viden

Som elbil- eller plugin-hybrid-ejer kan du gøre en del for at skåne batteriet og dermed øge din bils rækkevidde. Der er både ting, du kan vælge at gøre, når du oplader din bil, og ting, du kan vælge at gøre under kørsel.

I artiklen her får du fem gode råd til, hvordan du kører længere på en opladning. Skillestreg

IllustrationRåd 1 | Genbrug energien

I elbiler og plugin-hybrider har du den fordel, at du kan genindvinde energi, når du bremser bilen. Det kaldes rekuperation og er særligt egnet i bytrafik. Hermed kan du faktisk lade bilens højvoltsbatteri, så du kan køre lidt længere. De fleste elbiler benytter elmotoren som motorbremse, når man træder let på bremsepedalen, og så genereres der strøm til batteriet.

Man kan også indstille bilen til selv at motorbremse, blot man slipper speederen, og her kan man ofte vælge mellem flere grader af rekuperation, så bilen bremser mere eller mindre kraftigt op, når du slipper speederen. Og i nogle elbiler kan man endda vælge en meget kraftig rekuperation, så man kan køre såkaldt ”one pedal driving”, hvor bilen bremser helt op til stilstand, når man slipper speederen.

Dermed behøver du kun at benytte bremsepedalen, hvis du meget pludseligt skal bremse. Her gælder det altså i høj grad om at se fremad i trafikken. Skillestreg

IllustrationRåd 2 | Brug øko-knappen 

Mange elbiler har et særligt ECO-køreprogram, hvor typisk aircondition slås fra, og accelerationen bliver langsommere til fordel for rækkevidden. Skillestreg

IllustrationRåd 3 | Vælg eldrift 

Særligt i plugin-hybrider kan det være en god ide selv at slå klimaanlægget fra, når du kører korte ture. For nogle plugin-hybrider starter benzinmotoren for at opvarme kabinen. På den måde kan du sikre dig, at du udelukkende kører på el, hvis der altså er strøm nok på batteriet. Husk i øvrigt at lade din opladningshybrid op så ofte som muligt. Det sparer på benzinen. Skillestreg

IllustrationRåd 4 | Varm bilen op 

Mange elbiler og plugin-hybrider kan via forprogrammering eller en app på mobilen sættes til at køle eller varme kabinen, mens bilen lader. Dermed bruger bilen ikke strøm fra batteriet til at skabe behageligt klima i kabinen. Skillestreg

IllustrationRåd 5 | Pas på farten 

For eldrevne biler koster høj fart uforholdsmæssigt meget ekstra energi. Så undgå at køre hurtigere end nødvendigt.

Skillestreg

Ønsker du at spare endnu mere energi, når du kører, så kan du vælge også at følge de klassiske tip til at køre brændstoføkonomisk, som du kender fra brændstofbiler. Det vil blandt andet sige, at du skal sørge for at have luft nok i dine dæk, du skal gøre din bil så aerodynamisk som muligt ved at lukke vinduer og soltag, og du skal undgå at køre rundt med unødvendig vægt i bilen.

Skal du på langfart til et område, du ikke kender, så kan du med fordel bruge en ruteplanner. Her indtaster du information om din bil, dens rækkevidde og din destination, og så modtager du forslag til ladestop, og hvordan du lettest kommer frem.

Læs også: Her finder du en ruteplanner (eksternt link)

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen