God ladestil for elbil og plugin-hybrid

Det er god ladestil, hvis du kun holder på en parkeringsplads med ladestander, når din elbil eller plugin-hybrid oplader. Få tips til god ladestil og hent FDMs skilt med god ladestil her.

Elbill og plugin-hybrid må bruge parkeringspladser med ladestander
Viden

Der er kommet flere elbiler og plugin-hybrid på vejene, hvilket betyder, at der er flere, der skal deles om parkeringspladser med ladestander. Det er derfor god ladestil at tænke på, at andre kan have brug for strømmen fra ladestanderen, hvis din bil ikke er i gang med at lade. 

Download god ladestil med FDM
Download skilt med god ladestil. Så kan du altid hjælpe en anden bilist.

Hvad er god ladestil?

Det er god ladestil og en stor hjælp til alle de andre ejere af elbil og plugin-hybrider, hvis du flytter bilen efter endt ladning, hvis det kan lade sig gøre. FDM har derfor skabt to skilte, du kan udskrive og bruge i bilens forrude som hjælp til andre, der har brug for ladepladsen.

Skilt 1: Jeg flytter bilen kl.

På det ene skilt kan du skrive et klokkeslæt for, hvornår du forventer at flytte bilen og dermed kan give pladsen videre til en anden strømtrængende bil. Så kan andre planlægge at flytte til ladepladsen, når den bliver ledig. 

Det er vigtigt at understrege, at sedlen IKKE erstatter en p-skive, selv om du skriver et klokkeslæt på sedlen. Du skal fortsat indstille p-skiven, hvis der er krav om det.

Skilt 2: Ring til mig

På det andet skilt, kan du skrive et telefonnummer, hvis du vil give mulighed for, at man kan ringe til dig, hvis man skal bruge opladning. Hvis ikke du bryder dig om at lægge dit telefonnummer, så brug ovenstående løsning i stedet eller flyt bilen efter endt opladning. 

Download: God ladestil her

Hvad siger loven?

Der er ikke lovkrav om, at du skal lade din elbil eller plugin-hybrid for at holde på en ladeparkeringsplads. Det eneste krav til bilen er, at den kan oplades.  

Det er altså på ingen måde et lovkrav, at du flytter bilen efter endt opladning eller lægger sedler med information om ladetid og træffenummer - det er bare god ladestil.

På private parkeringspladser kan der lokalt gælde noget andet. Vær derfor altid opmærksom på skiltningen.

Gælder almindelige parkeringsregler for elbiler?

Med mindre det er særligt skiltet, så gælder der ikke andre parkeringsregler for elbiler og plugin-hybrider. Du skal følge de generelle parkeringsregler for området omkring fx tidsbegrænset parkering, hvor du skal indstille p-skive, betalingsparkering eller andre restriktioner. 

Elbiler og plugin-hybrider må desuden gerne holde på alle andre parkeringspladser, så FDM anbefaler, at du prioriterer at bruge lade-parkeringspladser, når bilen har behov for at oplade og ikke blot skal parkere. 

Vær desuden opmærksom på, at det ikke er opladningsstanderen, der afgør om det er en såkaldt elbilsplads – det er skiltningen/afmærkningen.

Læs mere om parkeringsregler for elbiler og plugin-hybrider