FAQ: Få svar om opladning af elbilen på Bornholm

FDM er operatør på et net af ladestandere på Bornholm. Se her, hvor du finder dem, og hvordan du lader på dem, når du kører rundt på solskinsøen i elbil eller plugin-hybridbil.

Ladestander på Bornholm oplader elbil.
Viden

På Bornholm kan du nemt lade elbilen eller plugin-hybriden på et offentligt ladenet, der består af adskillige ladestandere. De er placeret flere steder på øen, og de er frit tilgængelige for alle. Du behøver ikke være medlem af FDM for at bruge dem til opladning.

Vi har samlet en række spørgsmål og svar om brugen af ladestanderne. Her kan du blandt andet finde ud af, hvad prisen er for at lade elbilen på Bornholm, og hvor laderstanderne er placeret. Du kan også læse mere om, hvilken type stik du kan bruge.

Billedbanner med piktogram af Bornholm, elbil og ladestander

Hvor mange ladestandere består netværket af?
Der er i alt 20 stk. AC-ladere, som kan afgive op til 22 kW, og to DC-hurtigladere med hver to udtag. Ladestyrken på DC-laderne er på op til 60 kW.
Hvor står ladestanderne til elbiler på Bornholm?
• Allinge, Kæmpestranden - også DC-hurtiglader
• Gudhjem, Helligdomsvej
• Svaneke, Brænderigænget
• Nexø, Toldbodgade (Havnegrillen) – også DC-hurtiglader
• Snogebæk, Hovedgaden
• Dueodde, Fyrvejen
• Aakirkeby, Dams Plads
• Hasle, Hasle Torv
• Hammershus
Hvorfor er ladestanderne placeret, som de er?

Placeringerne er bestemt af Bornholms Regionskommune.

Hvorfor er der kun to hurtigladere?

Antallet af hurtigladere er bestemt af Bornholms Regionskommune.

Hvilken type stik er der på standerne?

AC–laderne har ikke kabel. Her skal du selv medbringe det kabel, der passer til din bil. Ofte skal man bruge et såkaldt Type 2-kabel.

DC-hurtigladerne har fastmonteret kabel. Stikket her er et CCS og virker ikke til plugin-hybridbiler

Skal man selv have ladekabler med?

Ja, som ved mange andre offentlige ladestandere skal du selv lade med dit eget kabel, når du lader på AC-laderne. Kun på DC-ladestanderne (hurtigladerne) er der et fast kabel.

Hvorfor er der ikke CHAdeMO-stik på hurtigladerne?

Der var ikke krav om CHAdeMO-stik i udbuddet fra Bornholms Regionskommune. FDM har fravalgt dette på grund af store ekstraomkostninger, hvis udstyret skulle kunne lade med både CCS og CHAdeMO-stik.

Hvordan betaler jeg med app?

Du kan nemt oprette en brugerkonto. Se mere info hos spirii.dk.

Jeg har ikke app – hvordan betaler jeg?

Det er ikke muligt at betale direkte med kreditkort ved standeren. Det fungerer kun ved brug af app. Alternativt kan du betale med en ladebrik fra Spirii. Ladebrikker fra Plugsurfing og NewMotion vil i fremtiden kunne bruges. Bemærk dog, at der vil være mindre ekstraomkostninger ved brug af disse.

Hvad koster det pr. kW – hvorfor er der forskel på priserne?

Prisen for opladning er 3,25kr/kWh. Hvis du lader med andre apps eller brikker, kommer de respektive firmaers afgifter oven i de 3,25 kr/kWh. Det betyder, at det eksempelvis via Plugsurfing vil koste cirka 3,58 kr/kWh.

Hvem er Spirii – hvorfor har FDM aftale med det firma?

Spirii er et dansk firma, som er specialist i opsætning af ladeudstyr i det offentlige rum. Spirri har en app, Spirii Go, som gør det nemt for alle at oplade på udstyret, og det kræver ikke medlemskab af FDM at benytte det. 

Er netværket af ladestandere det eneste på Bornholm?
Nej, både Clever og E.ON samt nogle få hoteller har også opladere.

Har du brug for en ladeboks til elbilen?

Husk, at du hos FDMshop.dk kan bestille ladeboks inkl. standardinstallation. Boksen har fem års garanti og serviceaftale.

Få en ladeboks